UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Eskişehir’de, başlayarak Türkiye’nin, 30 ilinde sürecek ve İstanbul’da sonlanacak, Sağlık Bakanlığı İhale Başkanı Fehrinaz Çağlılar koordinatörlüğü ve Akdeniz Medya tarafından yürütülecek, uyuşturucu konusunda, bugüne...

Eskişehir'de, başlayarak Türkiye'nin, 30 ilinde sürecek ve İstanbul'da sonlanacak, Sağlık Bakanlığı İhale Başkanı Fehrinaz Çağlılar koordinatörlüğü ve Akdeniz Medya tarafından yürütülecek, uyuşturucu konusunda, bugüne kadar yapılmış, en büyük sosyal sorumluluk projesi! "UYUŞUYORUM" un, basın toplantısı, 11 Temmuz 2014, Cuma akşamı Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi – Müze De Cafe bahçesinin, bir odasında gerçekleşti!
Ülkemizin, en önemli, hatta hayati sorunlarından biri olan, "UYUŞTURUCU" ile ilgili projenin tanımında, sorun büyüktü ama mekân küçüktü. Davetli olduğumuz halde, salonda yer olmadığı için, dostlarımızla, salon dışında oturmak zorunda kaldık. Neler konuşuldu bilmiyoruz, Ancak böyle hayati bir sorun, halkın katılımı ile daha geniş bir salonda yapılabilirdi.
Proje, anne, babaları, çocuk ve gençleri, öğretmenleri ve toplumun tümünü ilgilendiriyordu ama toplantıda, bu kesimlerin, hiçbiri yoktu. Oysa uyuşturucu ile mücadele de, halka rağmen başarılı olmak mümkün değildir. Toplantı, "kendi çalar kendi oynar" atasözünü hatırlattı. 30 şehirde düzenleneceği söylenen, "HAYATA EVET DE" festivaliyle de! "uyuşturucuya hayır, hayata evet" vaadin de hiçbir emare görmediğimiz gibi, ünlü sanatçılar, oyuncular ve sporcuların, yer alacağı, kamu spotları, konserler ve kısa film aracılığıyla farkındalık yaratılacak etkinliği de göremedik.
Basın mensuplarına gönderilen e-mail de, toplantıya, katılacak, bazı ilgililerin ismi yer alıyordu. Ancak katılımda, bu isimleri bir kısmını göremedik. Neden katılmadılar, toplantı halktan neden kaçırıldı, en iyi kendileri bilir ama halkı ilgilendiren sorunlarda, Halk da bulunmak zorundadır. Aksi halde, yapılan bütün faaliyetler, lafta kalır.
Uyuşturucu ile mücadele de, "TOPLUM KATILIMI" şarttır. Bu sağlandığı zaman hizmetleri daha kolay sağlanır. Özellikle de uyuşturucu ile ilgili karar verme sürecine, toplum katılımı olması halinde, alınan kararların, icraata yansıtılması, daha verimli olacak, toplumdaki kaynaklar, harekete geçecek, uyuşturucu ile mücadele de maliyet düşecek, Halk uyuşturucu ile mücadelede, bilgi sahibi olurken, daha da bilinçlenecektir.
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, "TOPLUM KATILIMINI", Temel Sağlık Hizmetlerinin, en önemli öğesi olarak kabul etmiştir. Elbette ülkemizde, yıllardır istenen boyutta olmasa da bazı icraatlarda, toplum katılımına yer veriliyor. Ancak sürekli ve kalıcı değil, kişi/kişilere veya siyasi iradeye göre, ya kalıcı oluyor, ya da ortadan kaldırılıyor. Bilhassa çok partili dönemde, siyasi iradenin gelecek hesapları, toplum katılımının önünde, en büyük engel teşkil etti. Sonuçta da vatandaş, her türlü hizmeti, devletten bekledi.
Alkol ve uyuşturucu ile mücadelede, en etken unsur ise "EĞİTİM" dir. Bu alanda, aile, okul, toplum ve medyaya önemli görevler düşmektedir. Çünkü toplumdaki uyuşturucu ve Alkolle ilgili olumlu veya olumsuz her gelişme, bir "EĞİTİM" dir. Kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar, özellikle aile bunun bilincinde olmalıdır.

Ancak alkol ve uyuşturucu alanındaki problemleri çözmek için, eğitimi baskı aracı olarak düşünüp, çocuk ve gençleri, yalnızca "itaat eden" varlıklar olarak görmek yanlıştır. Kaldı ki bu tür eğitim anlayışı, disiplini değil, disiplinsizliği beraberinde getirdiği gibi, sorunları da çözmez.
Ellen Key' in, söylediği gibi, "Bugünkü eğitimin, çocuğa karşı işlediği en büyük suç, eğitmek amacıyla, onu rahat bırakmamaktır.
Alkol/madde kullanan kişi(kişiler, sürekli inkâr etmen eğilimindedir. Onlarla tartışmak ve yargılamak yerine, kendine güven duyması için, gayret ve caba gösterilmelidir.
Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin dünya uyuşturucu sorununun sadece bir parçası olduğunun bilincindedir. Yasadışı uyuşturucu madde ekimi ve uyuşturuculara yönelik, talep yüksek olduğu sürece, bu sorunla mücadelede başarı sağlamak güçtür. Bu çerçevede Türkiye, uyuşturucuların, arz ve talebiyle mücadelede dengeli bir strateji izlemek zorundadır.
Sağlık Bakanlığı İhale Başkanı Fehrinaz Çağlılar koordinatörlüğü ve Akdeniz Medya tarafından yürütülecek, uyuşturucu konusundaki proje! ne kadar büyük olursa olsun. Küçük mekânlarda, belli kişilerle, yapılan toplantılarla, uyuşturucu ile mücadele olmaz. Uyuşturucu ile mücadelenin, her aşamasında halk olmalıdır. O nedenle de bu tür toplantılar, halka özelikle de çocuk ve gençlerimize yönelik olmalıdır.
Genç bir nüfus yapısına sahip olan ülkemizde, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeleri, ile tanışma ve madde kullanım yaşının giderek düştüğü ve 12-17 yaş arası gençlerin risk altında olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu bakımdan gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında, en büyük görev, eğitim kurumlarına ve topluma düşmektedir.
Uyuşturucu ile mücadelede, Okul, öğretmen, aile ve toplumun işbirliği daha da önem taşımaktadır. O nedenle de Sağlık Bakanlığı İhale Başkanı Fehrinaz Çağlılar koordinatörlüğü ve Akdeniz Medya tarafından yürütülecek, uyuşturucu konusundaki proje! birkaç ilgiliyle değil, topluma yönelik olmalıdır. Çünkü halka rağmen, uyuşturucu ile mücadele de başarılı olmak mümkün değildir.
Uyuşturucu ile mücadele, güvenlik güçlerine, sağlık bakanlığına, medyaya ve belli kesime bırakılmayacak kadar da önemli ve hayatidir. Ayrıca, uyuşturucu ile mücadelede eden, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşların, hata yapmak ve ihmal etmek gibi, bir lüksü de yoktur. O nedenle de uyuşturucu ile mücadele, ciddiye alınmalıdır. Çünkü SÖZ KONUSU OLAN İNSAN HAYATIDIR.

Haberleri