VERGİ BİR VATAN BORCUDUR

Ay içindeki etkinlikler ve icraatlarla ilgili köşemize, çeşitli görüşler gelir. Ocak-Şubat özellikle de Mart ayında, vergi ön planda idi. Gelen görüşlerin içinde, en çok dikkat çeken Yunus Emre Vergi Dairesi’ nin, performansı...

Ay içindeki etkinlikler ve icraatlarla ilgili köşemize, çeşitli görüşler gelir. Ocak-Şubat özellikle de Mart ayında, vergi ön planda idi. Gelen görüşlerin içinde, en çok dikkat çeken Yunus Emre Vergi Dairesi' nin, performansı idi.
Vergi vermek kadar, vergi toplamada gösterilen performansta önemlidir. Çünkü Vergiler, devletin en önemli gelir kay-nağıdır. Vergiler hükümetler tarafından, yasaları ve kuralları uygulamak, savunma hiz-metlerini yerine getirmek, yollar, okullar, hastaneler yapmak ve genel olarak ülkeyi, ya da yerel topluluğu yönetmek için yapılan harcamaları karşılamak üzere toplanır. Vergi-ler doğrudan merkezi idareye veya yerel yönetimlere ödenebilir.
Ayrıca vergi, her Türk vatandaşı tarafından, yerine getirilmesi gereken zorunluluktur. Bu nedenle de vergileri toplamak kadar, vergi mükelleflerine davranışta çok önemlidir. Vergi dairesinde cinsiyet, dil ve kültür ayrımı, yapmaksızın hizmet vermek, yöneticilerin, her çalışanın onur ve kişiliğine saygı duyması, takım içerisinde karşılıklı güven ortamını yaratmak, hizmette verimi ve memnuniyeti daha da artırır.
Aslında Vergi, Askerlik gibi bir vatan borcudur. Yeter ki yerli yerinde kullanılarak, Vatandaşa yol, su, okul, hastane gibi hizmet olarak dönsün.
Vergileme kanuni, adaletli, kolay, sade, anlaşılır olmalı, keyfi olmamalıdır. Vergi affı yapılmamalıdır. Ayrıca devlet harcamalarında, şeffaf ve yerinde harcama yapılmalı, vergilerin yerli yerinde harcandığını da vergi mükellefleri bilmelidir.
Nitekim Büyük Önder ATATÜRK, " VERGİ, DEVLETİN MİLLET VE ÜLKEYE KARŞI YERİNE GETİRMEYE MECBUR OLDUĞU GÖREVLERİNİ YAPABİLMESİ İÇİN GEREKEN GİDERLERE BİREYİN KATILMA PAYIDIR." demiştir. Öte yandan vergi gelirlerini, artırmak için gayret ve caba gösterilmeli, vergiyi tabana yayma herkesin gücü nispetin de vergi alma, en önemlisi de vergi bilincini geliştirmek ve buna ilişkin olarak kayıt dışı ekonomiyi denetim altına alarak, kayıp ve kaçaklar da kayıt altına alınmadır. Ayrıca vergi almada, yabancılara ayrıcalık tanınmamalıdır.
Nitekim Büyük Önder ATATÜRK "Bir devlet ki, kendi vatandaşına koyduğu bir vergiyi yabancılara koyamaz; gümrük işlemlerini, vergilerini ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alıkonmuştur ve bir devlet ki (bunlardan da) fazla olarak yabancılar (yabancı uyruklular) üzerinde yargı hakkını uygulamaktan yoksundur; böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denilemez" demiştir
Bu gerçeğe rağmen, ülkemizde yabancılara ve muafiyeti tanındı ancak Ankara 3. Vergi Mahkemesi, yabancıya sıfır vergi uygulamasını, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı buldu. Yasanın iptali hakkında nihaiyi kararı ise Anayasa Mahkemesi verecek.
Anayasanın 73. maddesindeki, "Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür " hükmü yer almasına rağmen vergi yükü muhtelif gelir grupları arasında, adil olarak dağıtılmamıştır. Belge düzeninin yerleşmemiş olması nedeniyle de kayıt dışı ekonomi ülkemizde önlenememiştir. Mükellef sayısı ülke nüfusuna oranının düşüklüğü bunu en net göstergesidir. Birde iç ve dış borçların, çok fazla olması ve toplanan vergilerin borçlanma nedeniyle faizlere gitmesi. Kamuda sağlıklı bir harcama reformunun yapılmamış olması da vatandaşın vergi vermemsinde en önemli nedendir.
Yunus Emre Vergi Dairesi personeli, vergi mükellef memnuniyetini ve mükelleflerle sürekli ilişki tesisi etmeyi, en önemlisi de vergi mükelleflerinin istek ve arzularını zamanında, yerine getirmeyi, hayata felsefesi haline getirmişler. Personelin güler yüzü, rehberliği, işleri hızlandırmada gösterdi caba, gayret, vergi mükellefine gerektiğinde, bıkmadan usanmadan vergi mevzuatını anlatarak ikna etmeleri memnuiyeti daha da artırıyor.
Yunus Emre Vergi dairesindeki başarılı performans, özellikle de vergi mükellefi memnuniyeti tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, Yunus Emre vergi dairesi Müdürü Sayın NURİ GİRGİN ve ekibinindir.
Sayın GİRGİN' in, bir yöneticini sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, özellikle de ekibini motive edebilme, başarı ve başarısızlıkları, ekibi ile paylaşabilme gibi, meziyetleri yanı sıra, ekibinin uzmanlık konularına yatkınlığı ve yakınlığı ile de dikkat çeken bir yöneticidir.
Elbette Yunus Emre Vergi Dairesi gibi, Taşbaşı ve diğer vergi daireleri de vergi toplamada gereken özeni gösteriyorlar. Ancak en büyük sıkıntı, "Uzmanlık Sınavı" sonrası oluşan huzursuzluktur. Bu sorunun, bir an önce çözülmesi, vergi dairelerinde performansı daha ileri boyutlara taşıyacaktır.

Haberleri