TÜLOMSAŞ'DA HEDEFLER MAKRO

TÜLOMSAŞ, ulusal ve global pazarlarda, modern altyapısı, kalite kontrol, teknolojik imkanları, rekabetçi hedefleri ile Eskişehir’ i, "DEMİRYOLU ARAÇLARININ MERKEZİ" yaptı. Hatta ulusal ve yerel, kaynak eğitim ve teknoloji merkezi...

TÜLOMSAŞ, ulusal ve global pazarlarda, modern altyapısı, kalite kontrol, teknolojik imkanları, rekabetçi hedefleri ile Eskişehir' i, "DEMİRYOLU ARAÇLARININ MERKEZİ" yaptı. Hatta ulusal ve yerel, kaynak eğitim ve teknoloji merkezi oldu. Bu merkezde, Paslanmaz çelik ve Alüminyum kaynağı, Ar-Ge ve uygulamamaları. Teknoloji kullanımına uygun insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik, eğitim faaliyetleri. Tramvay, metro ve tren setlerine yönelik programların hazırlanması. Yüksek Hızlı Tren üretimine yönelik çalışmaların sürdürülmektedir.
TÜLOMSAŞ, AR-GE faaliyetleri ve teknloji üretmede de ciddi mesafe aldı.
Teknoloji ağırlıklı, sürekli iyileştirme hedefleyen, Üniversite, TÜBİTAK ve yan sanayilerle birlikte, sektörün gelişmesini bilimsel altyapısını oluşturmak için çalışma içinde. Bu kapsamda; ATS, Hız Duyucu, Döküm Boji vb. projeler yanında, Cer Motoru imalatı, gibi ileri teknoloji ürünlerinin imalatının gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, Marmaray araçlarının cer motorları, TÜLOMSAŞ' da üretilecektir. TÜBİTAK ile "yerli kompozit sabo imalatı projesi" tamamlanmış olup, uygulama safhasına geçilecektir. TÜBİTAK ile Kamu projeleri çerçevesinde, E 1000 Tip lokomotif geliştirilmesi proje çalışması başlatılmıştır. Hafifletilmiş, yük yeni yük vagonu tasarımı ve prototip imalatı projesi Kamu projeleri kapsamında, TÜLOMSAŞ ve TÜBİTAK arasında devam etmektedir.
Eskişehir' de gerçekleştirilecek olan, TÜLOMSAŞ tarafından desteklenen Raylı Sistemler, Ar-GE ve Test Merkezi, Eskişehir'de kurulacaktır. Bu Proje kapsamında Anadolu Üniversitesi tarafından kurulması planlanan, Raylı Sistemler Mükemmeliyet merkezi projesi, DPT tarafından onay almıştır. ( Türkiye' de tek merkez olacaktır) çalışmalar, Anadolu Üniversitesi, TCDD, TÜLOMSAŞ ve diğer bağlı ortaklıklar ile birlikte sürdürülmektedir Test merkezinin Alpu ilçesi civarında kurulması için prosedür çalışmaları devam etmektedir.
TÜLOMSAŞ, yan sanayi entegrasyonu ile de insanımıza geniş iş imkanı sağlayacaktır. Bu nedenle de, Ar-Ge kapsamında teknoloji ağırlıklı üretim modelleri uygulamaya alınmış olup, emek yoğun işlerin yan sanayiden temin edilmesini hedefleyen, Yan Sanayi Geliştirme Programı devreye alınmıştır. Bu kapsamda; yan sanayi katkısı yaklaşık Lokomotif imalatında %55, Vagon imalatında ise % 80 olmuştur.
Yan sanayi entegrasyonun da, Elektrik/Elektronik, Döküm ve Kaynak Konstrüksiyon vb. sektörlerinde yan sanayilerimiz sürekli desteklenmektedir. Bunlar;
İthalden temin edilen malzemelerin yerlileştirilmesi, (Motor ve Lokomotif ekipmanları)
Maliyet avantajı sağlayan ve üretim hızını artırmayı hedefleyen projelerle, (Vagon ve Lokomotif parçaları) Ar-Ge kapsamında mevcut ve yeni ürünlerin iyileştirme ve geliştirme kapsamında prototip üretimlerle, (ATS, TDS, Hız Duyucu vb.) Yan Sanayi Geliştirme Programı kapsamında, son yedi yılda yan sanayimize yaklaşık, 150 Milyon TL kaynak aktarılmıştır. Özel Sektöre yaptırılan işlerden dolayı, son yedi yılda yaklaşık 1000 kişinin istihdam edilmesi sağlanmıştır. 2023 yılında yan sanayilerimize en az 250 Milyon Euro'luk bir kaynak aktarımının sağlanması hedeflenmektedir.
Ayrıca yerli katkı kapsamında, TCDD işletmesinin şartnamelerinde TÜLOMSAŞ veya Yerli Katkı şartını sorunlu kılındı. Nitekim 80 adet Elektrikli Lokomotifin TÜLOMSAŞ ile ortak üretim şartı konuldu. Stratejik ortaklık anlaşmaları kapsamında, GE ile birlikte DE Lokomotiflerin TÜLOMSAŞ tesislerinde iş paylaşımı yöntemiyle ortak İmalatların gerçekleştirilecektir. Pazara yönelik olarak da, Bombardier firmasının ihtiyacı olan 364 adet Cer Motorunun değişik üretim yöntemleri ile Rotem Firmasının MARMARAY araçlarındaki 240 Cer Motorunun imalatının TÜLOMSAŞ tesislerinde imalatının gerçekleştirilecektir.
TÜLOMSAŞ, 2023 Vizyonuna yönelik hedefleri de bellidir. TÜLOMSAŞ da üretilen ürünler, dünya markası yapılacak. 2023 yılında ihracat ağırlıklı olarak, 1 Milyar Euro Satış Cirosu aşılacak. Yan sanayiye, en az 250 Milyon Euro'luk bir kaynak aktarımının sağlanacak, 2023 yılında yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edilecek.
Şu bir gerçek ki Sayın AVCI ve ekibi, önlerine gelen fikirleri, mevcut koşulları daha da geliştirdi ve onlara yeni bir bakış açısı kazandırdı. Ayrıca günümüz dünyasında, temel güç olan, "teknoloji", " Kürsel bağımlılık", " Birleşme ve el değiştirme" "Kuralların kaldırılması ve yönetmelikler" ve Toplumsal istatistikler ve değerler" in, organizasyonlarda ve çalışmalarda, destek mi, köstek mi olabilecekleri, Sayın AVCI ve ekibi, tarafından, çok iyi analiz edildi. Özellikle de," Hizmet İçi Eğitim", "takım çalışmalarına" dair inanç", "Risk almaya yakınlık", "uzun vadeli kararlara yönelme", "her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı olma" "Ar-Ge çalışmaları" ve kurumun sahip olduğu vizyon " , TÜLOMSAŞ' ın, geleceğini belirleme ve şekillendirmede, en önemli etken oldu. Kutluyoruz.

Haberleri