Türkiye genelinde ve Eskişehir’de yaşanan yangınlarla ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Deva Partisi Eskişehir İl Başkanı Resul Ertürk, Doğanın sonraki nesiller için de korunması gereken ortak yuva olduğunu söyledi.
Ertürk, “20 Temmuz’da Sakarya’nın Geyve ilçesinde başlayan orman yangını rüzgârın etkisiyle Bilecik’e, Bozüyük güzergâhına kadar yayıldı; köyler tahliye edildi, yollar kapandı. Bu yangının dumanı Eskişehir’e ulaştı; küller, is kokusu evlerimize kadar girdi. Bu acı koku ciğerlerimizi yaktı. Yangının büyüklüğünü, hepimizin ortak yarasını gösterdi. Seyitgazi ilçemizin yakınlarında meydana gelen orman yangını haberleriyle sarsıldık. Ekiplerimiz havadan ve karadan yoğun bir çalışma ile mücadele ederek yangını söndürmek için üstün gayret gösterdi. Ancak artık güzel ülkemizde her yıl bu şekilde yüzlerce yangın çıkması, iklim değişikliğinin korkunç etkisini en yakından yaşadığımızın göstergesidir. Üstüne üstlük toplumumuzun büyük bir kesiminde “yanan ormanların yeri imara açılacak” düşüncesi hâkim. Halkımızın bu kaygısı giderilmelidir. Biz DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanlığı olarak buradayız ve net bir çağrı yapıyoruz. Yanan alanlar imara açılmayacak; bir çivi dahi çakılmayacak! O alanlar rantın değil, bilimin ve vicdanın rehberliğinde yeniden yeşerecek” diye konuştu.
“Siyaset Üstü Bir Görevdir”
Doğa ve çevrenin sadece bizim değil, bizden sonraki kuşakların da hakkı olduğuna dikkat çeken Ertürk, sürdürülebilir bir Türkiye, yeşil bir Türkiye hedefiyle hareket ediklerine vurgu yaptı. Ertürk, “Çünkü biliyoruz ki bugün Eskişehir’in üzerinde dolaşan duman, yarın tüm ekolojimizi ve geleceğimizi karartabilir. DEVA Partisi’nin Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planı tam da bu anlayışla kaleme alınmıştır. Planımızda aynen şöyle diyoruz. Ağaca, toprağa ve denize sahip çıkacağız. Orman yangınlarıyla etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Yangınları önlemek adına erken uyarı sistemlerini geliştireceğiz ve yangınlarla güncel teknolojiyle mücadele edeceğiz. Maddi ve manevi zarar gören vatandaşlarımızın kayıplarını adil bir şekilde telafi edeceğiz. Psikolojik ve travma sonrası stres bozukluğu desteklerini sağlayacağız. Orman yangınlarına karşı bölgede yaşayan yöre halkı için yangın ile mücadele eğitim programları düzenleyeceğiz. Orman ve korunan alanları genişleteceğiz. Orman vasfını yitirme uygulamasına son vererek, ormansızlaşan tüm alanları tekrar ormana çevirecek tedbirleri alacağız. Bu sözler, doğaya, hukuka ve bilime bağlılığımızın somut taahhüdüdür. Buradan çağrımızdır. En küçük bir kıvılcımı bile ciddiye alalım, sigara izmariti, piknik ateşi, anız yakma, hepsi büyük felaketlerin başlangıcı olabilir” şeklinde konuştu.