Dost Dernekler Federasyonu, Eskişehir CHP Milletvekili Utku Çakırözer’i ağırladı. Gerçekleştirilen kahvaltı buluşmasında Milletvekili Çakırözer hem basın mensuplarının sorularını hem de dernek üyelerinin sorularını yanıtladı.
Eskişehir’in hak ettiği yerde olmadığını ifade eden Çakırözer, Eskişehir’in iktidardan alması gereken payını almadığını savundu.
Çakırözer, “30-40 yıl önce Eskişehirimiz nasıl, hangi şehirlerle kıyaslanırdı? Şimdi ise maalesef etrafımızda büyük şehir olmayan illere yapılan yatırımlar, Eskişehir’e yapılan yatırımların misline çıkmış durumda. Şehir ifade etmeyeyim, kimse alınmasın. Onlara da yapılsın, bize de orantı olarak yapılsın noktasındayım. Neden bahsediyorum? İşte çevreyolumuz yok. Gidin etrafımızdaki bazı illere, kendiniz görüyorsunuzdur, karayoluya giderken hangi illerde, hangi çevreyollarının yapıldığını. Tarımda yapılan çalışmalara bakıyorsunuz birçok teşvikten, gerek tarımda, gerek sanayide, sizler en iyi bilenlersiniz. Eskişehir faydalanmıyor, en son faydalanıyor. Bazı girişimcilerimiz, çok değerli tarım alanında olsun, sanayi alanında olsun, girişimcilerimiz bazen gidip girişimlerini şehir sınırlarının dışında yapmak durumunda kalıyor, değil mi? O yüzden yeterince bu iktidardan maalesef Eskişehir payını almadı alamadı. Bunun arkasındaki sebebi de biliyorsunuz Eskişehir'ler 25 yıldır Yılmaz Büyükerşen'i seçtikleri için daha sonrasında da Ayşe Ünlüce'yi seçtikleri için maalesef cezalandırıldılar” diye konuştu.
“O Bizden Bu Bizden Değil Ayrımı Yapılmamalı”
Eskişehir’in menfaati için herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini belirten Çakırözer, Eskişehir’in alması gereken yardımlarını alamadığını kaydetti.
Çakırözer, “6 milletvekili olarak görevimiz belli. Yasama faaliyetine katılmak, temsil ettiğimiz şehrin çıkarlarını ve gelişmesini, çıkarlarını korumak, gelişmesini sağlamak. Ben kendi adımıza yaptıklarımız belli, çok açık. Ben defalarca söyledim. Biz iktidar olursak bakanlıkların önünde yatacağız. Eskişehir için yatacağız, Eskişehir için kalkacağız o bakanlıkların önünde. Aynısını şu anda iktidar vekillerinin yapmasını bekliyoruz, Eskişehir'de. Lobi dediğiniz ille bir araya gelinip yapılmaz, siz de yaparsınız. Herkes, Dost Dernekler Federasyonu'nun başkanı da yapar ve yapmaktadır ben biliyorum. Eskişehir için uğraşıyor. Ama ille de bir araya gelelim denirse biz her zaman buna hazırız. Önemli olan sadece toplanmak değil, toplanan işte ne diyelim milletvekilleri, lobi, daha genişletilmiş de olabilir, başkanları olur, oda başkanları olur, değerli sivil toplumun önemli isimleri olur, olmalıdır, yapılmalıdır. Elinde güç olanların yani iktidar gücünü tutanların da bu toplantıların sonuca ermesi noktasındaki sorumluluklarını gereğini yerine getirmesi gerekiyor. Şehrin bekleyen meselelerinin de kimin nerede gücü yetiyorsa taşın altına elini koymasını bekliyoruz. Ama işte bazen konular siyasete alet edilirse yani ya işte orada CHP'ye oy veriyorlar, CHP'li belediye başkanı seçiyorlar gibi bir noktada bakıldığında Eskişehir maalesef alması gereken yardımları yatırımları alamadı, alamıyor. Eskişehir için. Eğer mesela lobi yapılacaksa öncelikle belki de Eskişehir’imizde belediyelerimizin elini kolunu bağlayan uygulamaların ortadan kaldırılması lazım. Yani bütçesine getirilen kısıtlamalardan tutun da Eskişehir'de yapacakları işlerde önlerine getirilen sınırlamalara kadar önemli meseleler var. Birçok ilin iktidarın bakanlıklarında bekleyen projeleri var, talepleri var. Bunların bence tamamının yapıcı bir şekilde bakılarak yani işte o bizden bu bizden değil şeklinde bir ayrıma asla gidilmeden hepsine yardım edilmesi lazım” diye konuştu.
