VİCDANİ SORUMLULUK...

Pazartesi günü, Eskişehir Vali Yardımcısı Sayın Faruk ERASLAN’ ı, ziyaret ettik. Eskişehir Hükümet konağı’nın, dünü ve bugünü ile ilgili bir çalışma içinde bulduk. Görevi olmadığı halde, gönüllü olarak ve kendi...

Pazartesi günü, Eskişehir Vali Yardımcısı Sayın Faruk ERASLAN' ı, ziyaret ettik. Eskişehir Hükümet konağı'nın, dünü ve bugünü ile ilgili bir çalışma içinde bulduk. Görevi olmadığı halde, gönüllü olarak ve kendi isteğiyle, Hükümet Binası ile ilgili çalışma yapması, bilgi toplaması, özelliklede bu bilgileri bir kitap haline getirerek, bir eksikliği tamamlaması, her türlü takdirin üstündedir.
Aslında gönüllülük, bazı insanlarımız için bir yaşam biçimidir. Vicdani sorumluluktur. Toplumsal projelere, icraatlara karşılıksız katılmaktır. Herkes gönüllü olamaz. Çünkü gönüllüler, kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını 'geleceği yakalayarak' alacağını bilen, nitelikleri olan, insanlarımızdır. Yine gönüllülük, insanların, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, bir sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanmalarıdır.
Ayrıca hizmet, fayda üretmek ve paylaşabilmektir. İnsan, faydalıyla zararlıyı seçebilen, tek varlık olduğundan, hizmeti de sadece o gerçekleştirebilir. Hizmet etmek için, yapılan işe ilgi duymak gerekir. Hizmet bilgisi de hizmete çağıran ve onu yönlendiren bir davetçidir. O halde hizmet etmek için, bir konuma değil, sadece ilgi ve hizmet bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır
Öte yandan hizmet, genelde bilgiyle değil, iyi niyetle başlar. Yükselmek, hizmet etmek için değil, hizmetteki etkinliği arttırmak için gereklidir. Hizmette gönüllük varsa yapılan iş mutlaka başarıya ulaşılır. Herkes gönüllü olamaz. Çünkü gönüllük, ilgi, alaka, sevgi, sabır cesaret ve fedakârlık ister.
Eskişehir' de, görevi olmadığı halde, gönüllü olarak, ilgi duyduğu alanlarda çalışma yapan, pek az insanımız var. Bu insanlarımızdan biride, Vali Yardımcısı Sayın Faruk ERASLAN' dır. Kendisini Eskişehir' e atandığı yıl, Kutlu Doğum Haftası' nda tanıdık. Bir yönetici de olması gereken, bilgi, tecrübe, önsezi, işinin başında olma, sorumluluk trafiğini yönlendirme, başarı ve başarısızlıkları paylaşa bilme gibi meziyetleri ile dikkat çekmişti.
Hükümet Konağı ile ilgili pek çok doküman toplamış. Bu alanda bilgi sahibi insanlarla görüşmüş, bunları kitap haline getirmek amacıyla da muhafaza ediyor. Elde etikleri bilgileri aktarırken, memnuniyeti yüzüne yansıdı. Hükümet Konağı ile ilgili bilgileri, kitaplara, dergilere, gazetelere ve diğer kaynak türlerine bakarak, özellikle de bu alanda bilgi sahibi insanlarla görüşme yaparak, ulaşmaya çalışıyor. Kaynak türlerini seçerken, nelere dikkat edeceğini çok iyi biliyor.
Dünyada ve ülkemizde, tarihi eserlerin korunması alanında, uzun yıllardır çalışılıyor. Ancak konuya ilgi duyanlar, kendilerini, sadece tarihi mirasın korunması için uğraş veren biri olarak değil, aynı zamanda bir savaşçı olarak değerlendiriyorlar. Çünkü bu insanlarımız, henüz değeri yeterince anlaşılmamış, ancak aslında korunmaya layık olan tarihi zenginliğimizin, varlığını sürdürmesi için mücadele ediyorlar. Gelecek nesillere de bir şeyler bırakmanın hazına varıyorlar.
Aslında atalarımızın, bize bıraktığı, tarihi ve kültürel dokuyu korumak, onlar hakkında bilgi edinmek, kayıt altına almak. Restorasyonunu yapmak, istifade etmek, gelecek nesillere aktarmak, gerektiğinde örnek olarak göstermek, ülkesini ve yaşadığı beldeyi seven, her insan için, bir görev, ödev olduğu kadar bir haktır da.
Çağımızda, yalnızca kent siluetine, çehresine yeni binalar eklemek, ya da mevcut doku ve de binaları yeni çehrelere büründürmek değil; belirli bir yaklaşımı, çevre ve koruma kültürünü yaratabilmek, mevcut tarihi dokuyu koruyabilmek, bu noktalarda sorgulayıcı olabilmek de kent için en az fiziksel katkılar kadar değerli olacaktır.
Sayın ERASLAN, bunun bilincindedir. Görevi olmadığı halde, Eskişehir Hükümet Binası ile ilgili pek çok doküman toplamış, toplandığı dokümanları da farklı bakış açısı ile değerlendirmekte, binanın yapılışından, bugüne kadar geçirdiği evreleri sorgulamakta, elde ettiği bilgileri sıralayarak, kitap haline getirmek için de hazırlık yapmaktadır.
Sayın ERASLAN' ın, çalışması, diğer bürokratlarımız tarafında, örnek alınır mı bilinmez ama yapılan iş, gelecek nesillere örnek teşkil edecek niteliktedir. Çünkü görevi olmadığı halde, gönüllü olarak, "SOSYAL VE VİCDANİ SORUMLULUK" alan, her türlü fedakârlığı da yapan, sabırla da hedefe ulaşan insanlarımızla, ne kadar övünsek azdır. Toplum olarak da kendilerine, çok şey borçluyuz.
Sayın ERASLAN' ı kutluyoruz...

Haberleri