TÜLOMSAŞ VE VERİMLİLİK

Firmalar, yeni teknolojilere, ayak uydurabilmeleri ve yeni üretim alanlarına yönelebilmelerini sağlayacak, uygun ortam yaratılmasına yönelik önlemleri, ortaya koymak durumundadır. Firmaların, yeni bir ürün, yeni bir sistem, ya da...

Firmalar, yeni teknolojilere, ayak uydurabilmeleri ve yeni üretim alanlarına yönelebilmelerini sağlayacak, uygun ortam yaratılmasına yönelik önlemleri, ortaya koymak durumundadır. Firmaların, yeni bir ürün, yeni bir sistem, ya da üretim yöntemine, yeni bir toplumsal hizmete dönüştürebilme yeteneğini artırmayı hedeflemek ve bunu mümkün kılacak 'İNOVASYON' sistemini, kurmaya/geliştirmeye ilişkin düzenlemeleri içermek zorundadır.
Ayrıca firmalar, BİLİM, TEKNOLOJİ, İNOVASYON, SINAİ, ÜRETİM alanlarındaki yeteneğini, yükseltmeyi sistemik bir bütünlük içinde, ele almak, ulusal politika ve stratejileri de gözetmek mecburiyetindedir. Bunu başaran firmalar, ulusal ve global pazarlarda rekabet şansını artırır.
Eskişehir' de, bu gelişmeleri, yakıdan takip eden, uygulamaya alan, Hatta bu alanlarda örnek çalışmalar sergileyen firmalar var. Bu firmalarımızdan biri de TÜLOMSAŞ' tır. Yıllardır çalışmalarını, özellikle de Sayın Hayri AVCI' nın, Genel Müdürü olmasından sonra, yakından takip ediyoruz.
TÜLOMSAŞ, 357 memur ve sözleşmeli personel, 1096 işçi olmak üzere, 1453 adet kişiye, istihdam imkânı sağlıyor. Kârlılık ve verimlilik esaslarını ön planda tutuyor.
TÜLOMSAŞ' da, verimlilik, bilgi ve bilinci ile verimlilik düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmalar, Sayın AVCI' nın göreve gelmesi ile başlamış ve süreklilik kazanmıştır. Kalıcı ve sürdürülebilir verimlilik, politika ve stratejilerini belirlemek için de her türlü fedakârlık yapılıyor ve ilgili kurum/kuruluşlarla da işbirliği yapılıyor.
TÜLOMSAŞ' da, verimlilikle ilgili, araştırma, politika ve stratejileri sürekli gündemdedir. Verimlilikle ilgili uygulanmalar izleniyor ve sonuçlarını değerlendiriliyor. Verimliliği artırma ve geliştirme yolunda, birimlere destekleyici, teknik yardımlar sağlanıyor, danışmanlık ve eğitim hizmetleri veriliyor ve verimlilik bilincinin yaygınlaşması sağlanıyor.
TÜLOMSAŞ' da, verimlilikle ve temiz üretimle ilgili, göstergeler oluşturuluyor, ölçümler yapılıyor, Sonuçlarını belirli aralıklarla ve uygun araçlarla personel bilgilendirilirken ulusal ve uluslararası düzeyde, verimlilik karşılaştırmaları da yapılıyor.
TÜLOMSAŞ, bugün, lokomotif, yük vagonu, dizel motor, boji ve tekerlek seti imalatı ile cer motoru ve tramvay üretmektedir. Raylı Sistemler alanında, yetişmiş işgücü, imkân ve olanaklarına da sahiptir. İmalat altyapısına yönelik teknolojik çalışmaları ise sanayimize, örnek teşkil edecek niteliktedir.
TÜLOMSAŞ, bu çalışmaları sayesinde, 2003-2012 yılları arasında 126 adet lokomotif üretmiştir. 2015 yılı sonuna kadar da 120 adet lokomotifi imal edecektir. Tayland'a ve Fransa'ya, motor gövde ve ekipmanları ihraç edilmiştir. Ayrıca Van gölü feribotları için, marin motorları da imal edilmiştir.
TÜLOMSAŞ, 2012 yılı satış cirosunun % 45' ini, yurt içi özel sektör firmalarına yaptığı satışlar ve ihracattan sağlamıştır. Yurt içi ve yurt dışı müşteri sayısı 2003 yılından 2 iken, bugün 25 adeti bulmuştur. İthalden gelen yük vagonlarının, yerli olarak üretilmesinde önemli bir başarı kazanmış ve bu sayede 700 adet vagonu, lojistik firmalara imal ederek teslim etmiştir. Amerikan GE firması ile birlikte, dünyanın en gelişmiş lokomotiflerini üreterek, başta Amerika olmak üzere, değişik Avrupa ülkelerine ihraç etmiştir.
TÜLOMSAŞ, son on yıl içerisinde, büyüme oranı yıllık minimum % 10 olarak gerçekleşmiştir. Cirolarını da her yıl artırmaktadır. Nitekim TÜLOMSAŞ, 2003' de, 65.341.237TL, 2005'de,130.542.586TL, 2012' de,193.327.878TL ciro yaptı.
TÜLOMSAŞ, ulusal, bölgesel ve küresel pazarlarda faaliyet gösteren firmaların, birbirleriyle rekabet etmeleri gerektiğinin bilincindedir. O nedenle de rekabet sürecindeki başarılarını, daha da geliştirmek ve stratejilerinin etkinliği ve rasyonalitesine bağlı kalarak, kâr marjı ve pazar payını artırma gayreti içindedir.
TÜLOMSAŞ, yüksek teknoloji ile üretim yapan önemli bir firma olmasına rağmen, kurumu eleştirenler var. Oysa katma değeri, en yüksek sektörden biri de raylı sistemler sektörüdür. Bir lokomotif 4,5-5 milyon dolar bandındadır. Eskişehir'de, birim başına, en yüksek katma değeri üreten firmaların başında, TÜLOMSAŞ geliyor..
Aslında TÜLOMSAŞ', Eskişehir ve Türkiye için bir değerdir. TÜLOMSAŞ sayesinde, Eskişehir bir demiryolu kentidir, Hassas mekanik alanında, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var.
Anadolu-Osmanlı Kumpanyası adıyla, küçük bir atölye olarak kurulan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ), bugün, "KÜRESEL" bir şirket olup, her türlü vasıtayı, tramvay ve YHT yapacak, işgücü ve teknolojisi ile Türkiye ve Eskişehir'in, yüz akıdır. Yıllardır, ülke ve Eskişehir ekonomisine de ciddi katkıda bulunuyor. 119 yıldır da, Eskişehir' in velinimeti olup, Eskişehir'i de, ekonomik ve sosyal açıdan kalkındırıyor.
Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz

Haberleri