Bursa, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanları, piyasa denetimleri sırasında aldıkları 'Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı' ürününün incelemesi sırasında, piyasa da ünlü bir bebek mamasında, GDO tespit etti. Ankara Kontrol Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın, GDO içerdiği kesinleşti.
Bu tespitten sonra mı bilinmez ama Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının, çıkardığı yönetmelikle, gıdalarda, binde 9 oranında, GDO artık serbest. Yönetmeliğin, dünyaca ünlü bir markanın, Türkiye'deki, bebek mamalarında, GDO tespit edilmesinin ardından yayınlanması dikkat çekti.
Hülasa Ak Parti iktidarı, çıkardığı yönetmelikle, GDO' lu ürünler üreten uluslararası tekellere, kapıyı araladı. Türkiye' yi de, GDO'lu ürünler için, önemli bir pazar haline getirdi. Yayımlanan yönetmelikle, binde 9'a kadar, GDO 'lu ürünler serbest bırakıldı. Serbestlik, insan sağlığını da tarım alanlarını da tehdit edecek niteliktedir.
Son yıllarda, halkımızın, korkulu rüyası haline gelen, genlerin değiştirilmiş sebze, meyveler ve elde edilen ürünler, özellikle de yetiştirilen, sebze ve meyve ve hububatlar, halkın korkulu rüyası haline geldi. Özellikle de yazılı ve sözel medya da bu alandaki programlar, GDO' larla ilgili, kaygıyı, hatta korkuyu daha da artırdı.
GDO' lu üretimi savunanlar, gerekçe olarak, dünyayı beslemek ve açlığa çare bulmak. Ekonomik yönden, getiri sağlamak yanında, Tarımsal verimi artırmak ve zararlı böceklere ve otlara karşı dayanıklılık kazandırmaktır. Gıdaların, raf ömrünü ve lezzetini artırmak olarak gösterilmektedir.
Bakanlar Kurulu'nun, GDO' lu ürünlere yeşil ışık yakan, "ULUSAL BİOGÜVENLİK" yasa tasarısının, ele almasıyla başlayan tartışmalar, 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı olarak yayınlanan, yönetmelikle, GDO' lu ürünlerin, serbest bırakılması daha da alevlendirecek.
Yönetmelik değişikliği ile bebek mamalarında bile GDO tespit edilen başta Milupa olmak üzere, piyasadaki çok sayıda, büyük gıda üreticisini, aklama operasyonu olarak değerlendiriliyor.
Peki, GDO nedir?
Bir canlının, gen diziliminin değiştirilmesi, ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla, elde edilen canlı organizmalara, "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor.
GDO, bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme, yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor. Aktarılacak gen, önce bulunduğu canlının DNA sından kesilerek çıkarılıyor. Sonra vektör adı verilen taşıyıcı, virüs ile bu gen DNA molekülüne yapıştırılıyor.
İnsan sağlığı açısında, çok tehlikeli olan GDO' lardan kurtulmanın, tek yolu, Anadolu' da yetişen yerli tohumlarımıza sahip çıkmak veya daha sağlıklı tohumlar üreterek çiftçilerimize ulaştırmaktır. Çok sıkı denetimler yapılarak, GDO ihtiva eden ürünlerin satışını önlenmek veya yasaklanmaktır. Veya bu ürünleri almamaktır.
Türkiye, GDO' lardan kurtulmak için, yerli tohumlarını üretmek veya daha da geliştirmek zorundadır. Bu alanda ülkemizde, tohum üzerine, Ar-Ge çalışması yapan Tarım Bakanlığına bağlı Kurum/kuruluşlar vardır. Bunlardan biri de, Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü' dür.
Kurum, bugüne kadar da başarılı çalışmalarını sürdürüyor. Enstitüde geliştirilen tohumlar, önce enstitünün kendi arazisinde deneniyor. İstenilen sonuçların elde edildikten sonrada elde edilen tohumlar, üretim izni alınarak tescil ettiriliyor. Ekime uygun tohumlar, isteyen üretici kuruluş ve çiftçilere veriliyor
Ancak çiftçilere verilen tohumlar, çocukluk yıllarımızdaki ürünleri aratıyor. Gerçi Anadolu'nun, insanını yüz yıllarca besleyen, un, ekmek, bulgur, yarma, keşkek olan, buğdayların verimi düşüktü ve soğuk iklime, hastalıklara karşı dayanıklı da olan bu tohumlardan üretilen ürünleri, bugün arar olduk.
Eskişehir, yerli tohum açısından, ülkemizin en zengin kentlerinde biridir. Özellikle Sivrihisar bölgesi, yerli tohum açısından zengin bir bölgedir. Kepen' in, lahana ve pırasası, Koçaş' ın, patlıcanı, Dümrek' in nohudu, Okçu ve Kaymaz' ın, fasulyesi, Mülk ve Koltan' ın, soğanı, Günyüzü' nün, kavunu, gerek damak zevki, gerekse kalite açısından her bölgeye nasip olmayacak özelliklere de sahiptir.
Eskişehir ve Sivrihisar'da, mevcut bu tohumlarla ilgili, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsün' de, bir çalışma yapıldı mı bilmiyoruz ama ülke ve bölgemizdeki insanlarımızın, sağlığı ve ürünlerin geleceği açısından, yerli tohumlara sahip çıkılmalıdır. Çünkü söz konusu olan, insan yaşamıdır.
TÜRKİYE VE GDO'LU ÜRÜNLER
Bursa, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanları, piyasa denetimleri sırasında aldıkları Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı ürününün incelemesi sırasında, piyasa da ünlü bir bebek mamasında, GDO tespit...