Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda 16 madde ilgili komisyonlara gönderildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nın bir diğer toplantısı 15 Aralık Cuma günü yapılacak. Meclis Toplantısı’nda Eskişehir’den geçen fay hattı polemiğine yönelik, yapılan çalışmaların olup olmadığı konusu ön plana çıktı.
HAYVAN BARINAĞI PROJESİ HAZIR YER BEKLENİYOR
AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan barınağı konusunda bir çalışması olup olmadığı konusunu gündeme getirdi.
Büyükerşen konu hakkında, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile yazışmaların yıllardır devam ettiğini ve yer arayışı içinde olduklarını belirterek, “Bilindiği üzere hayvan barınağı yapmak için yer arayışı içerisindeyiz. Mülkiyemizdeki araziler barınağın ihtiyacı olan gereksinimleri karşılamadığı için başlayamadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla en son 2023 yılı 2 Ağustos’ta tekrar yapılan yazışmalarda tahsis talebi yenilenmiştir. Söz konusu alanla ilgili projelerimiz hazır olup yer tahsis edildiğinde çalışmalara başlanacaktır” ifadelerini kullandı.
FAY HATTI ÇALIŞMALARI TARTIŞMASI
Özcan, Eskişehir’de fay hattı tartışmalarından kaynaklı çalışmaların yapılıp yapılmadığı, ne gibi çalışmalar yapılacağı sorgusunu yöneltti.
“ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Başkan Büyükerşen, Özcan’ın sorusuna yönelik detaylı olarak, “1999 depreminden sonra Anadolu Üniversitesi ile Belediye arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan ve 2002 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları kapsamında Eskişehir fayı ve tampon bölgesi imar planlarına işli durumdadır. Ancak, daha sonra aynı onay mercii tarafından onaylanan raporlar neticesinde fay hattına ilişkin çelişkiler ortaya çıkmıştır. Eskişehir’i aydınlatmak için başlattığımız çalışmalar yaşanan depremler dolayısıyla uzadı ve gelinen aşamada bakanlığın belirttiği kriterler çerçevesinde 3 üniversite danışmanlığında yürütmekteyiz. Ayrıca fay hatlarının araştırılması kapsamında yürütülen projede Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Volkan Karabacak’ın da görev aldığını öğrendik. TÜBİTAK tarafından yürütülen projeyle belediyemizce yürütülen çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi, her iki çalışmaya da katkı sağlayacak ve Eskişehir için daha kapsamlı bir çalışma yürütülebilecektir” cevabını verdi.
“BU ARAŞTIRMALAR BAKANLIKLARIN İŞİDİR”
Büyükerşen, konu hakkında sözlerine şunları ekledi:
“Bütün bu araştırmalar belediyelerin yapabileceği iş değildir. Finansmanı çok büyüktür ve bu araştırmaların yapılması hükümet işidir. Çevre ve Şehircilik bakanlığının ve diğer bakanlıkların işidir. Hükümetin bunu ele alması gerekir. Belediyenin bu finansmanı sağlayıp çalışması mümkün değildir, yapılsa bile sağlıklı olmayacaktır”
“BU İŞ MERKEZİ HÜKÜMETİN, BAKANLIĞIN İŞİDİR”
Konu hakkında söz alan Başkan Kazım Kurt, “Deprem ve Afetle ilgili bütün işlerin yapılması görevi AFAD’a aittir. Dolayısıyla Türkiye’de belediyelerin yapacağı ve yaptıracağı çalışmaların hükmü yoktur. Çünkü doğru olup olmadığını AFAD , MTA onaylayacaktır. MTA’nın onayladığı bir fay hattı var Eskişehir’de ve yıllardır doğru olup olmadığı anlaşılıyor. Bu onayın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçiyor. Bu iş merkezi hükümetin, bakanlığın işidir. Doğru fay hattını bakanlık belirleyip planlara işlemesi gerekmektedir. Bunların dışında yapılan çalışmalar doğru çalışmalar değildir. Bu Büyükşehir Belediyesi’nin işi değildir. Bakanlıkla bu çerçevede yazışmalara gidilirse daha doğru olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BİRSEN’DEN BÜYÜKERŞEN’E: PROBLEMİN ÇÖZÜMÜNDE KATKINIZ OLMALIYDI
Açıklamaların üzerine AK Parti Grubu’ndan Mustafa Birsen, “Özellikle 1999 depreminde 3 aylık belediye başkanıydınız. Hem deprem ile ilgili hem de sokak hayvanları ile ilgili açıklamalarınızı 25 yıl önce de dinlemiştik. Bakanlıklarla ilgili olumsuzlukları anlattınız. Maalesef 25 senedir aynı şeyleri konuşarak bunlar geçmiyor. Eskişehir’in bir deprem gerçeği var. Eskişehir’de 1990 öncesi yapılan yapılar ile ilgili sıkıntılar var. Önceliğin buralara verilmesiyle ilgili düşüncelerimiz var ve bir profesör olarak bu problemin çözümünde katkınız olmalıydı” sözlerine yer verdi.
Birsen’in sözlerinin üzerine Büyükerşen, “Keşke parasız projeyi seçseydim, belediye başkanı olacağımı bilseydim” dedi.
“SEYİTGAZİ YOLU BİR AN ÖNCE İŞLEME ALINMALI”
Seyitgazi yolunda Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin karıştığı kazaya yönelik konuşan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, şunları söyledi:
“Bu yaz gıcırlama çalışması yapılmadığı için yollarımız bozuk ve bu kazalar meydana geldi. Seyitgazi Belediye Başkanı olarak bu yolun bir an önce işleme alınıp yapılması gerektiğini istiyorum.”
BÜYÜKERŞEN: KESİN BİR DURUM YOK
Gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, Başkan Büyükerşen’in adaylık başvurusuna yönelik, “hayırlı olsun demek istiyorum” demesi üzerine Büyükerşen şunları söyledi:
“Ben kendim başvurmadım genel başkanın il başkanına verdiği talimat ile başvurumu yaptım. Benim böyle bir isteğim olmadı. Görev verildi, talimat verildi ve Tepebaşı’na Ahmet Ataç, Odunpazarı’na Kazım Kurt, Büyükşehir’e de benim olmamın talimatı geldi fakat kesin bir durum yok.”