“Şebekeler Çekmiyor”
Türkiye’nin hiçbir yerinin depreme hazırlıklı olmadığını aktaran Çakırözer, Eskişehir’in depreme hazırlıklı hale getirilmesi için yapılan çalışmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çakırözer, “Eskişehir’de yapılan bazı önemli çalışmalar var. Özellikle hatırlayacaksınız, Büyükşehir Belediyemiz ile İnşaat Mühendisleri Odası’nın başlattığı ve önemli mesafe kat edilen bir çalışma söz konusu. Bu çalışmanın da bir an önce sonuçlandırılması, yani bütün binaların depreme dayanıklılık testlerinin ortaya konması son derece önemli. 1999 depreminden bu yana faturalarımızdan kesintiler yapılıyor. Depremlere hazırlık amacıyla bu kesintiler devam ediyor. Bugüne kadar 10 milyarlarla, belki daha fazlasıyla ifade edilebilecek düzeyde kaynak toplandı. Eski parayla katrilyonlardan söz ediyoruz. Fakat bu paralarla ne yapıldığına baktığınızda, en son İstanbul depreminde şunu gördük. Şebekeler çekmiyor, insanlar nereye gideceğini bilmiyor, toplanma alanları maalesef ortadan kaldırılmış. Eskişehir özelinde hem önceki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen Hoca, hem de şimdiki Başkanımız Ayşe Ünlüce Hanım bu konuda en titiz isimlerin başında gelir. Neler yapılmalı? Geçtiğimiz günlerde Ayşe Hanım’la bu konuyu yine konuşuyorduk. İnşaat Mühendisleri Odası’yla yaptıkları çalışmaların kamuoyuna kapsamlı bir şekilde aktarılması gerektiğine dair bir düşünce olduğunu sohbetimizden hatırlıyorum” sözlerini kaydetti.
“Depremle Mücadeleye Yeterli Bütçe Ayrılmadı”
Depreme hazırlık noktasında yapılanların iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Çakırözer, “Neler yapıldı, neler eksik kaldı, neler yapılabilir ve yapılmalıdır, bunların açıkça tartışılması gerekiyor. Burada “Sen yaptın, ben yapmadım” demek yerine; iktidarın, belediyelerin, merkezi hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının, yani meslek odalarının yapması gerekenleri ortaya koyup hep birlikte hazırlık yapmamız lazım. Depremler sonrası hatırlayacaksınız, çeşitli kampanyalar düzenlendi. Birçoğumuz bu kampanyalara katıldık. Ancak toplanan paraların bir kısmının akıbeti hâlâ belirsiz. Bu konuda kamuoyuna açık ve şeffaf bir bilgilendirme yapılmadığına hepimiz şahidiz. Toplanan paraların, ister özel kampanyalarla olsun ister hâlen devam eden deprem kesintileri aracılığıyla olsun, Türkiye’nin 81 iline eşit şekilde, ihtiyaçlar doğrultusunda aktarılması gerekir. Mecliste bütçe tartışmaları yapılırken, merkezi idarenin afet ve depremle mücadeleye ayırdığı bütçenin yeterince artırılmadığını görmekten de büyük üzüntü duyuyoruz. Ancak dediğim gibi, birbirimizi suçlamanın anlamı yok. Hangi eksik nerede varsa birlikte toparlamalı ve ülke olarak depreme hazırlıklı hale gelmeliyiz” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi