YUNUS EMRE VAKFI VE KÜLLİYESİ

                                         Eskişehir’ de, bir gurup hayırsever insanlarımız,“Yunus Emre Külliyesi” yapmak istiyorlar.  Gerçekleştirilmek istenen, “Yunus Emre Külliyesi”,...

                            
            Eskişehir’ de, bir gurup hayırsever insanlarımız,“Yunus Emre Külliyesi” yapmak istiyorlar.  Gerçekleştirilmek istenen, “Yunus Emre Külliyesi”, “Harap olan köy okul binaları”, ve “Yunus Emre Vakfı “için, Vali Sayın çAKACAK, “Anakent Belediye Başkanı, Sayın BüYüKERŞEN’ le de “Yunus Emre Külliyesi “ne,  yer temini için, randevu talebinde bulunuldu.. Bir ay geçmesine rağmen, bu istekler, gerçekleşmedi.
            Randevular, neden verilmedi, bilinmez ama İlgiler, Eskişehir’in, sorunlarını aktaracak Kişi/kişilere, randevu verilmeli,  onlarla da iştişare yapmalıdır. Nitekim Resul-i Ekrem (s.a.v) istişareye büyük ehemmiyet verirdi. “İş hususunda onlarla müşavere et.”  ayeti de bunu emretmektedir. Bir başka ayet-i kerimede de “Her ilim sahibinin üstünde, daha iyi bir bilen vardır.”ayeti  istişarenin, ne kadar önemini olduğunu, ortaya koymuştur.
            Ayrıca ilgiller, tarafından hayırseverler, randevusuz kabul edilmeli, önlerindeki, engeller kaldırılmalı,  Eskişehir’deki önemli etkinliklere hayıseverler, davet edilmeli, insanımıza örnek olması için de  kentteki, cadde,park  ve sokaklara da isimleri verilmeli, her yıl da yemek ve plâket verilerek,  onura edilmelidir. 
            ülkemizde, hayırseverlere önem veren kentler, her alanda pekçok esere sahip oldu.
            İşte Kayseri!
            Kayseri,  hayırseverler sayesinde, pek çok esere sahip oldu.. Nitekim Kayserili İş adamı Mustafa çıkrıkçıoğlu, "…Kayseri, devletten bir şey beklememektedir. Kendi kendisinin kalkınmasını yapmıştır. Erciyes, Melikşah, Nuh Naci Yazgan üniversitesi ile ilköğretim, lise, sağlık ocağı gibi birçok yapı hayırseverlerimiz tarafından kazandırıldı. O nedenle devletin baba olmadığı şehir, Kayseri'dir. Burada, babalık görevini hayırseverler yapıyor.." sözleri, her kente, ders olacak niteliktedir.
             Ayrıca Eskişehir’de, yaşayan, yardım için, zamanını, parasını, zihnini, hayallerini seferber eden insanlarımızı bulup, onları, tarihin bir yerine, ne not edebiliyor,  ne de gelecek kuşaklarımıza, bu erdemli insanlarımızı, örnek olarak gösterebiliyoruz,  İsteklerine de olumlu cevap verebiliyoruz. En azından, yılda bir defa dahi, hatırlama zahmeti göstermiyoruz
            Elbette Eskişehir’deki, hayırsever insanlarımız, birer meçhul kahraman olarak kalmak isterler. Tamamına yakını, hayırlarının, gündeme getirilmesini bile arzu etmezler. çünkü  Onlar Allah rızası için, okul, cami, yurt, benzer tesisleri yaptırmışladır
               Hayırsever insanlarımızla, ne kadar gurur  duysak azdır. Onlar Eskişehir’de birer isimsiz kahramandır. Kentin de velinimetidir.  Ancak bu lafta kalmamalı ve somut olarak yaşama alınmalıdır. Hatta şehrimizde, bazı caddelere isimleri verilmelidir.
              öte yandan “Yunus Emre Külliyesi”, hem Yunus Emre, hem de Eskişehir açısından önemlidir. çünkü Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunun, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır..
             öte yandan Eskişehir’ de, YUNUS EMRE KüLTüR SANAT VE TURİZM VAKFI” var. Ancak Vakıf,  gerektiği şekilde, amaçlarını gerçekleştiremiyor. Bu nedenle de Yunus Emre Vakfının,  kuruluşuna ve bugünlere gelmesinde, emeği geçen, hatta bir yer temin edilemediği için, yıllarca bürosu, vakfın merkezi gösterilen, Avukat Sayın Orhan KESKİN ve Vakfın bugünlere gelmesinde ciddi katkısı olan, Eski Kültür ve Turizm müdürü, Sayın Güven TANYERİ, aktif görevlerinden ayrıldılar.
             Ayrıca Yunus Emre Vakfı,  Eskişehir’  de,  her türlü etkinliğe cavap verecek niteliktedir. Nitekim resmi senedinin amaç bölümünde, Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere,  Eskişehir bölgesinde, Nasreddin Hoca  Sayit Battal Gazi Sinan Paşa ve diğerleri çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamak, uluslararası şairler ve sanatçılar şölenleri düzenlemek.”  İfadeleri yer almaktadır.
               Yine vakfın, amaçları arasında, “Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için,  anma törenleri, festival şenlik ve sana gösterileri ile yurt içi ve dışında bu konularda geziler düzenlemek yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek” gibi görevleri de var.  
                  Vakıf’ ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır.
               Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan kültür, sanat, müzik, folklor ve tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırılması da Vakfın amaçları arasındadır.
              YUNUS EMRE KüLTüR SANAT VE TURİZM VAKFI, işler hale gelebilmesi için “özerk “ olmalıdır. Hatta kurumlaşmalıdır. Vakıf,  icraatını da kendisinin belirlemeli Vakfa Eskişehir’ de, bir bina da tahsis edilmelidir..
                Ancak yıllardır, Eskişehir’ de girişimlere rağmen, Vakfa, ne bir bina  tahsis edildi, ne de “YUNUS EMRE KüLLİYES” için, yer temin edildi. Bu alandaki girirşimlerden de bir sonuç alınamadı. Bu alanlarda, verilen sözlerde, bir müddet sonra unutuldu.       
                Her türlü olumsuzluğa rağmen, Yunus Emre,  varlık, bilgi, sevgi, hoşgörü, aşk ve ahlâk felsefesi, ortaya koyarak, özellikle de insan”a, “insanlık”a ve “insan değeri”ne, şiirlerinde, geniş yer vermesi, bu kavramların üzerinde de  önemle duruşu ve evrensel kimliği ile de geçmiş çağlarda olduğu gibi, gelecek çağlarda da  insanlığa rehber olmaya devam edecektir.








Haberleri