Başkan Kazım Kurt yeni dönem projelerini tanıttı

Başkan Kazım Kurt yeni dönem projelerini tanıttı
Odunpazarı Belediye Başkanı ve CHP adayı Kazım Kurt, 2024-2029 Vizyon Projelerini tanıttı.

Odunpazarı Belediye Başkanı ve adayı Kazım Kurt, 2024-2029 Vizyon Projelerini tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Kurt, toplantı alanına girerken vatandaşın yoğun coşkusu ve “halkçı başkan” tezahüratıyla karşılandı.

Proje Tanıtım Toplantısına; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Eskişehir Milletvekilleri; Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, İbrahim Arslan, Gazeteci Hüsnü Mahalli, Gazeteci Namık Koçak, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

BAŞKAN KURT’TAN “100 KREŞ” CEVABI

2019 yılında yaptığı proje tanım toplantısında sunduğu projelerin yüzde 78’ini gerçekleştirdiklerini ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Kurt, “Sunacağımız projeler ayakları yere basan, kaynakları hazır olan, planı gerçekleştirilen projelerdir. Her şeye rağmen verdiğimiz sözlerin yüzde 78’ini yerine getirmişiz. Neye rağmen getirmişiz? 2021’de 14 sayılı bir ‘tasarruf tedbirleri’ genelgesi yayınlamış. Kamu kurumlarının özellikle de Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin bütün yapacakları işleri engellemiş. Ne demiş? Kamu kurumsal yurt içinde ve yurt dışında hiçbir suretle hizmet binası, lojman, her ne olursa olsun memur, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak. Kamulaştırılmayacak. Yeni kiralama yapamayacak ve yeni inşaata başlatmayacaktır demiş. Ne yapacağız? Söz verdik halkımıza, yapmak zorundayız. Ayrıca onun pazarında Eskişehir'de Adalet ve Kalkınma Partili politikacılar soruyor. 100 kreş yapacaktın ne oldu? İşte bu oldu. Bu genelgeye rağmen 18 tane kreş yaptık. Yardımsever iş adamlarımız bize güvendi, destek oldu. Kamulaştırma yapmadan, aracı satın almadan hangi işler yapılır? Biz yaparız. Dostlarımız yoldaşlarımız var. Arkadaşlarımız var. Önümüzdeki dönem projelerini sunuyoruz. Recep Tayyip Erdoğan hangi yasağı getirirse getirsin, tamamını yapacağız” şeklinde konuştu.

ALZHEİMER MERKEZİ YAPILACAK

2024-2029 dönemi için hazırladığı 22 vizyon projesini anlatmaya başlayan Başkan Kurt, Alzheimer Merkezi yapacaklarını belirterek, “Alzheimer Merkezi yapacağız. Bu merkez işi 2021/14 sayılı genelge varken yapılabilir mi? Yapılır. Arsası, projesi belli, kaynağı bulunmuştur, yapılacaktır. Bu kaynak bize yine çok sevgili dostlarımıza, çok Sevgili hemşehrilerimizden aktarılacak olan bir kaynaktır. Hiç tereddüt etmeyip bitireceğiz” dedi.

ÇEVRE DOSTU BELEDİYE

Çevre dostu bir belediye hizmeti gerektiğini belirten Kurt, “1994’te 200 kişinin çalıştığı bir Odunpazarı Belediyesi’yken bugün 2 bin kişinin çalıştığı bir Odunpazarı Belediyesi var ama hala aynı bina. Yapacağımız yeni binada her türlü teknolojik gelişme kullanılacak. Enerjisi, çöp öğütmesi, spor salonu kreşi, kültür merkezleri, sergi salonları olacak” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR MERKEZLERİ ARTACAK

Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi dönüşüm projesi, kapalı Pazar yeri ve kültür merkezleri projesi olduğunu söyleyen Kurt, “Yunus Emre Kültür ve Sanat merkezi bizim için önemli olan, sanatın gelişmesi için dönüştürülmesi zorunlu olan bir alan. Onun da plan tadilatları gerçekleştirildi. Projesi hazırlandı ve inşallah en kısa zamanda işe başlıyoruz. Kültür Merkezleri; Yenikent’teki kapalı pazar yeri ve kültür merkezimiz örnek bir proje olsun. Bütün Eskişehir'de yapabileceğimiz alanlarda kapalı pazar yeniden revize edeceğiz. Yeni bir anlayışla hem pazar yeri hem kültür merkezi haline dönüştüreceğiz” diye konuştu.

