Basın mensuplarıyla bir araya gelen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eskişehir’in kalkınması için sanayiyi, ticareti, turizmi ve kültürü bir arada barındıran bir şehir olması gerektiğini söyleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Sanayiyi genişletip farklı sorunlarla karşılaşmanın veya sadece turizme yönelmenin Eskişehir için doğru bir çözüm olmadığını aktardı.
Kurt, “Eskişehir bir üniversite şehri olabilir, üç üniversitemiz ve 100 bine yakın öğrencimiz var. Bu öğrenciler şehre ekonomik katkı sağlıyorlar. Ancak üniversiteler sadece ekonomik katkı sağlıyor diye değerlendirilmemeli. Bilimsel ve yönetsel anlamda özerk olup şehre uygun yapılar oluşturmalılar. Eğer bu sağlanırsa, Eskişehir için dengeli bir kalkınma mümkün olur. Eskişehir’de maalesef şehir bütünlüğü sağlanamıyor. İktidar ve muhalefet partileri arasında, yerel yönetimle merkezi yönetim arasında siyasi uyumsuzluklar var. Demokrasi ve kalkınma açısından ortak noktada buluşulamıyor. İktidar partisinde yerel yöneticilerin çok fazla bir fonksiyonu yok, sadece Ankara’dan gelen kararları savunmakla meşguller. Yerel siyasetçilerin merkezi hükümete inisiyatif ve perspektif sunması gerekirken, bu yapılmıyor. Örneğin, Kızılinler projesi yaklaşık 30 yıldır devletin bir projesi olmasına rağmen ilerlemiyor. Eskişehirli bir milletvekili, zamanında Kültür ve Turizm Bakanı olmasına rağmen bu projeyi hayata geçirmedi. Yerel politikacılar ve iktidar partisi il ve ilçe başkanları bu projeye öncelik vermemiş. Ankara’dan bir talimat gelmeyince bu tür projeler rafa kaldırılıyor” diye konuştu.
“SIKINTILARA NEDEN OLUYOR”
Eskişehir’deki odaların ve sivil toplum örgütlerin kendilerini doğrudan ilgilendiren konular dışında harekete geçmediğine dikkat çeken Kurt, Bir şehrin odalarının sivil toplum örgütlerinin ve kamu kurumları ortak bir karar alabilmesi gerektiğini ve birlikte hareket edebilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kurt, “Ancak Eskişehir’de bu birlik sağlanamıyor. Önderlik edecek bir lider çıkmayınca bu sorunlar devam ediyor ve Eskişehir zarar görüyor. Bürokratlar da Eskişehir ile yeterince ilişkili olmadığından, atandıkları pozisyonda AK Parti’nin il başkanı gibi davranarak ‘Reis’e hizmet etmeyi öncelik haline getiriyorlar. Belediyelerin yapacağı işleri engelliyorlar ya da destek veriyorlar. Bürokratların devletin bürokratı olması gerekir; partinin değil. Ancak Eskişehir’de hiçbir kurum veya kuruluş, bürokratlara bu konuda telkin veya tavsiye vermiyor. Bu nedenle Eskişehir, merkezi hükümete ödediği vergilerin karşılığını alamıyor ve bu da şehirde çeşitli sıkıntılara neden oluyor” şeklinde konuştu.
“GEREKLİLİK HAYATA GEÇMİYOR”
Başkan Kurt, tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ve yapımı tamamlanmayan Malhatun İlkokulu ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.
Kurt, “Şu anda oradaki inşaat durmuş durumda. Ancak inşaat bittiğinde buranın gerçekten okul olarak kullanılacağından emin değilim. Bugüne kadar tüm valilere ve kaymakamlara, o bölgenin bir ilkokula ihtiyacı olduğunu defalarca söyledim. Hepsi bu konuda özel olarak ilgileneceklerini belirtti, ancak sonuç değişmedi. Hatta bu okulun restorasyonunu üstlenmeyi teklif ettim; Malhatun İlköğretim Okulu’nu bize verin, restore edelim ama ilkokul olarak kullanmak şartıyla. Ancak bu teklifimiz de kabul görmedi. Önceki valinin döneminde orada inşaata başlandı, fakat inşaat başladığında bile buranın ilkokul olmayacağını, bir derneğe verileceğini düşündüm. İnşallah yanılırım; orası ilkokul olmak zorunda. Çünkü o mahalledeki insanlar ekonomik açıdan zor durumda. İki çocuğu olan bir ailenin servis ücretlerini karşılaması mümkün değil. Yunus Emre İlkokulu ya da Erenköy’deki okula gidip gelmeleri servis olmadan imkansız. Servis ücretleri, insanların aldığı maaş belli. Maddi imkânı olan zaten o bölgede oturmaz. İlkokulun parasız ve devletin denetiminde olması gereken bir hizmet olduğunu herkes biliyor, fakat bu gereklilik bir türlü hayata geçmiyor” sözlerini kaydetti.
Kaynak: Haber Merkezi