Vakıfların, toplumsal yaşamımızdaki Sağlık, eğitim ve öğretim, aş evi, sosyal, sanat ve kültür, milli savunma, iktisadi, ulaştırma, spor hizmetleri, yanında, muhtaç kişilere para yardımı da yaparlar. O nedenle de vakıflara yardım ederek, bağış yaparak, gelirlerini çoğalmak ve çalışmalarını desteklemek, en önemlisi de vakıfları yaşatmak gerekir.
Atatürk, vakıflara büyük önem verdi. 1922'de, T.B.M.M.’ni Açış Nutkundan, " Efendiler; Evkafın hikmet-i mevzuu nazar-ı dikkate alınınca; bunun müessesat-ı diniye ile beraber hizmet ve muavenet-i içtimâiyeyi istihdaf eylediği tahakkuk eder. Vakıfların; imarethaneler, bîmarhaneler, hastahaneler, misafirhaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler vesair irfan müesseselerine şamil bulunmuş olması evkaf meselesinin hallinde riayeti elzem olan esasatı göstermektedir." demişti.
Vakıflar, mallarını ekonomik şekilde işletir. Vakfa ait, müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, Vakıf paraları nemalandırmak, Mütevellileri tayin, gerektiğinde azletmek yanında, vakfiye yerine geçen, Hüccet, Berat, Ferman gibi belgelerden veya vakıf senetlerinde yazılı hayrı, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirirler.
Vakfiyelerde, öngörülen hizmetlerin, en iyi bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlamak için, vakıf hükmü şahsiyetini korumak şartı ile gerektiğinde, vakıf gayrimenkulleri değiştirerek, daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis eder. Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle kendisine verilen diğer görev ve hizmetleri yaparlar.
ülkemizde, Eğitim Vakıflarının, sayısı artmakla birlikte, yeterli değildir. Her hangi bir ideolojiye, hizmet etmeyen eğitim Vakıflarının, sayısı çoğaltılmalıdır. çünkü Türk Toplumu, kimsesizliği ve parasızlığı dolayısıyla, okuma imkânı bulamayan, ahlaklı, anlayışlı ve çalışkan çocuklarına, eğitim olanağı sağlamak zorundadır.
ülkemizde, eğitim alanında, yeterli sayıda olmasa da, ciddi eğitim vakıfları vardır. Bu vakıflardan biri de Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfıdır.
25 Temmuz 1991 yılında kurulan vakıf, her yıl öğrenciler vermiş olduğu EĞİTİM BURSU” ile dikkat çekiyor. özellikle de Sayın Naci ŞAKAR’ ın, Vakıf Başkan olmasından sonra, vakıf çalışmaları, daha da ivme kazandı. özellikle de Sivrihisar’ la ilgili, etkinlik ve faaliyetlerde, etkin rol aldı. İmkânlar ölçüsünde de katkıda bulundu.
SEV, gelişen ve değişen ülke ve dünya şartlarına uyum sağlayabilen, birbirini seven ve saygıyla karşılayan, daima uzlaşabilen, yönetime destek olan, Atatürk ilkelerini benimsemiş milli, manevi ve ahlaki değerlere, bağlı, vatan ve milletini seven, her türlü görevi de almaya hazır, dürüst, çalışkan, başarılı gençlerin yetiştirilmesine yardımcı olmaktadır.
SEV’ in, kuruluşunun, 27. yıldönümü nedeniyle, açıklama yapan, SEV Başkanı Sayın Naci ŞAKAR, “ Vakfımız, istenilen hedefe ulaşma ve beklentileri gerçekleştirmenin gururunu yaşamaktadır. Vakfımızın amacı, eğitim bursları yanında, beraberlik içinde, tarih, kültür ve evliyalar diyarı Sivrihisar’ı, ülke geneli yanında, dünyaya tanıtmaktır” dedi.
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, “EĞİTİM BURSU” alanında da örnek ve başarı performans izliyor. Vakıf, 31 öğrenciyle başlattığı, burs faaliyetinden, bugün kadar da 1402 öğrenci yaralandı. Yurt içinde ve yurt dışındaki pek çok üniversitelerin çeşitli dalda, eğitim gören, gençler,”EĞİTİM BURSU” verilmektedir.
Vakıf, eğitim bursu yanında, il ve ilçedeki kültür, sanat, turizm, spor, sosyal hayat, eğitim ve benzer alanlarda da başarılı hizmetler veriyor. özellikle de hemşerilik duygularının gelişip, manevi bağların güçlenmesine de, ciddi katkıda bulunuyor.
öte yandan vakıf, çalışmaları ile halkı, hem bilinçlendiriyor. Hem de eğitiyor. Nitekim Vakıftan, 4 yıl burs alan, öğrenciler, fakültesini bitirip, bir göreve başladığında, Vakfa müracaat ederek, kendileri de, bir adet öğrenciye, bursu verme talebinde bulunuyorlar.
Vakıf, Sivrihisar’ a, bir de Anadolu Lisesi kazandırdı. 6 Şubat 2006 tarihinde, eğitime başlayan, “Sivrihisar Eğitim Vakfı Muzaffer Demir Anadolu Lisesi”nin, spor araç gereçleri, okulun tüm tanıtım pano ve levhaları, perdeleri, bayrak flama, tören alanındaki Atatürk Büstü, okulda Atatürk Köşesi, öğrenci kantininin tüm donanımı ile benzeri ihtiyaçların tamamı, vakıf tarafından karşılandı.
Vakıf, sağlık ve sosyal güvencesi olmayan, yoksul insanlara da çeşitli sağlık hizmeti sağlanmaktadır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, olanakları değerlendirilerek, bu yıl, ihtiyaç sahibi özürlü 6 insanımıza, düzenli aylık bağlanması sağlanmıştır. Yoksul insanlara giysi, ayakkabı, kömür ve gıda yardımında bulunmuş, özellikle Ramazan ayında, kimlikleri ve adresleri belli olan, yoksul insanlarımıza yeterince yiyecek yardımı da yapılıyor.
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışan Vakfı, EĞİTİM-öğretim alanında ,yardıma muhtaç çocuklarımızın , ihtiyaçları ve sorunlarını hedef alınarak, gerçekleştirdiği, işlemleri ve hizmetleri, gerçek bir sosyal sorumluluk olarak değerlendiriyor ve gereğini de yapıyor.
Kutluyoruz….
VAKIFLAR VE EĞİTİM
Vakıfların, toplumsal yaşamımızdaki Sağlık, eğitim ve öğretim, aş evi, sosyal, sanat ve kültür, milli savunma, iktisadi, ulaştırma, spor hizmetleri, yanında, muhtaç kişilere para yardımı da yaparlar. O nedenle de vakıflara...