“KAYNAĞI ÇÖZERİZ YETER Kİ REİS GÖLGE ETMESİN”

Vadişehir Mahallesi Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezi’nin bulunduğu kampüse bir gençlik merkezi açacaklarını aktaran Kurt, şöyle devam etti:

“Mahallemizde Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezi’nin olduğu kampüste engelli kreşi, yaşlı bakım merkezi var. Bunların ortasına bir de gençlik merkezi yapacağız. Gençlerimiz ile yaşlılarımızı ve çocuklarımızı buluşturacağız. Gençlerin tüm ihtiyaçlarını giderecek, atölye çalışmaları burada gerçekleşecek ve gençlerin burada daha güvenli, daha inançlı bir biçimde yetişmesini sağlayacağız. Kaynak sorunu yok, kaynağı çözeriz. Yeter ki reis gölge etmesin.”

ÇANKAYA’YA ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ

“Devletin işini sosyal belediyeler yapmak zorunda kalıyor”

Çankaya Mahallesi’ne Engelsiz Yaşam Merkezi Projeleri olduğunu da söyleyen Kurt, “Dezavantajlı grup ihmal edildiği, hatta ötelendiği bir ortamda devletin işini sosyal belediyeler, halkçı belediyeler yapmak zorunda kalıyor. İşte bunlardan birisi bu; engelli kardeşlerimizin, engelli dostlarımızın rahatlayabileceği spor, sanat, eğitim gibi konularda sosyalleşebileceği bir alanı gerçekleştireceğiz. Projesi hazır ve inşallah bu işi de daha sağlıklı bir noktaya getireceğiz” dedi.

TEHLİKESİZ ATIK PROJESİ

“Toplama, ayırma ve tehlikesiz atık merkezi” projesinden söz eden Kurt, “Geri dönüşüm çağımızın en önemli sorunlarından birisi. Çevre dostu belediyelerin yapmak zorunda olduğu bir iş ama Türkiye'de merkezi hükümetin karşısında merkezi hükümetin izin verdiği ölçüde yapılabilen bir belediyecilik var. Biz bu işleri, geri dönüşümü Emine Hanım'ın rüyasında gördüğü ‘Sıfır Atık’ projesinden etkilenerek yapmadık. Çevreye olan inancımızdan dolayı yaptık. Dikkat ederseniz bütün projelerimiz bu yöndedir. Ayrıştırma tesisini de önümüzdeki dönemde yapacağız” ifadelerini kullandı.

TEKSTİL FABRİKASI PROJESİ

Tekstil Atölyesi’ni fabrikaya dönüştürme projelerini aktaran Kurt, “Odunpazarı Belediyesi’nde çalışan bin 900 çalışanın kışlık ve yazlık kıyafetleri için 4 buçuk milyon lira para verdik. Bunun tasarrufla giderilmesi mümkün mü? Mümkün. Tekstil atölyemizi açtık. 2 yıldan bu yana bütün işlerimizi, Bilecik Belediyesi'nin, Mahmudiye Belediyesi'nin işçilerinin kıyafetlerini üretti. Onlar da tasarruf etti. Büyükşehir belediyemiz bizim işçiler için de deyince boynumuzu açtı ve Tekstil Fabrikası kurmaya karar verdik. Eskişehir'deki bütün belediyelerimize bu konuda katkı sunacağız.”

YENİ SPOR ALANLARI

Odunpazarı’na yeni spor alanları kazandıracaklarını söyleyen Kurt, “Yeni spor alanları Odunpazarı Belediyesi olarak yapmış olduğumuz halı saha spor salonları gibi pek çok yatırıma yenilerini ekleyeceğiz. Her mahallede birkaç tane saha yapmaya, spor kulüpleriyle iş birliği yapmaya hazırız ve bunu devam ettireceğiz. Önümüzdeki süreçte sanıyorum iki tane spor salonu ve bir büyük halı sahanın altyapısı hazırlandı. Bu işi gerçekten düzene sokacağız” dedi.

