"O seviyeye gelmek için kırk fırın ekmek yememiz lazım"

Türkiye’de sorunların katlanarak büyüdüğü sağlık sektöründeki durumları irdeleyen Eskişehirli vatandaşlar öne çıkan sorunları dile getirdi.

Tüm Türkiye’de yaşanan sorunların başında ‘sağlık hizmeti’ yer alıyor. Konu hakkında düşüncelerini dile getiren Eskişehirli vatandaşlar sağlıkta en büyük sorunun ‘randevu ve muayene süresi’ olduğunu dile getirdi. Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Hamit Güçlüer ise sağlık sistemindeki sorunları değerlendirerek çözüm önerisinde bulundu.

KAMUSAL SAĞLIK SİSTEMİ ZAYIFLADI

Sistemde yaşanan sorunları bakanlığa ilettiklerinde görmezden gelindiğini belirten Güçlüer, “Sağlıkta dönüşüm projesinin temel noktası; sağlığın ticarileşmesi, sağlığın piyasacı bir yaklaşım içerisinde hastanelerin işletme, hastaların müşteri olduğu bir yapıyı ön görüyordu. Bu süreçte kamusal sağlık sistemi zayıfladı. Özel sağlık hizmetlerine devletin ayırmış olduğu kaynak artarken, tıp fakülteleri ve devlet hastaneleri bu süreçte bu kaynaktan yeteri kadar alamadı” diye konuştu.

CİDDİ ORANDA YIĞILMA VAR

Sistemin getirdiği tıkanıklıkla beraber hastanelerde ciddi bir yığılma olduğunu ifade eden Güçlüer, yığılmanın önüne geçmenin yolunun vatandaşın hasta olmamasını sağlamak olduğunu söyledi. Güçlüer, şöyle devam etti:

“Sağlık sistemi sürekli hasta bakmayı öneren bir sistem içinde. Bu yüzden meslektaşlarımız 5 dakikada bir hasta bakmak zorunda kalıyor. Bu kısa süre zarfında hasta muayene olamadan tahlillere yönlendiriliyor. Bu da orada bir yığılmaya neden oluyor. Örneğin kanser hastalarına 3 ay sonraya gün veriliyor. Bir günün önemli olduğu bir dönemde bunlar çok büyük sıkıntı.”

Hamit Güçlüer, sağlık sisteminde yaşanan bu sorunlardan kurtuluş yolunun; kamusal sağlık sisteminin geliştirilmesi ve tıp eğitiminin nitelikli bir şekilde yapılması olduğunun altını çizdi.

“İYİ HİZMET İÇİN MADDİYATIN İYİ OLACAK”

Sağlık hizmetlerinin çok yetersiz olduğunu söyleyen Eskişehirli vatandaş Mehmet Öztel, “Sağlık artık paralı oldu. Bundan sonra iyi bir sağlık hizmeti alabilmen için maddiyatın iyi olacak. Hastanelerde yeterli doktor bulamıyorsun. Ben bugün bir randevu almaya çalışsam en erken 15-20 gün sonra. Bu da insanları özel hastanelere yöneltiyor. Ona da gidebilen gidiyor. Gidemeyen hastalığıyla yaşamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“KIRK FIRIN EKMEK YEMEMİZ LAZIM”

Almanya’nın sağlık sistemiyle Türkiye’yi kıyaslayan Aydın Apaydın ise şunları söyledi:

“Almanya’da ev doktoruna gittiğiniz zaman sizi yönlendirmesini çok iyi biliyor ve randevusunu alıp gönderiyor sizi. Bu 3-5 gün içinde gerçekleşiyor. Burada süre çok uzun, insan ömrü yetmeyebiliyor. Örneğin; kalp krizi geçirdiniz burada sizi uzun bir süreç bekliyor ama Almanya’da en geç 2 dakikanın içinde hastane arabası gelir, ilk işlemi yapar hastaneye götürür. O seviyeye gelmek için kırk fırın ekmek yememiz lazım. Burada doktorlardan aldığımız hizmet de yetersiz, sadece ilaç yazmasını biliyorlar.”

SORUNLAR ÇOK

Muayene süresinin yetersizliğine vurgu yapan Aynur Paker, “Yeni açılan hastaneler çok güzel, temiz ama bazı doktorlar eksik. İstediğin yere randevu alamıyorsun, bulamıyorsun. Doktora girdiğin zaman da sana belirli bir dakika veriliyor. O süre içinde derdini anlatıp da doktor senin teşhisini koyamıyor. Randevuya gitsen bile tahliller için tekrar tekrar hastaneye gitmen gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sağlık Haberleri