Mihalgazi Belediye Başkanı, Sayın Zeynep AKGüN’ ü, ziyarete, bölgesindeki tarım alanlarının, çeşitli nedenlerden, özelliklede bilinçsizce ilaç ve gübre kullanımı nedeniyle kirlendiğini, tedbir alınmazsa, gelecek toprak verimsiz hale geleceğini söyledi.
Toprağın kirlenmesi ve verimsiz hale gelmesi, yalnız Mihalgazi’ nin değil, ülkemizin de en önemli sorunlarından biridir. Yirminci asrın başından itibaren, modern tarıma geçilmesi ve sanayileşmenin, hızlanması ile birlikte, toprak kirliliği de bir çevre sorunu olarak, ortaya çıkmaya başlamıştır.
Oysa geçmiş yıllarda, kullanılan güç ve enerji kaynaklarının, yetersiz olması, nüfusun azlığı, endüstrinin, henüz gelişmemiş olması sebebiyle, diğer çevre faktörlerinde olduğu gibi toprakta da herhangi bir kirlenme söz konusu değildi.
Toprak kirliliği, hızlı nüfus artışı ile birlikte, tarım ve diğer alanlardaki sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak, toprak kirliliği de artmaya başlamıştır. Toprak kirliliği, her geçen gün daha da ciddi boyutlara ulaşan, önemli çevre sorunlarından birisini teşkil etmektedir.
ülkemizde, toprak kirliliğine, yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler, toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir.
Ayrıca yerleşim alanlarından çıkan çöplerin, gelişigüzel boşaltıldığı alanlar ile kanalizasyon şebekelerinin arıtılmaksızın, doğrudan toprağa verildiği alanlarda, toprak kirliliği meydana gelmektedir,
Hâlbuki canlıların yaşaması için, vazgeçilmez unsurlardan bir de topraktır. Toprağın üst tabakası, insanların ve diğer canlıların beslenmesinde, temel kaynak teşkil etmektedir. Bir gram toprağın içerisinde, milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için, bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır.
Toprağın, 1 cm’lik üst tabakası, birkaç yüzyılda oluşabilmektedir. Dünyadaki toprakların, ancak 1/10’inde üretim yapılabilmektedir. ülkemizin, arazi varlığının, yaklaşık % 36’sı işlenmekte, % 28’i çayır ve mera, % 30’u orman ve fundalık olup, geriye kalan bölümü diğer araziler içinde yer almaktadır. Ekilebilir arazinin de ancak % 18’i sulanabilmektedir.
Mihalgazi ilçesindeki toprak kirliliğinin, en önemli nedeni, bilinçsiz "tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelere", kullanımından meydana gelmektedir. Bu durum bölgede, verimi düşürürken, toprağın vasfının da kaybolmasına neden olmaktadır.
Aslında Avrupa Birliği, üye ve aday ülkelerin, ulusal bazda toprak koruma stratejilerini geliştirmesinde, ilk adım olarak, ülkelerin, mevcut yasa ve yönetmeliklerini birliğin toprak koruma stratejilerine göre uyarlamalarını ve toprağı ilgilendiren, tüm sektörleri entegre bir biçimde, dikkate alan yeni toprak koruma politikası oluşturma çalışmalarını başlatmalarını öngörmektedir.
ülkemizde, bu alanda yeteri kadar strateji belirlenmediği gibi, mevcut yasalarda, yeteri kadar uygulanmıyor. Nitekim ülkemizde, Anayasa ve yasalara rağmen, tarım alanlarını, yok ediliyor. ülkemizdeki Toprak Koruma Kurulları ve diğer ilgililer de seyrediyor.
ülkemizde ve Mihalgazi’ de, toprak kirliliğinin önlenmesi için, toprağa yönelik tehditlerin belirlenip, toprak özelliklerine ve sınıflarına bağlı kullanma ve işletme potansiyelinin, ortaya konması gerekmektedir. Ancak ülkemizde, toprak kirliliği ile ilgili tespit çalışmaları, ne Gerçi, çevre mevzuatı çerçevesinde, 08.06. 2010 Tarih ve 27605 Sayılı Resmi Gazete’de "Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik" yayınladı.
Bu düzenleme, toprak kirliliğinin önlenmesi, kirlenmenin mevcut olduğu veya olması muhtemel sahaların ve sektörlerin tespiti, kayıt altına alınması, kirlenmiş toprakların ve sahaların temizlenmesi ile izlenmesine ilişkin, teknik ve idari usul ve esasları kapsamaktadır. Yönetmenlik, yeteri kadar uygulanmıyor.
Mihalgazi Belediye Başkanı, Sayın AKGüN’ ün, toprak kirliliği ile ilgili tespiti, ilgiller tarafından, mutlaka dikkate alınmalıdır. çünkü Sarıcakaya vadisinde, bereket, bolluk ve zenginlik var. Vadide, üretilen, marul, maydanoz, roka, tere, soğan, ıspanak ve domates gibi sebzeler, başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Eskişehir, Bursa ve Kütahyalı tüketicilerin sofrasına gidiyor.
Tarım il Müdürü, Sayın Mehmet Salih SöGüT’ lü ile yaptığımız görüşmede, Mihalgazi ve Sarıcakaya çiftçilerine yönelik, ilaçlama, gübre ve toprak kirliliği üzerinde, toplantılar yapılması için, ilgili birimlerle görüştü. Ancak Eskişehir veya Mihalgazi de, sera ve "Toprak Kirliliği çalıştayı" düzenlenmesi, sorunun çözümüne, ciddi katkıda bulunacaktır.
TOPRAK KİRLİLİĞİ
Mihalgazi Belediye Başkanı, Sayın Zeynep AKGÜN’ ü, ziyarete, bölgesindeki tarım alanlarının, çeşitli nedenlerden, özelliklede bilinçsizce ilaç ve gübre kullanımı nedeniyle kirlendiğini, tedbir alınmazsa, gelecek toprak...