ODUNPAZARI’NA 4 BİN 750 METREKARELİK KOMPLEKS

Odunpazarı’na yeni bir kompleks kazandıracaklarını duyuran Kurt, “Odunpazarı tarihi bölge tarihi bölgede pek çok iş var. Pek çok yapılan yatırım var. Geçen sene 5 müze sözü vermiştik. 5’ini de yaptık, bitirdik. 103 adada büyük bir merkez projemiz hazır. Kamulaştırmalarımız bitti, gerekli izinleri aldık. Toplamda 4 bin 750 metrekarelik bir kompleks olacak. Odunpazarı merkezinde yapılacak olan bu yatırım da şimdiden hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

OTOMOBİL YARIŞ PİSTİ PROJESİ

Otomobil Yarış Pisti projesiyle Eskişehir’de turizmde yeni bir açılım yakacaklarını vurgulayan Kurt, “Yılmaz Hocam Eskişehir'de ciddi bir açılım yaptı ve Eskişehirliler turizmden para kazandı. Şimdi bir otomobil yarış pisti yapıyoruz. Türkiye'de standartlara en uygun ve en ideal Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'yla anlaştık, protokolümüzü imzaladık. Bizim arazinin üzerine yapacağımız bu yarış pistinde ulusal ve uluslararası büyüklükte yarışlarda her aracın başında en az 20 kişi görevli oluyor. Yılda 10-15 tane büyük yarış ama o yarışlardan önce antrenman, hazırlık gibi nedenlerle Eskişehir'e binlerce kişi gelecek ve Eskişehir’deki otellere yerleşecek ve burada çalışmalarını devam ettirecek. Bu yarışların izleyicileri olacak. Bu iş Eskişehir ciddi anlamda bir katkı sunacaktır” sözlerini kullandı.

“İKTİDAR ESKİŞEHİR’E 22 YILDA 4 KREŞ, ODUNPAZARI 18 KREŞ YAPTI”

Odunpazarı Bölgesi’ne yeni kreşler yapacağını söyleyen Kurt, “Odunpazarı Belediyesi’ne Kazım Kurt gelinceye kadar Odunpazarı’nda kreş yoktu. Adalet ve Kalkınma Partisi 22 yıllık iktidar döneminde Eskişehir'e toplamda 4 tane güreş yaptı. Odunpazarı'nda şu anda 18 tane kreş var. Biz bu kreşlere iki gün sonra bir yenisini ekliyoruz. Bu durmayacak yeni dönemde her mahallede çocukların yürüyerek gidebileceği, annesinin babasının elinden tutup yürüyerek gidebileceği kreşleri çoğaltacağız. Servisle, olmaz bu iş. Çocuk evinden çıkacak, yürüye yürüye kreşe gidecek ve zamandan kazanmış olacak” dedi.

YENİ HALK MERKEZLERİ

“Her mahalleye yeni halk merkezi” sloganıyla yeni halk merkezleri yapacaklarını açıklayan Kurt, “Halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak. Çocukların, gençlerin, kadınların atölye çalışmalarını yapan 18 halk merkezimizi inşallah 35 merkez mahallemizden en az 30’una yetiştireceğiz. Bu halk merkezlerimizde, gençlik merkezlerimizde yoksul, parası bulamayan okula gitmek için ekstra bir takım materyalleri bulamayan çocuklara yapmış olduğumuz hizmetleri büyüterek devam edeceğiz” dedi.

ODUNPAZARI’NA 1 MİLYON 732 BİN METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDIRILDI

Kurt, “Odunpazarı Belediyesi yeşile önem veren bir belediye. Çünkü çevreci bir belediyeyiz. Şimdiye kadar 1 milyon 732 bin metrekare yeşil alanı Odunpazarı’na kazandırdık. Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alan ortalama 8 metrekare. Odunpazarı’nda 10.1 metrekare, daha da büyüteceğiz” sözleriyle yeşil alanları artıracaklarını söyledi.

HANIM EVLERİ PROJESİ

Kurt, “Kadınlarımız başımızın tacı. Kadınlarımız için her türlü desteği büyüterek geliştireceğiz. Hanımevleri bunlardan birisi. Evden çıkamayan, erkeğin yanına gidemeyen, erkekle konuşamayan ve sömürülmüş kadın özgürleşebilmesi için, sosyalleşebilmesi için açtığımız hanım evlerini çoğaltacağız. Her mahalleye yapacağız. Ondan sonra da kendini anlatabilmesini sağlayacağız” dedi.

