Bir okuyucumuz " ...TOY dergisi ile ilgili görüşünüze, aynen katılıyorum. Derginin, kapak tasarımı ve sayfa düzeni iyi değil. Eskişehir' de, TOY dergisinin baskını yapacak matbaa varken, Ankara' da, basılması, dikkat çekici " diyerek, dergi ile görüşlerimizin, daha detaylı ve net olmasını istemiş.
Her ay çıkarılacağı söylenen derginin, kapak ve sayfa tasarımı ile ilgili çok şey söylenebilir. Ancak derginin, bu şekli ile kullanımı ve saklaması zor. Dergiye, daha anlamlı isimler varken, "TOY" adı verilmesi ise dikkat çekicidir.
Türk Dil Kurumu' na göre "TOY":"Genç olduğu için, GÖRGÜSÜZ ve BECERİKSİZ olan toy bir delikanlı.", "Ağırlamak üzere, çağrılanlar için, hazırlanan yemek ve ziyafet" ve "Göçebe kuşlardan, leylekten iri, eti için avlanır, kızıl tüylü bir kuş"tur.
TOY Derisindeki gerekçe ise " Bu kelime, zengin tarihimizin, ilk dönemlerinde resmi devlet toplantılarını, anlattığı gibi, zaman içinde ve farklı coğrafyada, gün gelmiş düğüne, gün gelmiş eğlenceye, ya da ziyafetle süslenmiş bir buluşmaya işaret etmiş" denilmektedir. Her hal de bu ziyafetlerde, "leylekten iri, eti için avlanan, kızıl tüylü bir kuş olan "TOY" yenildiği için, bu tanım yapılmıştır.
Gerekçe, ne olursa olsun, dergiye daha anlamlı bir isim bulunabilirdi.
Aslında dergiler, düzenli aralıklarla yayınlanan, değişik ilgi alanlarına hitap eden, deneme, makale, inceleme, araştırma ve eleştiri gibi yazılar, değişik edebi türleri, ya da belirli konulara yönelik, derlemeleri içeren ve genellikle resimli olan basılı yayınlardır
Dergilerde, tasarımın ilkelerinin uygulanmasında ortak noktalar vardır. Dergi sayfalarının, sayfa tasarımının temel ilkeleri olan denge, orantı ve görsel hiyerarşi, devamlılık, bütünlük ve vurgulama açılarından, sorunlu olmaması gereklidir. Özellikle bütünlüğün sağlanması, çok sayfalı yayınlarda, kolay bir şekilde okunabilmelidir.
Kurum/kuruluşlara ve kişi/kişilere, dağıtılan, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile ilgili,"TOY" dergisini gördükten sonra, Anakent Belediye Başkanı Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN ve Vali Dr. KOÇDEMİR arasında, yapılan tartışmayı hatırladık.
Vali Dr. KOÇDEMİR ile Anakent Belediye Başkanı Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN arasında tartışma sonrası, Prof. Dr BÜYÜKERŞEN, istifa etmişti. İstifa gerekçeleri arasında, ajansın kullanacağı para, paranın kullanım şekli, Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin logosu ve bazı eserlerin yapımı konusunda, görüş ayrılığına düştükleri gösterilmişti..
Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, Seyitgazi Sosyal Kültür Dayanışma Derneği' ni ziyarette de, LOGO" ve "KİTAP" basımı ile ilgili kaygılarını aktarmıştı. Gerçekten de Eskişehir' de yapılan her etkinlikte, ilk akla gelen, kitap basımıdır. Her yıl etkinliklerde, nakarat gibi aynı konularda, kitap basılmaktadır.
Elbette etkinliklerle ilgili, kitap, dergi, broşür gibi yayınlar basılacaktır. Ancak İyi bir dergi tasarlayabilmeniz için, teorik bilgi ve derginin içeriği ilgili, iyi bir altyapıya sahip olmanız gerekmektedir. Tasarımcılar, konuyu değerlendirmeli, hatta görevlilerin ve halkında istekleri, dikkate alınarak, Dergi içeriği, ilgi çekici, estetik ve işlevsel bir şekilde olmalıdır.
Etkinliklerle ilgili, zihinleri karıştıracak ifadeler olmamalıdır. Nitekim TOY Dergisinde, "Şuana kadar, bin tane etkinlik, bu kadar konser yaptık diyeceğimiz bir yaklaşım içinde olmayacağız " denilirken, Vali Sayın Dr. KOÇDEMİR' de, katıldığı bir TV programında, " Bir Başkentlik Meydanımız olacak. Burada 365 gün boyunca, 24 saat etkinlikler yapılacak. Sinema günleri, yazlık sinemalar, küçük tiyatrolar, canlı performans etkinlikleri yapılacak. Yine burada, ülke günleri ve haftaları düzenleyeceğiz. Kazakistan günleri, Kırgızistan günleri gibi etkinlikler olacak " demiştir.
Şu bir gerçek ki Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını, Kazakistan' ın başkenti Astana'da düzenlenen törende, coşkuyla aldı ama aynı coşkuyla, gerçekleştirecek mi önümüzdeki aylarda görülecektir. Ancak etkinliklerde başarı, kentteki tüm kesimlerle birlikte elde edilecektir. O nedenle de bu alanda herkes elini taşın altına koymak zorundadır.
Ayrıca 2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür Başkenti etkinlilerinde, görev alan insanların, daha güler yüzlü, yetkili, analitik düşünen, eleştiriler karşısında hoşgörülü olan, sorun değil, çözüm üreten, lisan bile, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişi/kişilerin olmasına, özen gösterilmelidir. Çünkü her görevli, ülke ve Eskişehir' in yüzüdür.
Elbette her etkinlik ve dergiye, eleştirel ve akademik, bir gözle bakılacak olunursa, eksiklikleri vardır. O nedenle de, Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri ve "TOY" dergisi ile yapılan eleştiriler, olumlu karşılanmalı, dikkate alınmalı, gereği de yapılmalıdır. Çünkü her eleştiri, doğruyu bulma, eksiklileri giderme, iyiyi bulma ve onu yayma çabalarının, ürünü olduğu sürece, değerlidir. Etkinlik ve TOY dergisi ile ilgili eleştiriler, bu çerçevede, ele alınmalı ve değerlendirilmelidir.
TOY DERGİSİ!
Bir okuyucumuz " ...TOY dergisi ile ilgili görüşünüze, aynen katılıyorum. Derginin, kapak tasarımı ve sayfa düzeni iyi değil. Eskişehir de, TOY dergisinin baskını yapacak matbaa varken, Ankara da, basılması, dikkat çekici...