Sivrihisar' da, Belediye Başkanı Sayın Fikret ASLAN ile ilçede yapılan, yapılacak olan eserler ve hizmetler yanında ve ilçenin ekonomisi ve sorunları üzerinde, uzunca bir sohbet etme fırsatı bulduk. Yaptıklarını ve yapacaklarını anlatırken, aldığı haz yüzüne ve ses tonuna yansıdı.
Sayın ARSLAN, Sivrihisar' ın kalkınmasını, OSB ve Turizmde görüyor. Özellikle de Turizm alanında, ciddi çalışmaları var. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Sayın ULUSOY' un, Belediye Başkanı Fikret ARSLAN' ı, ziyaretinde gördükleri karşısında, çok etkilendiğini belirterek, "Sivrihisar Beypazarı'na göre tarihi yönden daha zenginmiş." ifadesini kullanması, İlçede Turizm alanındaki umutları, daha da artırmış ve hedefleri de büyütmüştür.
Belediye Başkanı Sayın ARSLAN, turizm ile gayret ve çabaları, hem ülke, hem de İlçe ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır. Çünkü çağımızda, Dünyada ve ülkemizde milyonlarca insan, her yıl turistik amaçlarla olarak seyahat etmektedir. Bu seyahatler sonucu ülkemiz, kentler, ilçeler, beldeler ve köyler, ciddi gelir elde etmekte, bu da kalkınmayı olumlu yönde etkilemektedir. Ülkemizin dış ticaret açığını gidermede de turizm önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca turizm, kentler arası ticareti, düzenleyici bir etkendir.
Hiç şüphesiz, Sivrihisar'da, turizme yapılan yatırımların, İlçeye tekrar girdi olarak dönmesi, bu sektöre olan ilgiyi, her geçen gün artıracaktır. Ayrıca turizm sayesinde, Kentler, kendi kültürlerini, dünya ve ülkemizde, daha iyi tanıtma fırsatı bulurken, farklı kültürdeki insanları, birbirine yaklaştırarak, toplumsal barışa katkıda bulunacaktır.
Sivrihisar'da, son yıllarda, turizme büyük önem vermiş; İlçede, turizm gelişmeye başlamıştır. Fakat yapılanları yeterli görülmeyip, bu alanda çalışmalar devam etmektedir. İlçede, arzu edilen boyutta, otel, motel, lokanta, yoktur. Ancak son zamanlarda, İlçede, bu alanlarda güzel girişimler vardır. Turist çoğaldıkça, bu imkanlar daha da artacaktır.
Sivrihisar, "İNANÇ TURİZMİ "açısından da elverişli bir ortama sahiptir. Çünkü gerek ilk çağ medeniyetlerinin, ilçede gelişmesi, gerekse Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde havarilerin, ortaçağda ise Musevilerin bulundukları, ülkelerde karşılaştıkları ağır baskı ve yok etme politikaları sonucu, Sivrihisar' a, sığınmış olmaları, İlçede İslamiyet'e ait eserlerin yanı sıra, kilisede yer almıştır,
Ayrıca Hıristiyanlığın yayılışına kadar, dini inanışın temeli olan ve yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen ulu ana tanrıça Kibele'nin, büyük tapınağı, Sivrihisar sınırları içerisindedir.. Geçmişi, M.Ö 3500'lere dayanıyor. Ana Tanrıça, şehir ilkbahara girerken, büyük tapınağı ziyarete gelenlerle birlikte diz çökerek ve kollarını açarak Arayit Dağı arkasından sabahın, ilk ışıklarını beklermiş. İlkbaharda, bitkilerin yeni baştan canlanışı kutlanır ve vahşi musikinin kışkırtıcı ezgileri duyulurmuş.
İlçe merkezindeki, 1275 yılında Mevlana'nın müritlerinden Eminiddin-i Mikai tarafından yaptırılan Ulu cami, Anadolu'nun, en büyük ahşap direkli camilerinde, çatısını 67 adet ağaç sütun tutuyor. Çeşitli geometrik şekillerin ahenkli bir birleşiminden oluşan, minberi ise şaheser sanat eseri olarak dikkat çekiyor.
İlçede, pek çok tarihi cami var. Tarihi camileri tanımak ve mistik ortamlarında ibadet etmek, insana büyük haz verir.
Sivrihisar, genellikle Türkmen gelenek ve görenekleri hâkimdir Anadolu' da, ilk Türk uygarlığı olan Etiler' e kadar dayanan ilçe, tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas'ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında, Frigler'in yerleşme yeri olunca "Spalya"'ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu'nun üzerinde bulunması idi.
Sivrihisar'ın, kültür değerlerini en iyi yansıtan el sanatları, asırlar boyu ilçenin sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada, etkin bir rol oynamıştır. Aynı zamanda her alandaki gelişme düzeyi ile el sanatlarındaki gelişim düzeyi, paralellik göstermiştir
Sivrihisar, birçok uygarlığa beşiklik ettiği ve bu uygarlıkların, kültür varlıklarını yeni bir sentez içinde sürdürerek, her köşesinde yaşatmakta ve bu nedenle Sivrihisar' ın, el sanatlarının kökleri, çok eskilere gitmektedir.
Sayın ARSLAN' la yaptığımız sohbette, bu güzellikleri bir kez daha hatırlama fırsatı bulurken, turizmle ilgili anlattıkları ile de umutlandık. Ancak Turizm alanında, Sayın ARSLAN' ın, gayretleri, yeterli değildir. O nedenle de turizm çalışmalarına, Sivrihisar' daki kurum/kuruluşlar, özellikle de Sivrihisar halkına, ciddi görevler düşüyor. Çünkü Turizm, ilçenin ekonomisine, ciddi katkıda bulunacak, yaşam standardının da yükseltecek, ilçenin kalkınmasına da ivme kazandıracaktır. İlçede, turist sayısı arttıkça da Sivrihisar ekonomisi, daha da güçlenecektir.
TURİZM VE SİVRİHİSAR
Sivrihisar da, Belediye Başkanı Sayın Fikret ASLAN ile ilçede yapılan, yapılacak olan eserler ve hizmetler yanında ve ilçenin ekonomisi ve sorunları üzerinde, uzunca bir sohbet etme fırsatı bulduk. Yaptıklarını ve yapacaklarını...