AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Nebi Hatipoğlu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek Eskişehir’deki riskli bölgeleri aktardı ve mevcut belediyelerinin konu hakkında yol kat edemediğini belirtti.
Hatipoğlu, riskli bölge olarak belirlenen alanlarda yıllardır hiçbir şey yapılmadığını ve vatandaşların risk altında yaşamaya devam ettiklerinin vurgusunu yaptı.
6 Şubat depremlerinde yaşananların altını çizerek Eskişehir ölçeğinde konuşan Hatipoğlu, 1999 Gölcük depremini ve Eskişehir’de yaşattığı yıkımı hatırlattı. Hatipoğlu, “Üzerinden fay geçen şehirlerden birisi olan İlimizin her an bu büyüklükte depremi yaşayabileceği ve hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınarak depreme dayanıklı yapı stokunun oluşturulması gerektiği uzmanlarca defaten ifade edilmektedir” diye konuştu.
“25 YIL BU KONUDA HİÇBİR ŞEY YAPILMADI”
Eskişehir’de geriye dönük 25 yıllık süreçte Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin yapıp yapmadıklarına eleştiri getiren Hatipoğlu, “Hükümetimizin İlimizde yapmış olduğu konutlar, kamu binaları, hastaneler, okullar, yeşil alanlar ve 6306 sayılı kanun kapsamında dönüşümünü sağladığı riskli yapılar dışında belediyelerimizin gözle görülür bir çalışma yapmadığı aşikârdır. Hal böyleyken bırakın tedbir almayı, yapmış olduğu revizyon imar planlarıyla merkezde bulunan yeşil alanları konut/ticarete çevirerek yoğunluğu arttırması olası bir depremde kayıpların artmasına neden olacaktır. Belediyelerimiz böylesine hayati konuda duyarsız kalmışlardır. Ta ki 6 Şubat depremleri sonrası alelacele mevcut yapıların durumuna yönelik, inşaat mühendisleri odasıyla protokol yaparak 25 yıl bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını kamuoyuna göstermişlerdir” ifadelerini kullandı.
“ACİL ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİDİR”
“Günden güne Eskişehir’de ve çevresinde oluşacak depremlere yaklaşırken halen afet riski karşısında nasıl bir strateji izleneceğine dair hiçbir çalışma yoktur” diyen Hatipoğlu, “Riskli bölge ilan edilen alanların dışında fay hattının geçtiği pek çok riskli alanımız var fakat bu konuda da bizim belediyemiz 25 yıldır hiçbir şey yapılmadı. 100 binin üzerinde bağımsız konut biriminin 1999 öncesi olduğu ve dönüşüme ihtiyacının olduğu, sadece risk arz eden caddelerde 50 bine yakın hemşerimizin yaşadığı göz önüne alınarak acil çözümler üretilmelidir” sözlerine yer verdi.
“25 YILLIK BELEDİYECİLİĞİN SONUNDA 3 ADET BLOK DİKİLMİŞTİR”
Eskişehir merkezinde yer alan belediyelerin sorumluluğu altında kentsel dönüşüm alanlarının yer aldığını belirten Hatipoğlu, şunları söyledi:
“İlimizde riskli alan ilan edilmiş yaklaşık 150 hektar alan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş 40 hektar alan olmak üzere 190 hektarlık (bin 900 dönüm) alanda bunca yıl geçmiş olmasına rağmen günün sonunda, 25 yıllık belediyeciliğin sonunda 3 adet blok dikilmiştir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde depremler sonrası can ve mal kaybının yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak tüm planlamalarımızı depreme dayanıklı, kimlikli, yatay mimariyi esas alan, hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyen plan ve dönüşüm projeleriyle bir dakika dahi kaybetmeden 1 Nisan sabahı çalışmalara başlayacağız.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE RANT OLMAZ”
Kentsel dönüşüm ve imar konusundaki düşüncelerinin ‘rant’ olarak algılanması konusunda konuşan Hatipoğlu, son olarak, “Kentsel dönüşümü rant projesi olarak görmüyoruz. 99 öncesi evlerin hepsinin çürük olduğunu biliyoruz. Kentsel dönüşüm esnafımıza da can suyu olacak. Bu evler için boya, sıva esnafımızdan gidecek. Kentsel dönüşümde rant olmaz” şeklinde konuştu