İMECE FIRIN PROJESİ

“derin yoksulluğu bitirmek belediyelerin görevi değil”

Türkiye’deki yoksulluktan söz ederek halkçı belediyecilik vurgusu yapan Kurt, şunları söyledi:

“Türkiye'de derin bir yoksulluk var. 22 yıldır ülkeyi tek başına idare eden iktidar açları çoğalttı, yoksulluğu artırdı. Bu derin yoksulluğu bitirmek belediyelerin görevi değil. Derin yoksulluğun çözümü merkezi iktidardadır ama iktidarın umurunda değil. O zaman bize iş düşüyor. Sosyal belediyecilik, sosyal demokrat belediyecilik, halkçı belediyecilik önemli noktaya geliyor. İmece fırınları yaptık. 2024 yılında Avrupa şehri dediğimiz şehirde koşa koşa yufkasını yapmak için yarışan kadınlarımız var. Yok çünkü, yoksul. Evine, çocuğuna ekmek götürebilmek için bu fırınlara ihtiyacı var. O zaman mümkün olan her mahallede bunu yapabiliriz. Solcu, sosyal demokrat, halkçı bir partinin üyeleri olarak bizlere düşen görev bir ara önce iktidar olmaktır.”

GÜNEŞ SANTRALLERİ VE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL PROJESİ

“Önce elektriği ucuzlatın sonra suyu ucuzlatırsınız”

“Güneş Enerji Santralleri ve Elektrikli Araçlar” projesinden söz eden Kurt, ‘suyu ucuzlatacağız’ diyen AK Parti adayı Nebi Hatipoğlu’na yönelik söylemlerde de bulunarak; “Güneş Enerji Santrallerimiz var, bunların yenisini ekleyeceğiz. Bunları geliştireceğiz çünkü elektrik enerjisi çok pahalı. Çok pahalı suyu indireceğim diyor ya. Önce bu elektriğin parasını değiştirsinler. Suyu indirme şansınız yok. Önce elinizdeki yetkiyi kullanacak elektriği ucuza vereceksiniz. Mazotu ucuza vereceksiniz. Diğer girdileri ucuzlatacaksınız. Sonra eğer seçimi de kazanabilirseniz suyu da ucuzlatırsınız inşallah ama bu palavralara elektrik enerjisini biz Eskişehir'de güneş enerjisi olduğu bölgeleri gezmemizi tavsiye ederim. Gezim ve görün. Bu nimetten bu teşviklerden, bu avantajlardan En çok yararlananlar kimler? Bakın kaç tane AKP eski yönetici çıkacak? Kaç tane AKP eski il başkanı çıkacak? Kaç tane eski milletvekili. Çünkü bunlar için yapıldı bu tezgahlar. Onun yanında elektrikli araçları da alarak elektrikle ilgili tüketimde de tasarruf edeceğiz” ifadeleriyle devam etti.

İSTİHDAM OFİSİ PROJESİ

“İktidar olduğumuzda türkiye'de işsiz kalmayacak”

“Türkiye'nin derin yoksullukla, derin işsizlik var” diyen Kurt, ‘istihdam ofisi’ projesini şöyle tanıttı:

“Üniversite mezunu her üç gencimizden ikisi işsiz. 1 milyon iktisadi idari bilimler mezunu iş arıyor. Üniversite sınavlarında en çok öğrencileri o fakülteler aldı. Böyle bir kandırmaca düzeni reddediyoruz. İşkur’a iş bulmak için başvurdunuz 3 ay içinde iş bulamadınız ya da siz ne oldu benim işim diye gitmediniz, sizi bir kenara bırakıyor. Sonra ne yapıyor? Toplum yararına çalışma diye Adalet ve Kalkınma Partisi örgütlerinde çalışacaklara git bir kurumda çalışıyormuş gibi görün. Maaşını benden al, kabul etmiyoruz. Biz Eskişehir'deki gençlerimiz için bir istihdam ofisi kuruyoruz. İzinlerimiz bitti. Nisan'da sanıyorum düğmeye basıyoruz ve bu ofis sayesinde gençlerimize iş, iş adamlarına işçi bulacağız. Şunu bilin; iktidar olduğumuzda Türkiye'de işsiz kalmayacak.”

