TURİZM HİZMETLE GELİŞİR SEVGİ İLE BÜYÜR

Yıllardır, Eskişehir’ de suçlamalar, hep örtülü yapıldı. Pek çok kişi töhmet altında kaldı. Eskişehir’ e de ciddi zarar verdi. Nitekim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, ‘Büyükerşen...

Yıllardır, Eskişehir' de suçlamalar, hep örtülü yapıldı. Pek çok kişi töhmet altında kaldı. Eskişehir' e de ciddi zarar verdi. Nitekim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, 'Büyükerşen kompleksinden' kurtulamayan birkaç siyasetçi, yüzünden yatırımlar engelleniyor." dedi.
Eskişehir'de, yatırımları engelleyen siyasetçiler, kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Çünkü örtülü suçlamalar, kişi/kişileri, töhmet altında bırakır. Sorunları da çözmez. Ayrıca demokrasi ile yönetilen ülkelerde, sorunların çözümü, seçmenin elindedir. Seçmen, bu siyasetçileri tanımlıdır ki gelecek seçimlerde, gereğini yaparak, bu engelleri ortadan kaldırmalıdır.
Doğrudur. Eskişehir, turizm alanında yapılanlar sayesinde, ülkeye örnek olacak bir turizm hareketi başlattı. Sayın Prof. Dr BÜYEKERŞEN' in, söylediği gibi "Türkiye, Eskişehir sayesinde, 'şehir görme turizmi'ni keşfetti' Ancak bu gelişmeler yeterli değildir. Her türlü engele rağmen, turizm yatırımlarına, hız kazandırılmalıdır.
Öte yandan Sayın Prof. Dr BÜYÜKERŞEN, "İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi ilgili kurumlar, ne yazık ki gerekli çalışmaları bir türlü gerçekleştiremiyorlar. Bakın Frig Vadisi'nin içinde bulunduğu üç ilden biri olan Afyon, bizi geçti. Hep birlikte tanıtım için, turist çekmek için çalışıyorlar, broşürler, haritalar basılıyor, heykelcikler, küçük hediyelikler yapılıp satılıyor. Biz ise, çok patırtı gürültü yapıyoruz ama iş üretemiyoruz. Frig Vadisi konusunda, Kütahya bile bizden ileride" sözleri dikkatimizi çekti.
Oysa Eskişehir, Kütahya ve Eskişehir, "Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FİRİGKÜM)" kurdular. Bu birlik, Bakanlar Kurulunun, 12/10/2009 tarihli ve 2009/15510 sayılı kararnamesi kabul edildi. 31 Ekim.2009 tarihli ve 27392 sayılı resmi gazete de yayınlandı. Bu güne kadar, her üç kentin ilgilleri, bu alanda pek çok toplantı yaptı
Ayrıca İl Özel İdaresi ve Kültür Müdürlüğü, imkânları ölçüsünde, turizme katkıda bulundular. Nitekim Özel İdare 2005 yılında turizme,150.000 Tl, katkıda bulunmuş, 2008' de ise bu miktar 250.000 Tl oldu. Eskişehir' de, turizm yatırımlarının ve turist sayısının artması isteniyorsa, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, diğer kurum/kuruluşlar, hatta kişi/kişiler de turizm yatırımlarına, imkânları ölçüsünde katkıda bulunmalıdır.
Türkiye, Eskişehir sayesinde, 'şehir görme turizmi'ni keşfetmesine rağmen, kenti ziyaret eden, yerli ve yabancı turist sayısında, ciddi bir artış yok. Nitekim 2005 yılında, 152.164 yerli, 20 887 yabancı olmak üzere toplam 179.051 kişi, 2008' de ise 136 932 yerli ve 6.647 yabancı toplam 143 539 kişi, bu yıl ise 30.Eylül 2009 tarihi itibarıyla 165.646 yerli 12.846 yabancı olmak üzere 178.492 kişi gelmiştir.
Elbette bu sayıların, milyonlarla ifade edilmesi, en büyük arzumuzdur. Eskişehir,
Sanat eserleri, tarihi yapıları, eski uygarlıklara ait kalıntıları, el sanatları, yemek kültürü, sıcak suları, iki üniversitesi, Sanayisi ile Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Seyitbattal Gazi, Şeyh Sücaeddin Velileri, Mağaralar ve vadileriyle, KÜLTÜR, TERMAL, KONGRE, İNANÇ, MAĞARA ve YAYLA TURİZMİNE müsait bir ilimizdir.
Turizm, tüketici ve üreticiyi yakında ilgilendirdiği gibi, Kentteki gelişmenin de itici ve sürükleyici unsurudur. Turizm amaçlı mal hizmetlerin, tüketimi, bu hizmetleri üreten kesimler için bir gelirdir. Turizm faaliyetleri, yeni çalışma alanlarının açılmasını sağlar.
Eskişehir, kalıcı turizm stratejiler belirmek, özellikle de bölgedeki turizm gelişmelerinin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, geleceğini de doğru yönlendirmek için, geçmiş yıllarda gündeme gelen, "Turizm Mastır Planı"nı, mutlaka gerçekleştirilerek, hayata geçirmelidir. Kentte turizm için yapılacak bir "Mastır Plan", hem Eskişehir'deki yatırımcı, hem de kent dışından turizm alanına yatırım yapacak yatırımcılar için, rehber olacaktır.
Eskişehir' de, turizm "STRATEJİSİ", "YATIRIMLARI" ve "MASTER PLANI" için, Valimiz Sayın KILIÇLAR ve Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Osman GÜL, kent için bir şanstır. Sayın KILIÇLAR, göreve başladığı ilk aylar içinde, kent sınırları içindeki tarihi yerlerin büyük çoğunluğunda incelemede bulundu. Hatta ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânlarının artırılması için de ilgili kurumlara görev vermişti.
Aralık Ayı başında, Eskişehir Turizm Çalıştayı yapıldı. Ne gibi kararalar alındı bilinmez ama ÇALIŞTAY' da, Sayın KILIÇLAR' ın, "Kentte turizmini geliştirmek için el birliğiyle ortak bir yol haritası oluşturulması gerekir." sözlerine katılmamak mümkün mü?
Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, kentteki diğer kurum ve kuruluşlar, hatta kişi/kişiler, turizm yatırımları için, işbirliği yapar, sağlık, termal, yayla, kültür, el-sanatları, yeme-içme tesisleri ve konaklama için, imkânları seferber ederlerse, Eskişehir, Turizmde, arzu ettiği seviyeyi mutlaka yakalayacaktır. Yeter ki kentte, turizm alanında, işbirliği ve diyalog sağlansın, kısır çekişmelerde bitirilsin...

Haberleri