Gürhan Albayrak: "Bahane değil depreme dayanıklı binalar üretin"

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, kentsel dönüşüm konusunda CHP’li belediyelerin sorumluluk almadığını belirtti.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, son günlerde gündemde olan Kentsel Dönüşüm konusu ve yetki tartışmasına dair açıklamada bulundu.

Albayrak, CHP’li başkanların yönettiği Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin Eskişehir’i depreme hazırlama konusunda hiçbir sorumluluk almadıklarını ve ‘Nasıl olsa AK Parti hükümeti yapar’ şeklinde tutum sergilediklerini belirtti.

Albayrak, açıklamasında şunları söyledi:

“Eskişehirlilere hizmet söz konusu olduğunda hemen her konuda bahaneleri olan Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri kentsel dönüşüm konusunda yıllardır yerlerinde saymaktadır. Şehrimiz adına şunları yazarken her ne kadar hicap duysak da değişen bir şey yok. Şimdi özetle, ilk bölüm olarak Odunpazarı ilçemizdeki Kentsel Dönüşüm konusunu ve bazılarının her fırsatta dillendirdiği yetki meselesine gelelim, gerçekleri konuşalım. Odunpazarı ilçesi; Gündoğdu, Emek, Yenidoğan ve Erenköy Mahallelerimiz sınırları içerisinde bulunan Riskli Alan ilk önce 2010 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Belediye Kanunu Kapsamında kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmiştir; Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 2013 yılı sonunda Odunpazarı Belediyesine yetki devri yapılmış, Odunpazarı Belediyesi planları hazırlama yetkisi almıştır; 2014 yılında görev başına gelen mevcut Odunpazarı Belediye Başkanı tarafından 2016 yılında hazırlatılan 1/5000 Nazım İmar Planı, herhangi bir fonksiyon tanımı yapılmadan boş bir şekilde Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmuş, plan ortada olmadığından, belediye neyi onaylayacağına dair bir açıklama alamadığından Mecliste plan oyçokluğu ile reddedilmiştir. Bunun üzerine Odunpazarı Belediyesi bu alanın, 6306 sayılı Kanun Kapsamında Riskli Alan ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teklifte bulunmuş, bu teklifte dahi herhangi bir kurumun görüşüne başvurulmamıştır. Kentsel dönüşümün teşviki için riskli alanların bir an önce bertaraf edilmesi düstur edinildiğinden herhangi bir parti, görüş ayrımcılığı yapılmaksızın 11.03.2017 tarihinde yaklaşık 66.89 hektarlık alan Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmiştir. 01.06.2017 tarihinde daha önce Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy çokluğu ile reddedilen, Odunpazarı Belediyesince hazırlanan “boş” 1/5000 Nazım İmar Planı, alanın Riskli Alan ilan edilmesinden sonra, bu sefer de Bakanlığımıza sunularak; imar planı onama yetki devri talep edilmiştir; 24.07.2017 tarihinde Bakanlığımız plan tekliflerinin mevzuatta yer alan tanımlara uygun içerikte hazırlanması ve 1/1000 Uygulama İmar Planının iletilmesi gerektiğini, bunun yanında birçok eksikliğin olduğunu Odunpazarı Belediyesi’ne bildirmiştir. Odunpazarı Belediyesi Türkiye’ de hiçbir uygulamada olmayan imar planı onama yetkisini Bakanlığımızdan talep etmektedir ve doğal olarak bu talebi uygun görülmemektedir. Bu açıkça belediyece işin yapılmamasının istenmesi, dönüşümün yokuşa sürülmesi, bahane üretilmesidir.”

15 yıl boyunca Eskişehir’de riskli alanlar için bir imar planı sunulmamasını “sorumsuzluk” olarak değerlendiren Albayrak, “Eskişehir halkının can ve mal güvenliği yıllar içinde sürüncemede bırakılamayacak hassas bir konu olup; belediyelerin en önemli gündem maddesi olacak öncelikli konulardandır. Artık bahane üretmeden riskli alanlarımızın dönüşümünün gerçekleştirilmesi, çöküntü bölgesi haline gelen alanların bu halinden kurtulması için, belediyenin yapması gereken görevin üstlenilmesinden bile fayda sağlanmaya çalışılmaktadır. Belediyeler üzerlerine düşen sorumlulukları almayarak, görevlerini yerine getirmemektedirler, üstüne üstlük bu duruma dayanamayıp inisiyatif alandan bile siyasi rant elde etmeye çalışmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

