"5 liralık çip vatandaşa 2 bin 791,45 TL"

İYİ Parti Odunpazarı İlçe Teşkilatı, haftalık basın açıklamasında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili endişelerini dile getirdi. İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, UTTS uygulamasının vatandaşa yeni bir mali yük getirdiğini belirterek, çeşitli sorular ve eleştiriler yöneltti.
Yer, açıklamasında, "2025 yılı itibarıyla yürürlüğe giren, ilk anda 8 milyon motorlu araç sahibini kapsayan ve devam eden süreçte tüm motorlu araçlarda kullanılması planlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hakkında gerçekleşen uygulamadaki soru işaretleri ve çağrımızı paylaşacağız" ifadelerini kullandı.
Yer, UTTS'nin akaryakıt kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla yürürlüğe konduğunu ancak vatandaşa ağır mali yükler getirdiğini belirterek, "Halk arasında 'yakıt çipi' olarak bilinen UTTS'nin, iktidarın vatandaşın sırtına yüklediği yeni bir yük olduğunu biz İYİ Parti olarak iddia ediyoruz. 5 lira maliyetli çipin vatandaşa KDV dahil 2 bin 791,45 TL'ye satılması, montaj bedelinin 900 TL olması normal midir diye soruyoruz!" dedi. Yer, "Yıllık oranda 15 Milyar TL kayıp önleyeceğiz diyerek 2025 yılı içinde toplam hesapta 45 Milyar TL tutan bir paranın bu uygulama ile vatandaşın cebinden alınması normal midir diyoruz. Konunun konuşulan, yazılan bir diğer hassas tarafı ise. Bu uygulamanın, özellikle Milli Güvenlik açısından tartışmalı bir geçmişe sahip İsrailli şirketlerle bağlantılı olduğu iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırmış ve tepki çekmiştir” sözlerini ekledi.
Milli Bir Firma Ekarte Edildi Mi?
Konuyu gündeme getiren İlçe Başkanı Yer, “Çipin üretimi ve satışı konusunda hangi firmalar yetkilendirilmiştir, merak ediyoruz? UTTS sisteminin donanım ve yazılım altyapısını sağlayan firmalar hangileridir? Bu firmalarla yapılan ihaleler hangi usullerle gerçekleştirilmiştir? Sektörde uzun yıllar faaliyeti olan Konya merkezli yerli ve milli bir firma ekarte edilmiş midir? UTTS uygulamasının, İsrailli şirketler veya İsrail bağlantılı firmalar tarafından yürütüldüğü iddiaları sebebiyle, muhatap firma ile ilgili bir güvenlik incelemesi yapılmış mıdır?” sorularını yöneltti.
"Bu uygulamanın araç sahiplerine yüklediği maddi külfeti hafifletmek adına bir düzenleme düşünülüp. Çip bedelinin düşürülmesi veya devlet tarafından sübvanse edilmesi gerekmektedir” diyen Yer, “Kiralık araç kullanıcılarının her kira süreci sonrası yeni çip taktırma zorunluluğuna tabi olması, büyük bir mali külfet doğurmaktadır. Bu konuda özel bir muafiyet ya da esneklik sağlanması düşünülmelidir. UTTS çipinin araçlara montajı için vidalama işlemi yapılmasının, araçlara zarar verdiği ve ikinci el piyasasında değer kaybına neden olduğu belirtilmektedir. Bu konuda araç sahiplerinin zararlarını telafi edecek bir düzenleme yapılmalıdır. UTTS dışında, kaçak akaryakıtı önlemek için daha etkin ve adil bir denetim mekanizması oluşturulması planlanmalıdır” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi