Eskişehir ihracatta, Bursa'nın tam 20 katı gerisinde kalmasında, Eylül 2011 döneminde Bursa' nın,bir aylık ihracat rakamı 980 milyon dolarken, Eskişehir bu rakama ancak bir yılda ulaşabilmesi, ESO tarafından sorgulanacak mı bilinmez ama Eskişehir' in ihracatını artırabilmesi için şirket ve KOBİLER' in, yeniden yapılanması zorunludur.
Çünkü globalleşme, ekonomik birimler için, hem riskler, hem de fırsatlar yaratmaktır. Organizasyonlar sadece rekabet etmek ve gelişmek için değil, aynı zamanda varlıklarını sürdürmek için radikal ilerlemeler gerçekleştirmeye zorlanmaktadır. Ayrıca rekabet ve yenilikçi süreç, bir ürün sınıfının yaşam süresini önemli ölçüde etkilemektedir. Teknolojik yenilik, endüstride rekabetin yapısını değiştirebilmektedir. Ulusal ve uluslararası ekonomik ilişkilerdeki önemli değişiklikler, rekabetin derecesini ve şeklini değiştirebilmekte ya da mevcut iş süreçlerini etkilemektedir.
Ayrıca yasal açıdan yeniden düzenlemeler, rekabetçi bir ortamda önemli değişimler yaratabilmektedir. Rekabet için geçmişteki uygulamalardan farklı bir yol seçen rakiplerin pazara girmesi, yeni stratejik tehlikelere yol açmaktadır. Beklentilerin değişmesi müşterilerin taleplerini de farklılaştırmış ve artırmıştır. Artık müşteriler yetersiz hizmete, ya da ön görülen kaliteye uygunluk göstermeyen ürünlere ilgi göstermemektedir. Stratejik değişime katkıda yapan faktörlerden biride rekabetçi ortamdaki başarının sonucu olan büyümedir. Organizasyonlar büyüdükçe, rekabet stratejileri ve kurumsal politikaları büyüklüğün getirdiği sınırlamalarla karşılaşmaktadır
Ayrıca yapılanma da TÜLOMSAŞ örnek alınabilir.
TÜLOMSAŞ, Sayın Hayri AVCI' nın, göreve gelmesi ile birlikte, global alanda şirketlerin yeniden yapılanmasını zorlayan bu faktörler değerlendirildi. TÜLOMSAŞ' ın, bu zorlukları aşabilmesi için, TÜLOMSAŞ' ı, yeniden yapılandırıldı. Rekabet gücünü artırmak için yüksek verimlilik ve düşük maliyet sağlayan yeni teknolojilerin uygulanmaları ve nitelikli İş gücü sağlandı. Ar-Ge çalışmalarına, hız kazandırıldı. Kurumda bilgi paylaşımı, yenilik ve yaratıcılık ön planda tutuldu.
Sayın AVCI ve ekibi, dünyayı saran küresel rekabetle ve ekonomik krizlerle baş edebilmek için, teknolojide ve pazar koşullarında, yeni gelişmeleri sürekli izledi. Gelecekle ilgili riskleri ve fırsatları, göz önünde bulundurarak, yeni kurumsal stratejilerin oluşturuldu. Ayrıca yeni teknolojiler ve gelişmeleri göz önünde tutarak, şirket yönetim kültürü sürekli güncelleştirildi. Yönetim ve ekip çalışmaları, çalışanları, daha enerjik, daha katılımcı ve daha yaratıcı yaptı.
TÜLOMSAŞ, güncel sorunlarının ötesinde, gelecek öngörüleri, yeni tasarımlar, maliyet düşürücü önlemler ve insan kaynaklarına yatırım konularında, daha duyarlı hale geldi.
Kurumda, "İŞGÜCÜ-EMEK VERİMLİLİĞİ" Sayın AVCI ile daha da ileri boyutlara taşındı. TÜLOMSAŞ' da, kişi başına düşen katma değerde de ciddi bir artış oldu. TÜLOMSAŞ, Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, "Tam Zamanında Üretim" modelini benimsedi.
Sayın Avcı ile birlikte, TÜLOMSAŞ' da, birimlerde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de TÜLOMSAŞ, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirildi. İşgücünün sonsuz yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için, hummalı bir çalışma içine girildi. Kurumda çalışanları sürekli motive edildi.
TÜLOMSAŞ, Sayın Avcı ile birlikte müşteri odaklılık, bir çalışma başlattı. Hedef, müşteri beklentilerinin üstüne çıkmaktı. Bu nedenle şirket, tüm bileşenleri ile müşteri isteklerini yerine getirmeye yöneldi. Özellikle de şirket içi hedeflerin, müşteri beklentileri ve bağlantılarına göre şekil alması, verimi ve üretimi daha da artırdı. Sonuçta Almanya Çin ve Rusya Lokomotif firmalarını geri de bıraktı.
Öte yandan TÜLOMSAŞ personeli, şirket stratejisinin geliştirilmesine aktif olarak katılmakta, kurumsal hedeflerini de kişisel hedef olarak benimsedi. En önemlisi de Personel, karaların alınmasına ve süreçlerin iyileştirilmesine ciddi katkıda bulunmaktadır.
TÜLOMSAŞ, son yıllarda, büyük atılım içinde olup, hızlı bir değişim ve yapılanma süreci yaşamaktadır. Ulusal ve uluslararası alanda, başarılı performans gösteriyor. Özellikle de ERP( Kurumsal Kaynak Planlaması) ile birlikte, maliyetlerde ve bakım masraflarında azalma, müşteri hizmet seviyesinde ve işgücü veriminde artış oldu. Verim ve kalite, kurumda felsefe haline geldi. Üretim planlamasında ve kaynak yönetiminde, diğer kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek bir süreci yakaladı.
Hülasa Eskişehir' in, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olması, ihracatını artırması, KOBİ ve diğer şirketlerin, kurum/kuruluşların yeniden yapılanması ile orantılıdır.
Bu alanda TÜLOMSAŞ bir örnektir.
TÜLOMSAŞ ÖRNEK ALINMALIDIR
Eskişehir ihracatta, Bursanın tam 20 katı gerisinde kalmasında, Eylül 2011 döneminde Bursa nın,bir aylık ihracat rakamı 980 milyon dolarken, Eskişehir bu rakama ancak bir yılda ulaşabilmesi, ESO tarafından sorgulanacak mı...