YENİ BİR YILA BAŞLARKEN

            Ülke olarak, 2020 yılına, büyük sorunlarla giriyoruz. Ülkemizde, terör, gelir dağılımdaki dengesizlik, issizlik, enflasyon, adalet, fikir özgürlüğü, cari açık, eğitim, Ar-Ge, sağlık, beyin göçü,...

 


 


          ülke olarak, 2020 yılına, büyük sorunlarla giriyoruz. ülkemizde, terör, gelir dağılımdaki dengesizlik, issizlik, enflasyon, adalet, fikir özgürlüğü, cari açık, eğitim, Ar-Ge, sağlık, beyin göçü, ekonomi ve tarım gibi, pek çok alanda, ciddi sorunlar mevcuttur.


 


            ülkemizin ve Eskişehir’ in, en önemli sorunlardan biri de istihdamdır. Nitekim


 


Türkiye’deki işsiz sayısı, 28 AB ülkesindeki toplam işsiz sayısının, üçte birine eşittir. Türkiye, Dünya Bankasının, yaptığı beşli sınıflamaya göre, gelir dağılımında, en kötü olan dördüncü gruptadır. 38 OECD ülkesi arasında ise 34. sırada yer almaktadır.


 


          2020 yılında, ülkemizde, beyin göçü önemli bir sorundur. Her geçen yıl, artan sayıda insanımız, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı, daha iyi yaşam koşulları, çalışma, iş kurma, ya da eğitim gibi, gerekçelerle, başka ülkelere göç ediyor.


 


          ülkemizde, beyin göçü, önlenir mi zaman gösterecektir. Ancak beyin göçü mutlaka önlenmelidir. çünkü beyin gücü,  milli servettir.. Beyin göçü önlenmez ise ise uzun vadede ülkemiz, açısından, milli felaket olacaktır. 


 


            Hastalıklarla, baş etmenin, en kolay ve ucuz yolu, insanlarımızın, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemlerin alınmasıdır. çünkü koruyucu hekimlik, tıbbın yarısıdır ve diğer yarısı da tedavi hekimliktir. O nedenle de 2020yılında,  koruyucu hekimlik, çağdaş standartlara  mutlaka ulaştırılmalıdır.


 


           Elbette Eskişehir’in, ülke sorunları yanın da kentin de,  2020 yılına başlarken, altyapı, trafik, kullanma suyu, çarpık kentleşme, tarım alanları, çevre yolları, hava ulaşımı, sanayileşme,  çevre kirliliği, çöp gibi, pek çok alanda, ciddi sorunları mevcuttur.


 


           2020 yılında Eskişehir, "üRETEN veya  "TüKETEN" kent mi olacak, artık karar vermek zorundadır. çünkü  Başkent üniversitesi kurucusu Sayın Prof. Dr. HABERAL’ söylediği gibi " üretmezsek başkalarına muhtaç oluruz.


 


            Ancak Eskişehir, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, konumu, üç üniversitesi, eğitim altyapısı, doğal zenginlikleri, tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi, teknolojide bilgi birikimi, turizm imkanları, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile yeni yılda, her türlü sorunu, çözebilecek imkan ve olanaklara sahiptir.


 


           Yeter ki Eskişehir’de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, üniversiteler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Parti İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, her alanda, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ," TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" gibi kavramları, her alanda, özellikle de sorunların çözümünde, kente hâkim kılsınlar.
           Ayrıca Eskişehir, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenleri ile ülkemizin, maden bakımından en zengin kentidir.
            2020 yılında, ildeki tüm kesimler, özelliklede  ESO tarfından gerçekleştirilen “ Maden Kümesi”  madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi,Ar-Ge ve yatırımların teşvik edilmesi, en önemlisi de madenlerin, sanayinin motoru haline getirilmesi içinde, gayret göstermelidir.


 


             2020 yılı, Eskişehir sanayi için de atılı yılı olabilir. çünkü kent,  hassas mekanik alanında, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda TüLOMSAŞ’ TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası, Eskişehir ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olabilir.
            Diğer yandan çağımızda, bilimin doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin. teknoloji içeriğinin arttığı, bir gerçektir. Eskişehir’in, bu gelişmelere, ayak uydurması, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edebilmesi, kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır. Bu olanağa sahip olmak için de, 2020 yılında,  üniversitelerle işbirliği ve AR-GE çalışmaları, ivme kazanmalı, teknoloji üretim ve transferi, kurumlaştırılmalıdır.
     .     ESO Başkanı SayınKESİKBAŞ ve ekibinin, sanayimizdeki hedeflere, ulusal ve global perspektiften bakması,  Ar-Ge çalışmalarını da sanayimizin, can damarı olarak görmeleri, özelliklede üniversitelerle, işbirliği yapacaklarını da sıkça vurgulaması, “KüME” “çATI”  ve  “SEKTöREL” şirketleri, hayata geçirme gayretleri, 2020 yılı için umu vericidir.


 


                2020 yılın da  Eskişehir’ de, yatıırların daha da  ivme kazanabilmesi için, ivedilikle  bir  “MASTIR PLAN" a, ihtiyacı vardır.  Sanayi  alanında yapılacak mastır plan, hem bölge ve bölge dışından gelecek yatırımcılara, rehber olacak, hem de Eskişehir’ de, sanayi alanındaki ilgili, çalışmaları ve girişimleri de doğru yönlendirilecektir.  


 


             Ayrıca Eskişehir, 2020 yılında ihracatını arttırmak, daha çok yabancı sermaye ve teknoloji çekmek için, serbest bölgesini gerçekleştirmek zorundadır.  çünkü  serbest bölge gerçekleştirilmesi halinde, hem yeni yatırımları, özellikle de yabancı yatırımları, Eskişehir’e çekecek,  hem de mevcut yatırımların da Eskişehir’den, başka illere gitmesini önleyecektir.


 


             2020 yılındaki  Eskişehir’ deki,  her alandaki sorunlar, aşılamayacak sorunlar değildir.  Eskişehir, sahip olduğu imkân ve olanakları ile her türlü sorunu çözebilir Yeter ki sorunlarının, çözümünde,  Eskişehir’ deki tüm kesimler arasından, “TAKIM RUHU” oluşturulsun, birlik ve beraberlik, ön planda tutulsun
           Yeni yılınızı, kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dileriz.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Haberleri