Geçmişin, geleceğe taşınması ve yaşatılması, vakıfların sayesinde gerçekleşir. Ülkemizin, sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında, vakıfların yardımları büyüktür. Vakıflara yardım ederek, gelirlerini çoğaltarak ve çalışmalarını destekleyerek, vakıfları yaşatmak gerekir. Vakıfların, toplumsal yaşamımızdaki Sağlık, eğitim ve öğretim, aş evi, sosyal, sanat ve kültür, milli savunma, iktisadi, ulaştırma, spor hizmetleri, yanında, muhtaç kişilere para yardımı da yaparlar.
Geçen hafta, Yunus Emre Kültür sanat ve Turizm Vakfı' nın, olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Toplantıya, tüm ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve üyeler katıldı. Toplantı da, vakıf çalışmaları, gelecekte yapılacak faaliyetler görüşüldü.
Olağan Genel Kurul Toplantısı yapan, YUNUSEMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, 24.Nisan 1986 tarihinde kuruldu.13 Mayıs 1986 tarihinde, tescil edildi. Vakfın kurucuları arasında, Kültür Turizm Bakanı, Eskişehir Valisi, Diyanet işleri Başkanı, vakıflar Genel Müdürü, Anakent Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi Rektörü gibi önemli kurum/kuruluşların,, yöneticileri yer aldı. Vakfın halan 41 kurucu üyesi vardır.
Ayrıca YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir' deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek, bir vakfımızdır. Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere, Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerden, NASREDDİN HOCA, efsane halk kahramanı, SEYİT BATTAL GAZİ, ŞEYH EDEPALİ, KADI HIZIR BEY, SİNAN PAŞA gibi değerleri, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin, yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamaktır.
Yine vakfın amaçları arasında, Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için, anma törenleri, festival şenlik ve sanat gösterileri ile yurt içi ve dışında, bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek gibi görevleri de var.
Vakıf' ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırmaktır.
Vakıf, YUNUS EMRE ve Eskişehir'deki tüm etkinlikler için, büyük şans olmasına rağmen, kurucuları, özellikle de valilerin ilgisizliği nedeniyle, bugüne kadar beklenen başarıyı gösteremedi. Vakıf bugünlere de Eski Kültür ve Turizm müdürlerimizden Sayın Güven Tanyeri ve emekli noter Sayın Orhan Keskin' in, çabaları ile geldi.
Yunus Emre, Türk toplumuna, "Ahlak" ve " Sevgi" konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O' nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir' de, Yunus Emre' nin, daha bir özenle tanıtılması şarttır.
Ayrıca Yunus Emre' nin, okullarda tanıtılması için, örgün eğitim kurum ve kuruluşlarının, her kademesinde, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası' nda, çocuklarımıza tanıtılması, Yunus Emre ile ilgili toplantılarda ve köşemizde sürekli önerdik. Bu hususta toplantılarda karar alındığı halde çözüm getirilmedi.
Bu önerimizi, bugün Ankara Valimiz olan Sayın KILIÇLAR' a da aktardık. Sayın KILIÇLAR, önerimiz, dikkate aldı ve girişimi ile Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde, Yunus Emre ile ilgili yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliği göre, YUNUS EMRE, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'nda, tüm okullarımızda, tanıtılıyor.
Bu haftada, çocuk ve gençlerimiz, Yunus Emre ile hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.
Ayrıca YUNUS EMRE ile ilgili etkinliklerin, "SİVİL OTORİTEYE" devredilmesi veya "KURUMSALLAŞTIRILMASI" hep söylendi. Geçmişte Vali Yardımcılarımızdan, Sayın KILIÇASLAN, etkinliklerin, sivil otoriteye devredilmesini, "MÜESSESİZLEŞMESİ" il e çalışma başlatmış, bu hususta mesafe de alınmıştı. Sayın Kılıçaslan' dan sonra, gelen yöneticiler, bu alanda, gereken ilgiyi göstermedikleri gibi, Yunus Emre Haftası ile ilgili gelenek haline gelen, toplantılarda yapılmadı.
YUNUSEMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI' nın, olağan Genel Kurul Toplantısı, gerek katılım, gerekse, Vali Sayın TUNA' nın, vakfa karşı olumlu tutumu, vakfın geleceği açısından, umut vericidir. Ancak halkımız, sivil toplum örgütleri, kurum/kuruluşlar, Vakfın ve Yunus Emre'nin, yerel, ulusal ve uluslar arası alanda tanıtılması için, imkânları ölçüsünde, katkıda bulunmalıdır. Hatta Vakfa, mal varlığı da bağışlanmalıdır. Çünkü vakfa saygı, tarihe ve Yunus Emre'ye saygıdır.
VAKFA SAYGI TARİHE SAYGIDIR
Geçmişin, geleceğe taşınması ve yaşatılması, vakıfların sayesinde gerçekleşir. Ülkemizin, sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında, vakıfların yardımları büyüktür. Vakıflara yardım ederek, gelirlerini çoğaltarak...