Projenin, farklı tanımlarını yapmak mümkündür. Proje, bir probleme çözüm bulma, bir eksiği giderme, ya da beliren bir imkânı değerlendirmeye yönelik, sınırlı bir süre içinde yapılacak işler veya çalışmaların bütünüdür.
Proje, önceden kararlaştırılmış, bütçe ve belirli kaynaklar kullanılarak yapılır. Bir veya birden fazla kurum ve kuruluşlarca, ortaklaşa ve onlar adına bir ekip tarafından da gerçekleştirilir.
Proje, ülkemizin geleceği açısından da önemlidir. Çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE ÜRETMEK" gerekir.
Ebette üretilen, her proje, hayata geçmeyebilir. Ancak Dalai LAMA’ nın söylediği gibi " Güzel bahçe düşlemeden, bahçe sahibi olunmaz" Proje, geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımıdır.
Ayrıca çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Günümüzde, ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin ve kurum/kuruluşların il ve ilçelerin zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.
Okullarımız da yapılan proje çalışmaları, daha da önemlidir. Çünkü bilgi ve teknoloji çağı olarak adlandırılan günümüz dünyasında, bilginin, mühendislik uygulamalarının ve teknolojik tasarım ürünlerinin, global pazarda, rekabet üstünlüğü sağladığı ve ülkelerine büyük katma değerler oluşturduğu, bir dönemde yaşanıyor.
Çağımızdaki, yoğun rekabet ortamında, Türkiye’ nin, başarılı olabilmesi için, proje ve Ar-ge çalışmaları ve nitelikli insan kaynağı, hayati önem taşımaktadır.
Okullarımızdaki proje çalışmaları, öğrencilerin gerçek yaşama benzer işler üzerinde, özgün bir ürün ortaya koymak amacıyla yaptıkları, bağımsız konu araştırmaları ve etkinliklerdir.
Öğrenci merkezli olan, bu yöntemde öğretmen etkin değildir; sadece öğrenciye rehberlik etme ve değerlendirme görevini üstlenebilir.
TÜBİTAK, ülkemizin, küresel rekabet gücünün artması için, genç beyinlerimizin takım halinde çalışmalarını, toplumsal ve kültürel değerlerimizi korumalarını, bilimsel etik kurallarını göz ardı etmemelerini, hayal gücü, yaratıcılık, mühendislik, problem çözme ve entelektüel becerilerini geliştirmeleri teşvik etmek için, proje yarışmaları düzenlemektedir,
Yine TÜBİTAK, olarak düzenlenen, yarışmaların temel amacı, genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere yaratıcı çözümler üretebilen 21. Yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
TÜBİTAK, Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılacak öğrenci ve danışman öğretmenlerinei destek olmak için de her türlü desteği vevriyor.
Ayrıca TÜBİTAK, Proje konusunun seçimi, işlenişi, yazılması, sunumu ve jüri değerlendirilmesi konularında, yararlı olabilecek genel bilgilerin de rehberliğini yapıyor
Öğrencilerin, proje özeti, planı ve raporunu hazırlarken, yol gösterici uyarılara ve etik kurallara mutlaka uyması da gerekiyor
TÜBİTAK, ülkemizin bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimi ile milli teknoloji hamlesine ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla, destekleyici ve teşvik edici programlar ile etkinlikler yürütüyor.
Bu amaç çerçevesinde, her yıl lise öğrencilerimize yönelik 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nı düzenlemektedir.
Bu yarışmaların temel amacı, gençlerimizi düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere çözümler üretebilen, 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
Bu yıl 52’ncisi düzenlenen, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nıda. Matematik, Coğrafya, Kimya, Biyoloji ve diğer kategorilerde dahil olmak üzere toplam 12 ana alanda projeler yarıştı.
52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölgesel Proje Değerlendirmeleri 25-26 Mart 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Jüri değerlendirmesi sonucunda derece alan projeler belli olmuştur.
Bu yıl 52.si düzenlenen “2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması “ Bölge finalinde jüri değerlendirmesi sonucu Eskişsehir’ de, 6 okul birincilik, 2 okul ikincilik ve 3 okul ise üçüncülük derecesi almışlardır.
Toplamda 12 ana alanda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren okulların öğrencileri, aldıkları derecelerle büyük başarı göstermişlerdir.
Bu yarışmalarla öğrenciler, heyecan duyduğu, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizin küresel rekabet gücünün artması, toplumsal ve kültürel değerlerimizin korunması, bilimsel ve etik bir çerçevede eğitime hizmet etme hedeflerine de katkı sağlamaktadırlar.
Elbette bu anlamda, yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizin, emekleri nin karşılığı almaları gurur vericidir.
Bu yıl 52.si düzenlenen, “2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması” Bölge finalinde, jüri değerlendirmesi sonucu, Sivrihisar, SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesi, Öğretmen ve öğrencilerin, 2 yıllık planlı ve düzenli çalışmalarının karşılığı olan projeleri, Eskişehir’de, merkez okullar dışında, finale kalan tek proje oldu.
SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesi, geçen yıl da TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarında, bölge birincisi olarak, Ankara’da yapılacak olan Türkiye finaline katılmaya hak kazanmıştı.
TÜBİTAK’ ın, “2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”nda başarılı olan okullarımızın, yönetici, öğretmen ve öğrencilerini kutluyoruz.