Eskişehir’de son dönemde sıkça tartışılan ve gündem gelen kentsel dönüşüm ve vatandaşların Tepebaşı Bölgesi’nde kat artırımı talep ettiği Şarhöyük, Yeşiltepe gibi mahallerin durumu ilgili Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl değerlendirme bulundu. Bingöl, “Maalesef yerel belediyeler bu konuda oldukça yavaş hareket ediyor. Eskişehir’in bu anlamda kentsel dönüşüm ya da kentsel yenilemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Daha önce de ifade etmiştim, Eskişehir’in şu an 40 bin konuta ihtiyacı var. Bu konut ihtiyacını karşılamak için yeni arsa üretmek çok maliyetli, buna gerek yok. Mevcut bahsettiğimiz mahallelerde, ada bazında emsal ve kat artışıyla bir çalışma yapılırsa, vatandaşın cebinden bir kuruş para çıkmadan bu dönüşüm sağlanabilir. Bu nedenle, bu çalışmaları bir an önce yürürlüğe koymak gerekiyor” sözlerini kaydetti.
"ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NIN GÖREVİDİR"
Kentsel dönüşümün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevi olduğunun altını çizen Bingöl, dönüşüm konusunda belediyelerin talep etmesi halinde yetki devrinin yapılabileceğini belirtti. Bingöl, “Muhalif belediyeler “Ben bu işin altından kalkamam” diyebilir. Zaten mevcut koşullarda kalkmaları mümkün değil. Bu iş, ciddi bir finansman gerektiriyor. Belediyelerin ise şu an bu konuda imkanları oldukça kısıtlı. Hele ki Cumhurbaşkanı’nın “Belediyeleri silkeleyin” ifadesinden sonra, belediyeler birer birer sıkıntıya girmeye başladı. AK Parti’nin Eskişehir’de bir kongresi var. Eskişehir’deki sivil toplum kuruluşları ve AK Parti yöneticileri şu gerçeği kabul etmeli. Eskişehir’de yüzde 40-45 oranında oy veren bir seçmen kitlesi var. Bu insanlar da desteklerinizi bekliyor ve bu mahallelerde yaşıyorlar. Bu nedenle, bu mahallelere yönelik bir çözüm ürettiğinizde, yalnızca siyasi değil, insani bir iyilik de yapmış olursunuz. Sosyolojik olarak toplumu ortadan ikiye ayıran bir yaklaşım kabul edilemez. Bu şehirde minimum dört, beş veya altı katlı binalar yapılmalı. Vatandaşın cebinden bir kuruş para çıkmayacak şekilde, mahalle bazında farklı çalışmalar yapılabilir. Ayrık nizam esas alınmalı ve çevre dostu yapılar tercih edilmeli. Binaların özellikle güneye bakacak şekilde planlanması çok önemli. Geçmişte yapılan planlamalarda kuzeye bakan ve bitişik nizam yapılar tercih edilmiş. Bu, hiçbir zaman arzu ettiğimiz bir çözüm değil” ifadelerini kullandı.
“ZEMİN ÇALIŞMALARINA İHTİYAÇ DUYULABİLİR”
Zemin açısından da bir değerlendirme yapılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Bingöl, dönüşüm noktasında Eskişehir’in zeminin çok elverişli olmadığına bağlı olarak zemin iyileştirme çalışmalarına ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti. Bingöl, “6 kat ya da 5 kat planlanan yerlerde zemin iyileştirme çalışmalarına ihtiyaç olabilir. Bu maliyetin hükümet tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Müteahhitler bu harcamayı yapar, ancak vergi üzerinden bir teşvik sağlanırsa daha istekli olurlar. 6 Şubat’taki depremin üzerinden az bir süre geçti. O depremde 11 il etkilendi ve 40 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. O bölgelerde daha önce kentsel dönüşüm ya da güçlendirme yapılmış olsaydı, böyle bir zayiat yaşanmazdı. Ancak şu an 150 milyar dolar harcanarak bölgelerin yeniden ayağa kalkması sağlanmaya çalışılıyor. Kaybettiğimiz canlar ise geri gelmiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi