TURİZM VE ESKİŞEHİR

Toplumda, turizm bilincini geliştirmek, ülke ve Eskişehir’de iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm faaliyetlerine katılmasını sağlamak üzere Eskişehir’ de, Turizm Haftası, 15-22 Nisan 2008 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle...

Toplumda, turizm bilincini geliştirmek, ülke ve Eskişehir'de iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm faaliyetlerine katılmasını sağlamak üzere Eskişehir' de, Turizm Haftası, 15-22 Nisan 2008 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır.
Bu yıl ki kutlamalar, Eskişehir'de son yıllardaki gelişmelerden dolayı ivme kazanan, Turizm hareketliliği açısından, önem taşımaktadır. Çünkü Eskişehir, konumu, ulaşabilirlik ve erişebilirlik, en önemlisi demografik yapısı ve tarihi mirası ile Turizm sektöründe önde gelen iller arasında olabilir.
Sivrihisar' da, gerçekleştirmek istediğimiz, ancak hayata geçirilemeyen "KÜLTÜR" ve "ÜRÜN" projelerinin, benzeri de, Eskişehir' de, hayata geçirilebilir. Gerçi Odunpazarı Projesi ile ilgili söylentiler, yıllarca gündemden düşmedi ama bir türlü gerçekleştirilemedi.
Eskişehir ve Odunpazarı ile ilgili düşünülen projeler, gerçekleşir mi, zaman içinde göreceğiz. Ancak Turizmle, özellikle de Frig vadisi ile ilgili olarak Projelerin, düşünülmesi bile büyük aşama. Çünkü Dalai Lama'nın söylediği gibi" Güzel bir bahçe düşlemeden, bahçe sahibi olunmaz." Projeler geleceği düşlemektir. İcraatları hayata geçirmenin de ilk adımıdır.
Eskişehir'de, Beypazarı ve Safranbolu gibi misyon ve vizyona sahip proje/projeler, başarı ile uygulanabilir. Özellikle de Sivrihisar ilçesi, bu tür projelerin, hayata geçirilmesi açısından önemli bir yerleşim alanıdır.
İlçe, Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbeler, sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, hatlar, Minyatürler, Ağaç Oyma, Kalem işleri, Tezhipler, Halı ve kilimler, Giysiler, el işleri, işleme ve Oyalar gibi pek çok kültürel ve tarihi mirasa sahiptir. Bu miras, aynı zamanda, turizm açısından da büyük zenginliktir.
Sivrihisar' ın, yemek kültürü de, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. İlçe, bazlama, mayalı, yufka, bamya çorbası, kelem ve yaprak dolması, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı gibi daha pek çok yemek, özellikle de baklavası ile meşhurdur.
Eskişehir ve ilçelerinde, turizme yönelik projelerin, ulusal ve uluslararası alanda itibar görmesi için, mutlaka doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel miras birlikte düşünülmelidir. Projeye başlanmadan önce, merkez ilçe ve ilçelerde hatta kırsal kesimde, mutlaka iyi bir fizibilite çalışması yapılmalı, hatta elde edilen veriler, masaya yatırılmalı, gerçekleştirilen projeler, kamuoyunda tartışıldıktan sonra, son şekli verilerek hayata geçirilmelidir.
Öte yandan projeler, Büyükşehir ve alt belediyelerin koordinatörlüğünde ve sorumluğunda olmalıdır ama Turizm ve Kültür il Müdürlüğü, İldeki Ticaret ve Sanayi odaları, diğer sivil toplum örgütleri. Özellikle de kültür dernekleri, ildeki kişi/kişiler ve diğer kurum/kuruluşlarda katkıda bulunmalıdır
Eskişehir, turizm açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin, hayata geçirilmesi ile de kent ekonomisine ciddi katkıda bulunacaktır. Bunun için de Turizm sektörü ile ilgili gelişmelerin, yakından takip edilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması gerekir. En önemlisi de ciddi bir planlama şarttır.
Ayrıca Eskişehir' de, turizmle ilgili alt yapı, üst yapı, fiziki planlama çalışmalarını yapmak. Yatırım projeleri hazırlamak, turistik tesis projelerini incelemek ve teknik açıdan yatırımcıya yol göstermek. Tesislerin inşaat ve işletme safhalarında yürürlükteki mevzuat uyarınca denetimlerini yapmak, tesislerin ilgili yasa uyarınca teşviklerden faydalanmasını sağlamak gerekir. Özellikle de yapılacak "KENT TURİZM MASTIR PLANI", turizm sektörü ve bu alandaki yatırımcılar rehber olacak, hatta turizm sektörünün geleceğini de doğru yönlendirecektir.
Eskişehir' de, turizmle ilgili esas sorun, gelecekte turizmin nasıl daha sürdürülebilir hale getirileceği ve bunun için, ortaya konacak eylem planlarının neler olacağıdır. Ayrıca Eskişehir' de, turizmle ilgili tüm ve temeldeki sorunların, masaya yatırılarak doğru bir "teşhis-tedavi" süreci yakalanabilmesinin zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir. Hülasa Eskişehir turizmi, aşırı zayıf bir zemine inşa edilmiş olarak, çok ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıyadır.
Valimiz, Sayın KILIÇLAR, " ...Yedi binin üzerinde, tarihi mimari eser bulunan Mardin' de, Restorasyon çalışmalarına, büyük önem verdi. Bu eserleri, turizme kazandırdı. O' nun, döneminde turizm hareketliliği yaşattı. İnanç Turizmi alanında, adeta cennet olarak bilinen Mardin' de, doğal ve kültürel varlıkların, zenginliğini ve farklı inançları, Turizmin hizmetine sundu."İnanıyoruz ki Eskişehir' de de aynı başarıyı yakalayacaktır. Yeter ki kendisine destek verilsin, maddi ve manevi katkıda bulunulsun. Vilayet, belediyeler de diğer kurum/kuruluşlarla, turizm sorunlarının çözümünde, "TAKIM RUHU" içinde çalışsınlar.

Haberleri