“Eskişehir Türkiye için hayal ettiklerimizi yakaladı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe Başkanlığındaki Ekonomi Takımı Eskişehir’e geldi. Karatepe, "Eskişehir, bizim Türkiye için hayal ettiğimiz bazı göstergeleri şimdiden yakalamış gibi görünüyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe başkanlığındaki Ekonomi Takımı, CHP’nin ekonomi politikalarını anlatmak amacıyla Eskişehir’e geldi.

Yalçın Karatepe başkanlığındaki heyet, Taşbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, İbrahim Arslan, Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Talat Yalaz ve esnaf oda başkanları katıldı. Toplantıya Karatepe’nin yanı sıra Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Kocaeli Milletvekili Nail Çiler ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da katıldı.

"Eskişehir Bizim Türkiye İçin Hayal Ettiğimiz Bazı Göstergeleri Şimdiden Yakaladı”

Eskişehir’in ekonomik göstergelerini açıklayan Karatepe, Türkiye ortalamasında Eskişehir’in bazı alanlarda önde olduğunu dile getirdi. Yalçın Karatepe şu cümlelere yer verdi: “İller Arası Rekabet Endeksi’nde Eskişehir fena bir yerde değil. Endeks rakamları 5 en iyi 1 en kötü şeklinde. Genel endekste Türkiye ortalamasında, Eskişehir bazı alanlarda bir adım önde üstte. Altyapı açısından oldukça iyi durumda. Girişimcilik konusunda ortalamanın altında kalıyor ve bu konunun üstünde biraz durulması gerekiyor. Sosyo-ekonomik göstergelere geldiğimizde ise işsizlik oranı Türkiye ortalamasına yakın gözüküyor. Kentte 192 Bin çalışan bulunuyor ve bunun 46 Bini sendikalı. Sendikalaşma oranı Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı üzerinde. Eskişehir, bizim Türkiye için hayal ettiğimiz bazı göstergeleri şimdiden yakalamış gibi görünüyor. Biz ihracatta yüksek katma değerli ürünler ya da ileri teknoloji ürünleri ihraç edelim ki bu ülkeye bıraktığı değer daha fazla olur gibi argümanlar var. Bu 40 yıldır Türkiye’nin hedefi olarak ortaya koyduğu şeylerden biri. Eskişehir’in toplan ihracatının yaklaşık yüzde 15 i ileri teknoloji sayılabilecek ürünlerden oluşuyor, yani bu Türkiye ortalamasının beş katı. İleri teknoloji ürün ihraç edebilme başarısının ardında kamunun önemli bir rolü olduğunu da görüyoruz. Burada uçak motorları üretimi, lokomotif sanayinin önemli olduğunu biliyoruz kamunun burada çok ciddi yönlendirici rolünün olduğunu biliyoruz. Bizim Türkiye için hayal ettiğimiz ekonomik sistemi kurguladığımız modelin izlerini geçmişten beri burada görüyoruz.”

“Türkiye Ekonomisinin Ciddi Bir Planlamaya İhtiyaç Var”

Türkiye’nin uzun zamandır sürekli kriz yönetmeye çalışan bir ülke konumunda olduğuna değinen Karatepe şöylr konuştu: “Ödemeler dengesinde ve enflasyonda sorun var. Ekonomi, uzun vadeli hedefler belirlemek yerine günü kurtarmaya yönelik bir anlayışla yönetiliyor. Biz, Türkiye’yi 2050 yılında nerede görmek istiyoruz? Böyle bir vizyonumuz var mı? Gittiğimiz her yerde vatandaşlar bize, ‘enflasyon düşecek mi?’, ‘emekli aylıkları ne olacak?’ diye soruyor. Bunlar elbette çok önemli konular ve sürekli konuşuyoruz. Fakat 2050 yılında Türkiye’yi nerede görmek istiyoruz? Dünya ekonomisinde nereye konumlandıracağız? Hala dünya ekonomisindeki payımız yüzde 1’in altında mı olacak? Yoksa biz gerçekten refah üreten, adaletin güçlü olduğu, insanların müreffeh yaşam sürdüğü bir ülke mi olacağız? Buraya ulaşmak için hangi yöntemleri ve araçları kullanmalıyız, bakış açımız ne olmalı? Bu sadece Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla verebileceğimiz bir şey değil. Eğitimden hukuk sistemine kadar bütün alanları kapsayan bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Türkiye ekonomisinin ciddi bir planlamaya ihtiyaç var. Geçmişte, bu alanda çok önemli işler yapan Devlet Planlama Teşkilatı gibi ciddi bir kurumumuz vardı. Ancak, mevcut iktidar döneminde işlevi tamamen değiştirilerek, etkisiz hale getirildi”

Kaynak: Haber Merkezi

Siyaset Haberleri