TÜLOMSAŞ AR- GE MERKEZİ

                                        TÜLOMSAŞ’ da, ARGE MERKEZİ kurulmasına yönelik olarak, başlatılan çalışmalar tamamlanmış ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca, 5746 sayılı Kanun...

 


                        


              TüLOMSAŞ’ da, ARGE MERKEZİ kurulmasına yönelik olarak, başlatılan çalışmalar tamamlanmış ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca, 5746 sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimler sonucunda,  ARGE Merkezi onaylanmış, ARGE Merkezine sahip İlkKamu Kuruluşu olmuştur.


              Şirket, Ar-Ge alanındaki çalışmaları ile küresel şirket olma yolunda, ciddi mesafe de almıştır. çünkü Sanayileşmiş ülkeler ve küresel şirketlerde, bilimsel araştırmalar ve, yeni teknolojiler, üretmek için, AR-GE çalışmaları, ön planda tutuluyor.


          Nitekim global pazarlarda, söz sahibi şirketler,  Ar-Ge’ ye, büyük paralar ayırıyorlar. Nitekim, General Motors, 5.917 milyar dolar, Siemens ,5.322 milyar dolar,IBM,5.083 milyar dolar,Ford-motor,4.332 milyar dolar. Ar.Ge çalışmalarına para harcıyorlar.


              TüLOMSAŞ GenelMüdürü, Sayın Hayri AVCı yı, ziyarette, Proje Yönetim ve İş Geliştirme Şube Müdürü,  Sayın Serhat SAĞ’ la,  birlikte, ürün Ar-Ge Dairesi Başkanlığı’ nın, “ARGE MERKEZİ” ni, gezme fırsatı bulduk.


             TüBİTAK ve TüLOMSAŞ işbirliğiyle tasarlanan, E 1000 Tipi Elektrik Lokomotifinin, üretim ve testleri, TCDD’nin desteğiyle başarıyla tamamlanmış olup, Proje süresince, dünyada birkaç firma tarafından üretilen Cer Konvertörü, Merkez Kontrol ünitesi, Kumanda Masası ve Cer Kontrol ünitesinin tasarım ve imalatı yerlileştirme kapsamında, Türkiye’de ilk olarak, TüBİTAK MAM ile gerçekleştirildi.


               Bu proje sayesinde, lokomotif cer sistemi ve yazılımı dahil olmak üzere, bütün komponentler yerli olarak üretilmiştir.


                TCDD, Taşımacılık A.Ş. filosunda bulunan, DE11000 manevra lokomotifi TCDD Taşımacılık A.Ş., ASELSAN ve TüLOMSAŞ işbirliği ile modernize edilerek, seri hibrit manevra lokomotifine dönüştürülmüştür.


                  Projede, cer sistemi ile tren kontrol ve yönetim sistemi yazılımları(TCMS), batarya yönetim sistemimilli olarak tasarlanmış ve üretilmiştir.


                DE1000 Mili Dizel-Eletirikli Manevra Lokomotifi Tasarım ve Geliştirme Projesi, kapsamında,  950 HP güç aralığında, bir dizel-elektrikli manevra lokomotifinin tasarlanması, geliştirilmesi ve prototip imalatı tamamlanmıştır.


              Bo-Bo dingil tertibatına sahip, DE10000 manevra lokomotifinin maksimum, hızı 90 km/sa’dir. Şirketin, manevra lokomotifi ihtiyacının karşılanmasının yanında, yurtiçi-yurtdışı pazar ihtiyaçlarını da karşılayabilecek bir dizel elektrikli manevra lokomotifi ortaya çıkmıştır.


               DE10000 manevra lokomotifinde, TüLOMSAŞ tarafından tamamen yerli ve milli olarak tasarlanan ve üretilen dizel motor kullanılmaktadır. DE10000 manevra lokomotifi Eurasia İzmir fuarında sergilenmiş olup yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmüştür.


            Türkiye’de, ilk kez bir cer konvertörü yerli imkânlar ile muadilleriyle, rekabet edecek seviyede tasarlanmış ve büyük oranda, yerli ekipmanlarla üretilmiştir.


              Ayrıca Türkiye’nin, ilk yerli ve milli Dizel Elektrikli Lokomotifi DE10000’de yer alan tüm elektrik-elektronik kumanda sistemlerinin tasarımları ve çalışma algoritmalarının geliştirilmesi, TüLOMSAŞ Ar-Ge Merkezi tarafında gerçekleştirildi.


           Dizel Elektrikli Lokomotifi DE10000’ ün , bir parçası olan (TLMS TüLOMSAŞ Locomoti ve Monitoring System) ile DE10000 Milli Dizel Elektrikli Manevra Lokomotifinin alt sistemlerinden, gerçek zamanlı olarak alınan verilerin; yazılımları, TüLOMSAŞ personeli tarafından gerçekleştirilen, UIC612 standartlarındaki kullanıcı arayüzlerinin bulunduğu HMI’lar(Human Machine Interface) üzerinden makiniste aktarılması sağlanmıştır.


              Lokomotif Araç Kontrol ünitesi’nden, HMI’lara alınan, lokomotifteki ilgili alt sistemlere ait 200 civarında veri, UIC612 standartlarındaki kullanıcı arayüzlerinin bulunduğu HMI’lar(Human Machine Interface) üzerinden makiniste aktarılması sağlanmıştır.


                Araç Taşıma Vagğn Projesi ile  orta platformu sayesinde binek ve ticari araç taşımacılığına imkân tanıyan vagon aynı zamanda karayoluna göre çok daha düşük enerji tüketim değerlerine sahiptir. Toplamda 12 adet binek araç taşınabilmektedir.


               Bu projede; TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünün, araç taşımacılığı yapabilmesini sağlayacak, bir yük vagonuna sahip olmasını dolayısı ile lojistik firmalarından gelen yurt içi ve yurt dışı, kullanım amaçlı taleplere olumlu cevap verilebilmesi amaçlanmış olup   Lisansı ülkemize ait özgün dizel motor ailesinin geliştirilmesi amacıyla, yeni nesil 8 silindirli dizel motor çalışmaları devam etmektedir.


                 Demiryolu araçlarının ve dizilerinin manevrasında kullanılan, şarj edilebilir akü ile beslenen, elektrik motorlu, karayolunda ve demiryolunda, hareket kabiliyeti olan Akülü Manevra Aracının, yerli imkânlarlatasarımı ve imalatı yapılmış olup  Aracın üretilmesiyle yurtdışı bağımlılığı kalkacak ve ihracat imkânlarına kavuşulacaktır.


             Projede, fabrikada bulunan, TCDD’ye ait eski lokomotif deposu alanından faydalanabilmek için, lokomotiflerin, otomatik döndürme işlemini sağlayacak, döner köprünün tasarımı ve imalatı yapıldı.


           TüLOMSAŞ; 125 yıllık tecrübesiyle, lokomotif ve vagon üretimi ve revizyonu, cer motoru imalatı ve revizyonu, boji imalatı ve revizyonu, lokomotiflerin montajı ve demontajı gibi birçok alanda, faaliyet göstermektedir. TüLOMSAŞ, 1500’e yakın çalışanı ve güçlü tedarikçi ağı ile birlikte, Türkiye’ni, tek lokomotif üreticisidir. 7 fabrikası  ve Ar-Ge Merkezi ile  Orta Doğu’nun, en büyük demiryolu araçları üretim merkezidir. 


             Sayın Hayri Avcı ve ekibini kutluyoruz..


 


 


 


 


 


 


 

Haberleri