"Kentsel Dönüşüm Mü, Kentsel Kaçış Mı? 12 Yılda 12 Daire”

Kentsel dönüşüm sürecinin 2010 yılında başladığını ancak o tarihten bu yana somut bir ilerleme kaydedilmediğini vurgulayan Albayrak şu ifadelere yer verdi: “Kronolojik olarak özetleyecek olursak, 2010’dan beri "kentsel dönüşüm" maalesef sadece lafta kaldı... Eskişehir’in Gündoğdu, Emek, Yenidoğan ve Erenköy Mahalleleri, 2010’da Büyükşehir Belediyesi Meclisince kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2013 yılı sonunda yetkiyi Odunpazarı Belediyesi’ne devretti. 3.5 yıl alanda hiçbir çalışma yapılmamış oldu. 2016 yılında Odunpazarı Belediyesi, "Boş bir kâğıt" diyebileceğimiz 1/5000 Nazım İmar Planı’nı Eskişehir Büyükşehir Meclisi’ne sundu. "Bu neyin planı?" diye soran meclis, oy çokluğuyla reddetti. (Reddetme gerekçesi: Plan tekniklerine uygun olmamasının ötesinde plan niteliği taşımaması) 2016 yılının sonunda Odunpazarı Belediyesi, bu kez "Riskli Alan" diye hiçbir kurumun görüşüne başvurmadan Bakanlığa gitti. 66.89 hektar alan, kentsel dönüşümün teşviki için, riskli alanların bir an önce bertaraf edilmesi düstur edinildiğinden Bakanlar Kurulu kararıyla 2017 Mart Ayında riskli ilan edildi. Peki "dönüşüm" nerede? 2017’de daha önce Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilen "boş plan", bu kez Bakanlığa sunuldu. "Plan Onama Yetkisini bize verin" dendi. Bakanlık, "3 sayfa eksiklik yazdı, bu eksikleri tamamlayın, 1/1000 ölçekli planları da buna göre hazırlayarak bize sunun" dedi. Peki cevap? "Yok, biz yetki isteriz!" "Kentsel dönüşüm yapıyoruz" diyen bu CHP’li zihniyet, 12 yılda sadece 12 daire yapabildi.Yanlış okumadınız 12. 12 yılda 12 daire yapıp, "Kentsel dönüşüm yapıyoruz" demek, "Kibrit çöpüyle baraj yapıyoruz" demek kadar komiktir. Aradan geçen 12 yıllık süreçte, 12 adet daire yapıp, bunun da yarısını satılığa çıkaran kentsel dönüşüm beceriksizi bir zihniyete, sağlam zemin üzerinde sağlam binalar şeklinde yaptığımız 20 bin sosyal konutu nasıl anlatalım? "Görev Bizde Değilmiş!" demek akıl tutulmasıdır .Bakanlık yapsın diye direten belediye, 15 yıldır bu alanları "çöküntü bölgesi" olmaktan kurtaramadı. Odunpazarı Belediyesi,deprem gerçeği ortadayken, Eskişehir halkının can güvenliği meselesini hâlâ "yetki devri" kargaşasına dönüştürüp, nasıl olsa bunu da merkezi yönetim çözer diyerek sorumluluktan kaçmaya çalışmaktadır. Belediye, üzerine düşeni yapmayıp, "Bakanlık yapsın" diye direterek siyasi rant peşindedir. Zaman bahaneler değil, binalar üretme zamanıdır. Eskişehir halkı, "riskli alanların" yanında, "riskli belediye" yönetimiyle karşı karşıyadır. Sorumluluk almak yerine yetki tartışması yapanlar bu laflarımız size. Gündemi boş konularla meşgul etmeyin bırakın, şehrin gerçeklerine odaklanın. Eskişehir deprem gerçeğiyle yüzleştiğinde, deprem siyasi görüş veya parti ayırt edilmeyecek. Bunun farkına varın ve çözüm üretin. Biz, Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nde de olduğu gibi şehrin yararına olacak her konuda elimizi taşın altına koyduk, koymaya da devam ederiz. Artık boş tartışmaları bırakın.”

Kaynak: Haber Merkezi

Siyaset Haberleri