Sivrihisar Yeşilsaha Ağaçlandırma Derneği, Yönetimi, Vali Sayın Azmi ÇELİK'i, ziyaret etti. Vali Çelik, sivil toplum kuruluşlarının, Eskişehir'e, kattığı değerlerin, önemi değindi. Tarihi mekânları ve kültürel zenginlikleri ile Sivrihisar ilçesinin, günümüze ışık tuttuğunu bilirterek, bölgede, unutulmaya yüz tutmuş, yöresel kültüre sahip çıkılmasını istedi.
Vali Sayın ÇELİK' i,ziyaret eden, 1962 yılında, "ağaçların insanlar için, bir nimet olduğunu" sürekli söyleyen,, Rahmetli Sayın Hacı Bayram Mustafa UÇA' nın, çabalarıyla kurulan, Yeşil Sahaları İhdas ve Ağaçlandırma Derneği, tarafından başlatılan, çalışmalar sonucu, Sivrihisar'da, "UÇA PARK" meydana getirilmiştir. 135 dönüm Uça Park, Sivrihisar' ın, taş ve kasvetli havasını, yumuşattı ve doğallaştırdı. Sivrihisar' a, ayrı bir güzellik verdi.
Ziyarette, Türk düşünürü, Nasreddin Hoca'nın, tüm dünyaya iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapan, Sayın ÇELİK, "Güzel ilimizin, tüm ilçelerinde değerlendirilmesi gereken çeşitli zenginliklerimiz var. İki tane değerli üniversitenin, ilimizde yer alması bilimsel araştırmalara da zemin hazırlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, yöresel kültür zenginliklerimize hep beraber sahip çıkmalıyız. Sivrihisar ilçemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkararak, insanlarımıza bu değerleri göstermeliyiz" dedi.
Ziyarette söylediği gibi, toplum, Nasreddin Hoca'yı, güldürü ve fıkra üstadı olarak tanıdı. Oysa Japon Halk Bilimcisi MİKSİKO KOJİMA' ya göre, Nasreddin Hoca, bir "DÜŞÜNÜR", "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , "MÜDERRİS" ", " BİLGİN ", "HUKUKÇU" ve TASAVVUFÇU" dur.
Japon Halk Bilimcisi MİKSİKO KOJİMA, Nasreddin hocayı tanımayı tesadüflere ve kulaktan duyma sözlere bırakmadı. O nedenle de, üç yıl Türkçe öğrendi. Daha sonrada, Nasreddin Hoca' yı, her yönü ile ele alıp, doğru bilgileri ulaştı. Hatta hangi fıkraların, Nasreddin Hoca'ya ait olup olmadığını bilecek kadar da onu tanıdı. Elde ettiği bilgilerle, Japonya'da, Nasreddin Hoca günleri düzenledi. Gelen davetleri karşılamakta da büyük güçlük çekti. Nasreddin Hoca'yı da Japon halkına sevdirdi.
Tokyo Metropolitan Müzesi'nde, 2003 Türkiye Yılı nedeniyle açılan, `Türkiye`de Üç Büyük Medeniyet" sergisi çerçevesinde düzenlenen, Nasreddin Hoca" konulu konferans, büyük ilgi görmüştü. Bayan MİTSİKO KOJİMA' nın, Türk kültürü hakkında verdiği konferans, müze ziyaretçilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliklerin başında geldi. Nasreddin Hoca ilgili davetlerin, pek çoğununa gidemediğini de söyledi.
Sayın ÇELİK, bölge halkının, yöresel kültür zenginliklerine, sahip çıkmasını sıkça vurguladı.. Çünkü çağımız da halka rağmen, yöresel kültürü turizme kazandırmak mümkün değildir. O nedenle de Eskişehir'deki, halkımız, yöresel kültüre sahip çıkmalı ve imkânları ölçüsünde de turizme kazandırmak için, fedakârlık yapmalıdır.
Ziyarette, Sivrihisar, yöresel kültür ve tarihi mirası ile ülkemizin ve Eskişehir'in önde gelen bölgesi olduğu söylendi. Sivrihisar'ın, kültür değerlerini, en iyi yansıtan el sanatları, asırlar boyu ilçenin sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada, etkin bir rol oynamıştır. Aynı zamanda her alandaki gelişme düzeyi ile el sanatlarındaki gelişim düzeyi, paralellik göstermiştir.
İlçenin yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, gibi pek çok damak zevkine sahiptir.
Sivrihisar, sürdürülebilir turizm ve İNANÇ TURİZMİ "açısından da elverişli, bir yerleşim alanıdır. Çünkü Hıristiyanlığın, ilk dönemlerinde, gerekse havarilerin, ortaçağda Musevilerin bulundukları, ülkelerde karşılaştıkları ağır baskı ve yok etme politikaları sonucu, Sivrihisar' a, sığınmış olmaları, İlçede İslamiyet'e, ait eserlerin yanında, kilisenin de yer alması, inanç turizmi açısından, önemli imkânlardır.
İlçe merkezindeki, 1275 yılında Mevlana'nın müritlerinden Eminiddin-i Mikai tarafından yaptırılan, Ulu cami, Anadolu'nun, en büyük ahşap direkli camilerinden, çatısını 67 adet ağaç sütun tutuyor. İlçede, pek çok tarihi cami var.
Vali Sayın Azmi ÇELİK, ziyarette, sade, duru, pak konuşması, güler yüzü, iletişimi, özelliklede, hoşgörülü tavrı ile dikkat çekti. Halka değer veren, insan ve proje odaklı hizmeti, yöresel kültürü, ön planda tutan, yönetici olarak gördük.
Ayrıca Vali Sayın ÇELİK, göreve başladığı günden itibaren, sürekli halkın arasındadır. Hiçbir ayrım göstermeden, her ilçeyi ve sivil toplum örgütünü, ziyaret etmektedir. Her kesime, karşı da aynı mesafededir. Sivrihisar Yeşilsaha Ağaçlandırma Derneği, Yönetimini, kabulde, bu tavır ve davranışına, bir kez daha tanık olduk.
Sayın ÇELİK' in, halka değer vermesi, başarılı olacağının teminatıdır. Çünkü HALKIN SEVGİ VE DESTEĞİNİ ALANLAR, DAİMA GÜÇLÜ OLUR. ve unutulmazlar.
YÖRESEL KÜLTÜRE SAHİP ÇIKMAK
Sivrihisar Yeşilsaha Ağaçlandırma Derneği, Yönetimi, Vali Sayın Azmi ÇELİKi, ziyaret etti. Vali Çelik, sivil toplum kuruluşlarının, Eskişehire, kattığı değerlerin, önemi değindi. Tarihi mekânları ve kültürel zenginlikleri...