Sağlık örgütlerinin, Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı çağrıda bulunduğu iş bırakma eylemi, Eskişehir'de, ilgi görmedi. Bu duyarsızlık, Eskişehir ve Bilecik illerinde, 1998- 2000 yılları arasında toplam bütçesi 18.5 milyon dolar olan, Temel Sağlık Hizmetleri Projesi ile ilgili mücadelemizi ve gelişmeleri hatırlattı. Bugün Tam gün Yasasına, duyarsız kalan sağlık personeli, O gün de bu projeye de sahip çıkmadı. Arzu ederdik Eskişehir Tabipler Odası ve Sağlık Sen, o günde, Temel Sağlık Hizmetleri Projesi'ne sahip çıksın. Çünkü bu proje ile sağlık personeli ve halkımız, çok daha iyi çalışma mekân ve koşullarına sahip olacaktı.
Neden çıkılmadı, en iyi o günkü sağlık personeli bilir ama ANAP Milletvekili Sayın Mustafa BALCILAR dışındaki Eskişehir milletvekilleri, vali, belediye başkanları, partilerin il teşkilatları, Sivil toplum örgütleri ve meslek odaları da sahip çıkmadı.
Hatırlıyorum da, Eskişehir ve Bilecik illerini kapsayan, Temel Sağlık Hizmetleri Projesi'nin ikraz antlaşması, 22 Eylül 1997 tarihinde imzalanmış ve 17 Aralık 1997 tarih ve 23203 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak, proje uygulamaya girmişti.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesinin üç temel amacı vardı.
*Yeterli altyapı ile desteklenen "Aile Hekimliği" ve etkili sevk sistemine dayanan pilot bir temel sağlık hizmetleri, sistemi geliştirilmesi;
*Ülke çapında bir uygulamaya geçmeden önce geliştirilen sistemin değerlendirilmesi;
*Sağlık Bakanlığı bünyesinde, "Sağlık Ekonomisi" kapasitesinin geliştirilmesi.
Proje illeri olan Eskişehir ve Bilecik' te, birinci basamak sağlık hizmetlerinin, verildiği temel kurumlar olan sağlık ocakları ve sağlık evleri geliştirilecekti. Ayrıca Eskişehir ve Bilecik'te mevcut, 33 sağlık evi, 21 şehir tipi sağlık ocağı, 35 köy tipi sağlık ocağı onarılarak, "AİLE HEKİMİ OFİSİ" haline dönüştürülecekti. Ayrıca aile hekimlerine destek vermek üzere ve çevre sağlığı gibi, topluma yönelik temel sağlık hizmetleri vermek üzere, kamu sağlık merkezin tasarımı yapılarak, mevcut birici basamak sağlık kuruluşlarından 26 adeti, kamu sağlık merkezine dönüştürülecekti. İhtiyaç tespit çalışmasına takiben de Bilecik Devlet Hastanesi, Aile Hekimliği Ofisleri ve Kamu Sağlık Merkezleri için, standart tıbbi donanım ile Aile Hekimliği Ofisleri için büro malzemesi sağlanacaktı.
Sağlık hizmetlerinde geliştirilecek sevk sisteminin ve Aile Hekimliği sisteminin işlerliğini sağlamak üzere kapsamlı eğitimler yapılacaktı. Proje kapsamında verilecek eğitimler ile Bilecik ve Eskişehir, illerindeki Birinci Basamak sağlık personeli eğitilecek, mevcut 350 aile hekimi, uyum eğitimleri ve açık öğretimde olduğu gibi uzaktan eğitim alacak, yine bu illerde mevcut, 1500 pratisyen hekime uyum eğitimi, uzaktan eğitim ve hastane rotasyonları verilecekti.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesi'nin, önemli bölümlerinden biri de, Bilgisayar teknolojilerine dayanan Birinci Basmak Sağlık Hizmetleri Bilgi Sisteminin geliştirilmesi ve kurulması idi. Birinci Basamak sağlık Hizmetleri Bilgi Sistemleri, bilginin il Sağlık Müdürleri ile birinci basamak sağlık kuruluşları arasında, doğru ve hızlı bir şekilde aktarılmasını ve hastalarla ilgili sağlık bilgilerinin de izlenmesini sağlayacaktı.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesi, çerçevesinde yapılan yatırımların ülke çapında uygulanabilirliğinin sağlanması amacıyla, etkin bir izleme ve değerlendirme sistemi kurulacak ve Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık ekonomisi analizleri konusundaki kapasitesi geliştirilecekti.
TSH Projesi ile yakından ilgilendik. O yıllarda görev alan Valilere ve Sağlık Müdürlerine, özellikle de milletvekillerine, projeye sahip çıkmalarını sürekli hatırlattık Köşemizde de halkımız ile sürekli paylaştık. Ancak arzu ettiğimiz şekilde ilgilenen olmadı. En son olarak da Eskişehir'e, ziyarette bulunan MHP, DSP ve ANAP koalisyonun da Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a, proje ile ilgili bilgileri aktardık. Hatta proje ile ilgili bir de dosya verdik. Bakanlık ilgilisi ile ayakta konuştuktan sonra, " ... Ankara'da durumu inceleteceğim ve sizi de haberdar edeceğim "demişti. Aradan aylar geçti, hale haber gelecek.
Eskişehir ve Bilecik'teki valilerin, ilgilerin, özellikle de milletvekillerinin, ilgisizliği nedeniyle projeyi hayata geçirilemedi. Sağlık personeli, Tam Gün Yasa Taslağına gösterdiği tepkiyi, o gün Temel Sağlık Hizmetleri projesi'ni hayata geçirmeyen iktidarlara karşı da göstermiş olsaydı, hem de Eskişehir ve Bilecik halkı, hem de sağlık çalışanları, TSH' de, DSÖ normlarını yakalayacaktı.
Elbette doktor ve diğer sağlık personelinin, özlük hakları iyileştirilmelidir. Bu alandan mücadele de etmelidir. Ancak sağlık personeli, öncelikle çalıştığı mekânların ve sağlanan her türlü olanakların, Dünya Sağlık Örgütü'nün, öngördüğü normlarda olması için de mücadele verilmeli, bu yöndeki proje/projelere de sahip çıkılmalıdır. Çünkü söz konusu olan da insan hayatıdır. .
TSH PROJESİ VE SAĞLIK PERSONELİ
Sağlık örgütlerinin, Tam Gün Yasa Tasarısına karşı çağrıda bulunduğu iş bırakma eylemi, Eskişehirde, ilgi görmedi. Bu duyarsızlık, Eskişehir ve Bilecik illerinde, 1998- 2000 yılları arasında toplam bütçesi 18.5 milyon...