YUNUSEMRE KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI

Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat haftası ile ilgili toplantı, bugün sat 13.30’ da Vilayet Toplantı salonunda yapılacaktır. Toplantıda, neler konuşulacak bilinmez ama Valimiz Sayın KILIÇLAR’ ın, göreve başlaması ile...

Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat haftası ile ilgili toplantı, bugün sat 13.30' da Vilayet Toplantı salonunda yapılacaktır. Toplantıda, neler konuşulacak bilinmez ama Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın, göreve başlaması ile birlikte, Yunus Emre ile ilgili özlemini çektiğimiz gelişmeler oluyor.
Ayrıca bugün yapılacak toplantıya, sivil toplum örgütlerinin, Yunus Emre sevdalısı bazı kişilerin, davet edilmesi, ise örnek teşkil edecek niteliktedir. Çünkü uluslararası, Yunus Emre Kültür Sanat Haftası hazırlıklarında, "TOPLUM KATILIMI", "ORTAK PAYDA, "ORTAK AKIL" ve " BEYİN FIRTINASI " gibi kavramları, ön planda tutmak, etkinliklerinin, daha görkemli şekilde kutlanmasına vesile olur. Karar verme sürecine, toplum katılımı olması halinde, alınan kararların, icraata yansıtılması daha kolay olacaktır. Bu sayede, toplumdaki kaynaklar harekete geçecek, etkinlikleri maliyetlerini düşecek, halkımız, Yunus Emre hakkında daha da bilinçlenecektir.
Yunus Emre ile ilgili bir yazımızda, Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın, " Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyanın Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız" sözlerini kamuoyu ile paylaşmış, Eskişehir' e, yakışan da budur" demiştik.
Ayrıca yıllardır, Yunus Emre' nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası' nda, çocuklarımıza aktarılmasını, hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirmedi ama Yunus Emre etkinliklerine, katılımın az olması da hep şikâyet konusu yapıldı.
Bu durumu, Eskişehir'de göreve başladığı ilk günlerdeki, bir ziyaretimizde, Valimiz Sayın KILIÇLAR' da aktarmıştık. Bu hususta da olumlu görüş belirtmişti.
Ve nihayet!
Geçen yıl Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın gayretleri sonucu, Eskişehir Valiliğinin Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı çalışma sonucu, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği''nde yapılan değişiklikle, ilk ve ortaöğretim kurumlarının belirli gün ve haftalar çizelgesine ''Mevlana'' ve ''Yunus Emre'' haftaları da alındı. Bu karar göre de Yunus Emre Haftası Mayıs ayının ilk haftası, Mevlana Haftası ise 2-9 Aralık tarihleri arasında ilk ve ortaöğretim kurumlarında kutlanacak.
Elbette Yunus Emre' nin ülke çapında anılması insanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz, Yunus Emre ile hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır. Çünkü mümtaz kişiler, öldüklerinde yeniden doğarlar.
Ayrıca tarihimizde ve ilimizdeki Yunus Emre gibi bu mümtaz şahsiyetler, çocuk ve gençlerimiz için, somut birer örnektir. O nedenle de Yunus Emre'yi tanımak, her insan için bir görev, ödev ve bir haktır. Çünkü Doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan sevgisi, gibi çeşitli vasıflar ve ideal karakteri ise kişiliklerinin gelişmesinde en önemli faktörlerdir.
Öte yandan Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre'nin şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur. Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca Yunus Emre, İslam' da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir
Yunus Emre'ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, Din, Ahlak, Gurbet, Tabiat, Ölüm ve faniliktir. Hülasa Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de "Ahlak" ve " Sevgi" konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O' nu yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir'de, toplumun tüm kesimleri, Yunus Emre' ye, sahip çıkarak, O' nu tanımak ve tanıtmak zorundadır.
Sayın KILIÇLAR ve ekibini kutluyoruz.

Haberleri