Geçen hafta, Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkez Teşkilatlandırma Sekreteri ve Eskişehir Şube Başkanı, Sayın Arif Duru ile Türkiye Emekliler Derneği hakkında ve emeklilerin, özlük hakları ile ilgili sohbet etme fırsatı bulduk.
Sayın DURU, işinin ehli, örnek bir başkan. Emeklilerle ilgili, sorunu belirler, ihtiyaçlarını tespit eder ve gerekli girişimleri yapıp, sorunu çözmek için de gayret gösterir. Bir çoğun da çözer. Şayet bir sorununuz olduğunda, Sayın DURU' ya, yolunuz düşerse, işin ehli kavramının, ne demek olduğu, çok daha net anlaşılır.
Sayın DURU, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullarla uyabilen, insanlarla da iyi ilişki kurabilen kişidir. Var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir. İnsanları, takım haline getirir. Herkese örnek olacak, ülke ve emeklilerle ilgili arşivi var. Emekli insanlarımızın her türlü sorunu yanında, ülke sorunları ile de yakından ilgilenir. Onun, Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkez Teşkilatlandırma Sekreteri ve Eskişehir Şube Başkanı olması, emekliler için ciddi bir şanstır.
Kısa adı TÜED olan, 'TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ' ni de, onun vasıtası ile tanıdık. 1970 yılında, Ankara'da kurulan dernek, kararlı ve sağduyulu, hak aramada gösterdiği caba, başta işçi emeklileri, dul ve yetimler olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun, dikkatini, üzerine toplamış, ciddi bir sivil toplum kuruluşu olarak gördük.
TÜED göre, Türkiye'deki emekli, dul ve yetimlerin toplam sayısı 10 Milyon 200 bin civarındadır. Türkiye Emekliler Derneği, bugün itibariyle yurt çapında toplam 96 şubesiyle üyesi, olsun olmasın, bütün emekli, dul ve yetimlere hizmet vermektedir.
Sayın DURU sayesinde, TÜED' in, çalışma ve faaliyetlerin yakından izledik. Üye ve emeklilerinin, her türlü haklarını korumak, geliştirmek ve üyeleri ve aileleri arasında her türlü yardımlaşma ve dayanışmayı, sağlamak için, olağan üstü gayret içinde olduğunu gördük.
Nitekim TÜED' in girişimleri ile Türk vatandaşı, 65 yaş ve üzeri kişilere, demiryolu ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere, ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise 50 indirimli yararlanmaları sağlandı.
TÜED, yalnız işçi emeklilerinin sorunları ile değil, aynı zamanda ülke sorunları ile de yakından ilgileniyor, emeklilerin ve ülke sorunlarının çözümü için de, her platformu kullanıyor. Nitekim işçi emeklilerinin sorunları, tüm partiler iletildi. Özellikle de "İntibak Yasa Tasarısı"nın, kabulü için, ciddi çaba gösterildi. Sonuçta da İktidar ve muhalefet, milletvekilleri tarafından, TBMM gündemine alınması kabul edildi ve yasalaştı.
TÜED, üyelerinin, her türlü hak ve menfaatlerinin korunmak, problemlerini çözmek, ilgili kuruluşlar ve makamlar nezdinde teşebbüse geçer. Hukuk Bürosu'nun yanı sıra, gerektiğinde Avukatlar tutarak, üyelerinin adli ve idari mahkemelerdeki işlerini takip eder ve haklarını korur.
TÜED, yardıma muhtaç, üye çocuklarının, öğrenimlerini tamamları için olanaklar ölçüsünde yardımda bulunur, yüksek öğrenim bursları verir. Öğrenci kurs ve yurtları açar. Yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç üyeleri için, sağlık ocakları ve huzurevleri gerçekleştirir.
Üyelerinin eğitimi için, konferans, seminer ve panel gibi etkinlikler düzenler.
TÜED, siyaset üstü bir örgütlenmedir. Siyasi partilere, onlara bağlı oluşumlara, her türlü etnik, dini ve kültürel gurup ve akımlara karşı, mutlak bağımsızlık ilkesiyle hareket eder. Hiç birinin maddi ve manevi desteği ve hedeflerle ilgili, yönlendirmelere fırsat verilmez.
Elbette TÜED, üyelerinin, siyasi ve ideolojik görüşleri olabilir ama TÜED siyaset ve ideolojiler üstü kalmak zorundadır. Çünkü TÜED' de, her düşüncede insanlarımız üyedir. Ayrıca belli siyasi partiye ve düşünceye, TÜED bünyesinde, yer yoktur.
TÜED, emeklilerimiz açısından, önemli bir derneğimizdir. Çünkü içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Çünkü Sivil Toplum Kuruluşları'nın, insan refahının iyileştirilmesine, yönelik aktif rolleri de bulunuyor.
TÜED, hükümet, devlet kurum/kuruluşları ve kişi/kişileri, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan, kamuoyunu her konuda aydınlatan, faaliyet ve etkinlikleri ile de dikkat çeken, diğer sivil toplum örgütlerine de örnek olan bir kuruluşumuzdur.
Ayrıca ülkemizde, katılımcı bir demokrasi düzenini kurmak için de TÜED' e sahip çıkılmalı ve destek verilmelidir. Çünkü katılımcı demokrasinin temelinde; toplumsal yararlılık, insan haklarına ve hukuka bağlılık, her düşünce ve ideolojik görüşe eşit uzaklık, gönüllü katılımcılık, demokratiklik, eşit yararlılık ve üretim ilkesi vardır.
TÜED, Genel Başkanı Sayın Kazım ERGÜN ve ekibi, takım ruhu içinde, emeklilerle ilgili sorunların çözümü ve yeni haklar elde etmesi için, ciddi bir çalışma içindedir. Yeter ki toplum, emeklilerimiz ve üyeler, TUED' e sahip çıksın, maddi ve manevi destek versin...
Ayrıca emeklilik, mesleki yaşamının, son halkasıdır. Fakat kesinlikle de insan yaşamının, son halkası değildir ve olmamalıdır da. O nedenle de ülkemize, yıllarca hizmet eden emeklilerimize, Türk toplumu yanında, devletin de, sahip çıkarak, yaşam standardını yükseltmesi, bir "vefa borcu" dur.
TÜED VE EMEKLİLER
Geçen hafta, Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkez Teşkilatlandırma Sekreteri ve Eskişehir Şube Başkanı, Sayın Arif Duru ile Türkiye Emekliler Derneği hakkında ve emeklilerin, özlük hakları ile ilgili sohbet etme fırsatı bulduk....