Pazartesi günü, TÜLOSAŞ, Genel Müdür Sayın Hayri Avcı ile kurumun çalışmaları yanında, istihdam ve nitelikli işgücü üzerinde, verimli bir sohbet gerçekleştik.
TÜLOMSAŞ' da, "Gelecekte var olmak ve daha güçlü olabilmek için, gereğini yapmak" en önemli strateji. Bunu içinde ulusal ve küresel alandaki, makro ve mikro gelişmeler, yakından izleniyor ve potansiyel gelecekler için, senaryolar hazırlıyor. Bu potansiyel, gelecek senaryoları çerçevesinde, anlamlı olabilecek stratejiler, yanında, gözlemlere, analizlere ve stratejilere aykırı düşen, ani değişimlere uyum sağlamak için de esnek geçiş stratejileri formüle ediliyor. Stratejilerin, gerçekleştirilmesinde ve uygulanmasında, esnekliğe, özen gösteriliyor.
Öte yandan rakiplerin, teknolojik sıçramalar yapabileceği olasılığına karşılık, alternatif gizli stratejik beceriler geliştiriliyor. En önemlisi de hizmet verdiği pazarda, gözlenen dinamik ve değişimler, özenle ve dikkatle değerlendiriliyor.
Diğer yandan enformatik ve haberleşme teknolojileri zaman ve mevsim farkı tanımadan, artık olayların küresel bir ortamda, haberleşilmesine ve gerekli etkileşmeye olanak sağlamaktadır. Ulusal pazarlardaki kaynak ve ölçek sorunları nedeniyle, katma değerlerin giderek düşmesi, firmaları dünya pazarlarına, hızlı bir şekilde açılmak zorunda bırakmaktadır. TÜLOMSAŞ' ı, dünyadaki bu gelişmenin, farkında olduğunu gördük.
TÜLOMSAŞ, bünyesindeki gelişmeleri, küresel bir konuma dönüştürmek için ciddi gayret ve caba gösteriyor. Çünkü global pazarlar için, mal ve hizmet üreten firmaların, bu eylemlerini, artık ulusal formatlar içinde sürdürmeleri olanağı kalmamış gibidir.
Ayrıca TÜLOMSAŞ' daki gelişmeler, Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, "Tam Zamanında Üretim" modelini hatırladık.
Japonya, bu felsefesi ile dünya pazarlarını zorlayan ciddi rakip. Bunu diğer Asya ve Pasifik ülkeleri de izlemektedir. Artık doğu tipi üretim ve pazarlama, Batı tipi üretim ve pazarlama tekniklerini geride bırakmaktadır. TÜLOMSAŞ, bunun farkındadır. Son yıllarda Asya ülkeleri ile işbirliği içinde olup, umut verici gelişmeler var.
TÜLOMSAŞ' da, birimlerde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de TÜLOMSAŞ' ı, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirmek ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için, hummalı bir çalışma var. Bu ortam önümüzdeki yıllarda, kurumu, mutlaka global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.
TÜLOMSAŞ, son yıllarda hızlı bir değişim ve yapılanma süreci yaşamaktadır. Ulusal ve uluslararası alanda, kimliğini başarıyla temsil ediyor. Özellikle de ERP( Kurumsal Kaynak Planlaması) ile birlikte, Maliyetlerde ve bakım masraflarında azalma, müşteri hizmet seviyesinde ve işgücü veriminde artış oldu. Özellikle de üretim planlamasında ve kayak yönetiminde, diğer kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek bir gelişme var. Performansın da ise büyük bir artış gözlenmektedir.
TOLOMSAŞ, yerel kaynakları paylaşan, ortak teknolojileri kullanan, bağlantılar ve birleşmeler oluşturan, ayrıca bütünleyici ilişkiler içinde, işbirliği yapan şirketler ve ortak kurumların, global pazarlarda rekabet gücünün artacağını, ayrıca dünya ve ulusal bazdaki, artan ekonomik entegrasyon, ülke ve Eskişehir bazında, uzmanlaşmayı ve işbirliğini zorunlu kıldığını da her an göz önünde tutuyor.
TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Avcı, geçen yıl, "Basını Bilgilendirme Toplantısı"nda, TÜLOMSAŞ Bütçesi'nin, yüzde 15'ini, Ar-Ge faaliyetleri için tahsis edeceklerini söylemişti. 2007 yılında, Ar- Ge faaliyetlerinde gelinen nokta ve 2008 yılı hedefleri, sevindirici olduğu kadar umut vericidir de. Ancak Eskişehir'deki, kurum/kuruluşlardaki, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde, en önemli unsur, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak ülkemizde ve Eskişehir'de, araştırıcı sayısı, hem mutlak sayı, hem de uluslararası düzeyde üretim yapabilmek bakımında yetersizdir. Tablo bu olunca da kurum/kuruluşların işi hayli zordur.
Sayın Avcı, hem kurum çalışmaları, hem de Ar-ge faaliyetleri için nitelikle elamana ihtiyaçları olduğunu ve işletmelerin burs vererek, istenen araştırmacı ve ara elamanları, yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Bu öneri, ESO, Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversiteler ve işletmeler tarafından mutlaka dikkate alınmalıdır.
TÜLOMSAŞ' ın, hedeflerinde, bölgecilik yerine, ulusal ve küresel perspektifi esas alması, Dinamiklere de küresel mercekten bakması, O'nu, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yaparken, diğer işletmelere de örnek teşkil edecektir.
Sayın Avcı ve ekibini kutluyoruz.
TÜLOMSAŞ KÜRESEL PERSPEKTİFİ ESAS ALIYOR
Pazartesi günü, TÜLOSAŞ, Genel Müdür Sayın Hayri Avcı ile kurumun çalışmaları yanında, istihdam ve nitelikli işgücü üzerinde, verimli bir sohbet gerçekleştik. TÜLOMSAŞ da, "Gelecekte var olmak ve daha güçlü olabilmek...