Ülkemizde, devlet ve özel sektörde, tepe görevlerde, genç ve idealist yöneticilerin icraatına sürekli tanık olduk. Hepsi de iletişime, fikirlere ve değişime açık, çevresine, halka karşı, güler yüzlü, saygılı, ciddî ve alabildiğine vakur, sağlam karakterli ve kararlı bir görüntü sergileyen, bir yapıda idi. Bu genç yöneticiler, her zaman başarılı ve aranan yönetici olarak dikkat çektiler. Ancak bireyler, bir türlü bu gerçeği kabullenmeyerek, gençlere inanmakta, hep tereddüt içinde oldular. O nedenle de, hiçte hak etmedikleri halde eleştiride aldılar.
Hatırlıyorum da Valimiz Sayın KILIÇLAR' da, göreve başladığı günlerde genç olması dolayısıyla eleştiri konusu olmuştu. Ancak Sayın KILIÇLAR, genç bir yönetici olarak yöneticilere, özellikle de genç nesillere, örnek teşkil edecek tavır ve davranışlar sergiliyor. Her şeyden önce, düşündüklerini, kamuoyu ile paylaşmaktan çekinmiyor.
Nitekim Eskişehir'deki, tüm resmi kurum yetkililerinin yanı sıra, daire müdür ve yöneticilerinin de katıldığı geçen haftaki İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2009 yılı içerisindeki rakamları tatmin edici bulmadı. Kentte koordineli çalışılması ve yatırımların daha da fazlalaşması için, daire müdürlerinin çalışması gerektiğini söyledi Ve"...Yatırımların daha da hızlanması gerekli. Bunun için, hemen başlayalım. Daire müdürlerini buradan uyarıyorum, odanızda oturarak çalışmayın, ilçelere çıkın. İlçelerde Kaymakam beylerle oturun, konuşun. Ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz, yaptıklarımızda geldiğiniz nokta nedir, bilgi verin. Kaymakamlarımızda her şeyi bilsinler. Bizim görmediğimiz sorunlar ortaya çıkabilir. Bunları da halletmeliyiz. İyi bir koordinasyon oluşturmalıyız. Çünkü artık yatırımlarımızı artırmalı ve bunları zamanında gerçekleştirmeliyiz" sözlerine katılmamak mümkün mü?
Yine Raylı Sistemler, Araştırma ve Test Merkezi II Çalıştayı" ında, Sayın KILIÇAR" ''. Benim göreve gelişimden önce ortaya çıkan, Bilişim Vadisi Projesi vardı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası söz konusu projenin ortağıydı. İş şirketleşme aşamasını gelince kimse beş kuruş vermedi. Ben de projeyi iptal etmek zorunda kaldım. Sonra suçlu ben oldum. Para alamayınca ne yapayım? Özel İdare olarak benim işim Bilişim Vadisi yapmak değil. Desteklerimiz, lafta kalmamalıdır. Herkes elinden geleni yapmalıdır."diyerek bir gerçeği, kamuoyu ile paylaştı.
Toplantıda, dikkat çeken bir açıklama da 2009 yılı yatırım değerlendirme raporu idi. Gerçekleştirilmesi gereken yatırımlar için, gerekli para ile alınan ödenekler arasında büyük miktar farkların bulunduğu, bunun yanı sıra yatırımların gerçekleşme oranlarının ise aşağıda kaldığı ortaya çıktı.
Elbette Sayın KILIÇLAR' ın, gayretleri ve özel idarenin imkânları yatırımlarda en büyük güvencedir. Ancak devletin imkânları ile düşünülen proje/projelerin gerçekleştirilmesi çok zordur. O nedenle de ildeki, her türlü yatırımların gerçekleştirilmesinde, "TOPLUM KATILIMI" sağlanmalıdır.
Toplum katılımı, Toplumun birey ya da grup olarak yatırımlarda planlama ve uygulama sürecine katılımıdır. Bu aynı zamanda, hem bir hak, hem de bir ödev olarak düşünülmelidir. Toplum katılımı, belirli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan bir araç olarak kabul edilebilir. Ancak yatırımlar açısından, yararı büyüktür.
Şayet yatırımlara, toplum katılımı sağlanırsa, yatırımlar en uygun şekilde gerçekleşir. Toplumun ihtiyaçlarının, daha iyi yansıtılması mümkün olabilir. Halk projeleri daha iyi kabullenir, gerçekleşmesinde ve yürütülmesinde, gerekli şartları da sağlar.
Toplum katılımı, projeler için toplumdaki kaynakların harekete geçmesini sağlar. Para insan gücü veya malzeme niteliğindeki bu kaynakların kullanılması, kaynak kıtlığının çekildiği sektörlerde, son derce önemlidir. Ayrıca toplum katılımı, halkımız için, hem bir hak, hem de bir ödevdir. Bireylerin ve grupların, yatırımlarla ilgili görüşlerini açıklama özgürlüğü ve alınan kararların sorunluğunu paylaşmaları, çağımızın en önemli özelliklerinden biridir.
Öte yandan toplum katılımı, yatırım ve hizmetlerin maliyetini düşürür. İnsanların yatırım veya projelerle ilgili olarak daha çok bilinçlenmesini sağlar. Ayrıca insanların politik yönden daha bilinçlenmelerini ve seslerini yükseltmelerini de sağlayabilir.
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, tarımsal verimliliğin artırılması ve çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi yoluyla, kırsal bölgelerdeki gelir düzeyini yükseltmek kolay değildir. Ancak tarımsal sanayilere yeterli girdi sağlamak, istihdam olanaklarını artırarak kırsal nüfusun dışa göç etme eğilimini en aza indirmek, ihraç edilebilir ürünlerin üretilmesi gibi konularda üretilecek projelerde, toplum katılımı daha kolay sağlanabilir.
Sayın KILIÇLAR' ın, sorumluluk trafiği doğru yönlendirme ve denetleme, özellikle de daire müdürlerine," Odanızda oturarak çalışmayın" direktifi ve toplum katılımı, il bazında yapılacak yatırımları, mutlaka başarıya ulaştıracaktır.
YATIRIMLAR VE TOPLUM KATILIMI
Ülkemizde, devlet ve özel sektörde, tepe görevlerde, genç ve idealist yöneticilerin icraatına sürekli tanık olduk. Hepsi de iletişime, fikirlere ve değişime açık, çevresine, halka karşı, güler yüzlü, saygılı, ciddî ve...