MISIR KURUTMA TESİSİ PROJESİ

“Devletin tarım politikası tarımı yok etmek üzere kurulu. Biz bunu da reddediyoruz” diyen Kurt, bir diğer projesini, “Biz bunu da kabul etmiyoruz. Türk örgütüne beş lira fazla vereceksin. Onun ekmesini, biçmesini sağlayacaksın. Biz şimdi Kalkanlı mahallemizde en çok ekilen mısırın kurutulması halinde daha çok gelir elde edildiğini öğrendiğimiz için bu tesisi kuracağız. Köylümüz mısır ekecek burada kurutacak sonra da uygun zamanda uygun fiyata satmasını sağlayacağız” sözleriyle açıkladı.

HALK KART PROJESİ

Kurt, “Bugün belediyecilik anlatmak varken, kent planı anlatmak varken, şehirleşmeyi anlatmak varken, yoksulluğu, tarımı anlatıyoruz. Ne yazık ki böyle bir noktaya geldik. ‘2024 emekliler yılı’. Emekliler yılında emeklilerin bayram yapması lazım ama yapamıyor. Dul ve yetim aylığından başka geliri olmayanlara Halk kart desteği vereceğiz. Olur mu böyle bir şey? Olmalı mı ama ne yazık ki dul yetimlerimiz on bin lira da alamıyor. Bazısı yüzde 70’ten artanı paylaşıyor. 3 bin lira alanlar var. Bunu da isyan etmek suretiyle kabul etmiyoruz ama çare arıyoruz. Pandemide esnafımıza kart dağıttık. Pandemide her ne kadar destek olduysak şimdi emekli dul ve yetimlerimize de Halk Kart vereceğiz ve o hak onların bütçesine bir nebze olsun katkı sunmaya çalışacağız” sözleriyle halk kart projesini tanıttı.

2 YENİ TİCARET VE CAZİBE MERKEZİ

2 yeni ticaret ve cazibe merkezi projesinden söz eden Kurt, “Odunpazarı'nda ticareti geliştirecek, ihtiyaç olan yerlere demek ki ticaret merkezi yapmamız gerekiyor. Ama bu hükümet 22 yıldır iktidar olmasına rağmen hala alışveriş merkezleri kanunu çıkaramadık. Çıkarmaya cesaret edemedi. Esnafımızı perişan etti. Odunpazarı Türkiye'de önemli kültürel hareketlerin olduğu bir yer. Bu yeri daha geliştirmek lazım” dedi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI FESTİVALLER

Yeni dönemde de festivallere önem vereceklerine dikkat çeken Kurt, “Biz göreve geldiğimizden sonra uluslararası ahşap heykel festivali, uluslararası cam festivali, seramik, festivali, lületaşı festivali yapmaya başladık. En son uluslararası 3D gençlik festivalinde yapmak suretiyle uluslararası boyutta Eskişehir'in Odunpazarı’nın adını duyurmaya başladık. Şimdi yeni dönemde bunları daha da geliştireceğiz, daha da büyüteceğiz ve Eskişehir ekonomisine de, turizmine de katkı sunacak hale getireceğiz” diye konuştu.

“İKTİDARIN HER TÜRLÜ BASKISINA RAĞMEN YAPACAĞIZ”

Son olarak kapanış konuşmasını gerçekleştiren Kurt, “Bunlar olurken nelerle karşılaşacağımızı biliyoruz. İktidarın her türlü baskısına, her türlü dayatmasına rağmen bunlar hesap verilebilir ve ayakları yere basan projeler. Bunların engellenmesi için önümüzdeki süreçte Çevre Şehir İl Müdürlüğü, Valilik, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü her şeye engel olmaya çalışacaklar ama ona rağmen yapacağız. Ona rağmen bunları gerçekleştireceğiz. Çünkü biz birlikte karar vereceğiz. Birlikte hareket edeceğiz. Odunpazarı’nı birlikte alacağız. Yeni dönemde daha çok katılımcı demokrasiyi, daha çok temsili demokrasiyi önemseyecek bütün derneklerle, bütün sendikalarla, bütün odalarla, iş birliğimiz gelişerek devam edecek. Karar sürecinde halkın katılımı temel anlayış temel dileğimiz ve temel ihtiyacımız. Bunu sağladığınız takdirde Odunpazarı gerçekten çağdaş bir ilçe olacak. Çağdaş bir şehir olacak ve Türkiye'ye belki de dünyaya örnek gösterileceğiz” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum