Yıl boyunca ilaç yoklukları ve artan ilaç fiyatlarının sektörde yarattığı sorunlar üzerine açıklamalarda bulunan Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Çelik, bu krizlerin başlıca nedenleri olarak uygulanan ilaç fiyat kararnamesi ve fiyatlandırma politikalarını öne çıkardı. 2024 yılının aynı zamanda ilaçlardaki ciddi stok sıkıntılarının yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Çelik "Birçok insülin ürününe ulaşamıyoruz, antibiyotiklerde de ciddi eksiklikler mevcut. Eczanelerimize ulaşan ilaçlar sınırlı sayıda hem hasta hem eczacı mağdur durumda” dedi.
İlaç yokluklarının ön planda olduğu yıl
Mustafa Çelik, “2024 yılında ilaç yoklukları bizim açımızdan ön planda olan bir sorun haline geldi. Uygulanan ilaç fiyat kararnamesi ve fiyatlandırma politikaları, ilaç temininde ciddi aksamalara neden oldu. Bu durum, hem eczacılar hem de hastalar açısından büyük bir mağduriyet yarattı. Yıl boyunca Euro kuru sadece bir kez güncellendi bu da 25 Ekim tarihinde yüzde 23,5 oranında bir güncellemeyle yapıldı. 2023 yılının sonlarında 17,50 TL’den 21,60 TL’ye çıkarılan Euro kuru, ilaç fiyatlarında istikrar sağlayamıyor, o zamanda söyledim şimdi de söylüyorum bu durum yaralara merhem olmayacak. Fiyatlandırma politikalarının yalnızca mevcut ilaçları etkilemiyor başka sorunları da beraberinde getiriyor, dünya genelinde geliştirilen yeni ilaç moleküllerinin yaklaşık yüzde 87’si Türkiye’de ruhsat almıyor. Sebebi bu fiyatlandırma politikası. 2024 yılı içerisinde çok uluslu ilaç şirketleri bazı ürünlerinin ve hatta bu bazı ürünlerin içinde Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçları Türkiye’den çektiklerini ifade etmişlerdi.” dedi.
“Mevcut ilaçlarımızı kaybediyoruz”
2024 yılında özellikle insülin ve antibiyotik gruplarında yaşanan ilaç yokluklarının eczacılar için büyük bir sorun haline geldiğini söyleyen Çelik, “Birçok insülin ürününe ulaşamıyoruz, antibiyotik gruplarında da aynı şekilde eksiklikler mevcut. Ulaştığımız ilaçlar sınırlı sayıda ve eczane başına sadece bir veya iki ürün gönderiliyor. Bu durum, hastaların ihtiyaçlarını karşılamada ciddi bir engel teşkil ediyor. Bir yabancı kökenli ilaç şirketi, Türkiye’de muadili olmayan bir diyabet ilacını kademeli olarak piyasadan çekeceğini açıkladı. Bu şirket, hastaları hekimlere yönlendirerek ilacın değiştirilmesi konusunda bilgi notu gönderdi. Yeni ilaçlar beklerken mevcut ilaçlarımızı da kaybediyoruz” şeklinde konuştu.
Eczane maliyetlerinde iki kat artış
Eczane giderlerindeki yaklaşık yüzde 100 oranındaki artış, eczacıları ekonomik olarak da zor durumda bıraktı. Artan maliyetlere dair konuşan Çelik, “Eczane maliyetlerimiz neredeyse iki katına çıktı. Bu mali yük, bizi bir dar boğazın içine soktu ve sektörümüzü kötü bir noktaya doğru sürüklüyor. 2024 yılı, eczacılık açısından iyi geçmedi” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi