Başkan Kurt: Hala bankada paramız var korkmayın

Başkan Kurt: Hala bankada paramız var korkmayın
Odunpazarı Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda Belediyenin “2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı” ilgili gündem maddesi ön plana çıktı.

Odunpazarı Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Melis Toplantısı Başkan Kazım Kurt başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda ilgili komisyondan gelen 16 gündem maddesi oybirliği ile meclisten geçerken; toplantıda Belediyenin “2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı” ve “2023 yılına ait Yol Harcamalarına Katılma Payı alınıp alınmayacağı” ile ilgili gündem maddeleri tartışılarak oy çokluğu ile kabul edildi.

MECLİSTE 2023 YILI BÜTÇE RAKAMLARI TARTIŞILDI

Öngörülen gider bütçesi 1 milyar 300 milyon TL, 1 milyar 137 bin 555 bin 463 TL olarak gerçekleşmiş ve gerçekleşme oranı yüzde 87,50’tur. Bütçe geliri için ön görülen rakam 1 milyar 100 milyon, gerçekleşen 1 milyar 62 milyon 128 bin 34 TL olarak gerçekleşmiş gerçekleşme oranı yüzde 96’dır.

“AMAÇ VE HEDEFLERDEN UZAK”

“2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı” ilgili gündem maddesine ret oyu veren AK Parti Grubu adına konuşan Özlem Ünalır, Odunpazarı Belediyesi’nin yıl boyunca yapmış olduğu etkinlik harcamaları ile ilgili olarak “Bu harcamalarda kaynak israfı olduğu ve çok şikayet edilmesine rağmen tasarruf genelgesine riayet edilmediği anlaşılmaktadır” dedi.

Ünalır, belediyenin mal ve hizmet alım giderleri ile ilgili ise, “Başkanın ‘kendi işimizi, kendimiz yapıyoruz’ ifadesinin gerçekçi bir ifade olmadığını anlıyoruz. ‘Hizmeti kendi şirketimizden alıyoruz, para bu cepten o cebe giriyor’ deseniz de şirketin maliyet-kar karşılığı çalıştığını unutmadan ve şirkete ancak net maaş tutarlarını ödeyebildiğimiz gerçeğini bilerek bir yol haritası belirlemenizin gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Olumsuz oy vermelerinin sebeplerini sıralamalarının ardından bütçenin amaç ve hedeflerden uzak olduğu gerekçesiyle ilgili gündem maddesine AK Parti grubu tarafından ret oyu verildi.

“BORÇLANMADAN TASARRUF ETTİK”

Eleştiriler sonrası konuşan CHP Grup Başkan Vekili Emre Genç, “Hem tasarruf yapmadınız diyorlar hem de gider bütçesini tutturamadınız diyorlar. Gider bütçesini tasarruf yaptığımız için tutturamadık. Bize hayali bir bütçe yapıyorsunuz demişlerdi. Hayali bir bütçe yapmıyoruz. 2022 yılında bu bütçeyi hazırladığımızda dolar 16 liraydı, şu anda gelen zamlar yüzde 200’ü geçmekte, insanlar geçinmekte zorlanıyor. Belediyeler de zorlanıyor. Biz yaptığımız işleri samimi ve özverili bir şekilde yapıyoruz. Biz başkanımıza 200 milyonluk bir borçlanma yetkisi vermiştik. Kullanılmadı, istesek kullanabilirdik, borçlanmadık. Almadık, tasarruf yaptık” sözlerine yer verdi.

“CHP KONUŞUR AK PARTİ YAPAR”

Bütçe ile ilgili konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Kepez, “Yapılan işleri de yapılmayan işleri de görüyoruz. Yatırım hizmetlerinin az, sosyal faaliyetlerinin fazla olduğunu gördük. Odunpazarı Belediyesi’nin daha çok yatırım yapmasını destekliyoruz. İktidara top atıyorsunuz, CHP yaptığı işlerle uçuyor mu? CHP konuşur, AK Parti yapar. Ne yazık ki tasarruf genelgesine çok uyulmadığını görüyoruz ve yatırımlara ağırlık verilmesi gerekiyor” dedi.

“ENFLASYONU FRENLEYEMEDİĞİNİZ SÜRECE GİDER RAKAMLARI HEP ARTACAKTIR”

Eleştirilere cevap veren Başkan Kurt, “Bütün eleştirileri dikkate alacağımızı bilmenizi istiyorum. 2022 yılından 2023 yılının bütçesini yaptığımız zaman bize hayali bütçe dedi arkadaşlarımız. Ne yazık ki bunun hayali olmadığını, tahminlerimizin doğru olduğu ortaya çıktı ama sizin hala aynı şeyleri söylediğiniz de ortaya çıktı. Bunlar eski eleştirileriniz. Bu mentaliteyi değiştirmeniz gerekiyor. Özellikle bir yerel seçim geçirdikten sonra ‘biz nerede hata yapıyoruz?’ diye düşünmeniz lazım. Kaybettiğiniz belediyeleri yönetemediğinizi gördük. 2022’ye göre 2023’ü değerlendirirken 2024’te değerlendirdiğimizi unutmamız gerekiyor. 2022’de enflasyon neymiş, ne olmuş, ne olacak? Düşünmeliyiz. Enflasyonu frenleyemediğiniz sürece gider rakamları hep artacaktır” diye konuştu.

“ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NDEN DAHA FAZLA TASARRUF EDEN BİR BELEDİYE YOKTUR”

Kurt, “6 Şubat depremini geçirdik, genel seçimleri geçirdik. Genel seçimler dolayısıyla, Cumhurbaşkanının verdiği sözler neticesinde pek çok giderimiz arttı. Bu eleştirileri bir insaf ölçüsünde değerlendirmek lazım. Enflasyonla yüzde 120’nin üzerinde mücadele ettiğimiz ortamda giderleri değerlendirmek gerek ve giderlerimizin pek çoğu yüzde 120’ni üzerinde artmamış. 200 milyon borçlanırız demişiz ama borçlanmamışız, tasarruf etmişiz. Cari borçlarımız günü kurtaran bir aşamadadır ve hiçbir alacaklımız bizi sıkboğaz etmemekte, çünkü verilen sürede borçlar tıkır tıkır ödenmektedir. Yapılan borçlanmalar da yapılan yatırımların borçlanmasıdır. Odunpazarı Belediyesi’nden daha fazla tasarruf eden bir belediye yoktur. Hala bankada paramız var korkmayın” sözlerini kullandı.

Sosyal etkinlikler ile ilgili gider eleştirilerine de yanıt veren Kurt, “Cumhuriyet Bayramı’nda sanatçıya verilen parayı eleştirmenizi anlamıyorum. Milli bayramlar ve uluslarası toplantılar bu genelgenin dışında. Biz burada da tasarruf yapmışız, üç belediye birleşip bir sanatçı getirmişiz. Bu tasarruf mu diyorsunuz, önce makam araçlarına bakmanızı öneririm” dedi.

KATILIM PAYI ALINMALI MI? ALINMAMALI MI?

“2023 yılına ait Yol Harcamalarına Katılma Payı alınıp alınmayacağı” gündem maddesi ile ilgili olarak yol harcamaları katılım payının alınması oy çokluğu ile kabul edildi. Gündem maddesine ret oyu veren AK Parti Grubu adına konuşan Özlem Ünalır, “Belediyenin asli görevi olan işlerden vatandaştan katılım payı alması uygun değildir. Bu Gerekçelerle komisyon raporuna karşı oy vereceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

“EMEKLİLERDEN KATILIM PAYI ALMAYALIM”

Ret oylarına ilişkin AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Kepez, “Burada meclise bir takdir yetkisi bırakılmış isterse alınmaması yönünde karar alabiliriz. Bizim teklifimiz hiç olmazsa emeklileri ayıralım. Mademki o kadar çok düşünüyoruz emeklileri, emeklilerden bunu almayalım. Madem bu harcamalara katılıp aylarından emeklileri istisna kabul edelim. Onlar da rahatlasınlar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“KATILIM PAYI ALMAYACAKSAK KANUN ÇIKARIN”

Kepez’in ardından konuşan Başkan Kurt, “Bu uygulama 10 yıldır tartıştığımız bir uygulama. 10 yıl önce alınıyordu daha sonra kanunda ‘alınabilir’ diye bu hüküm değişti. Eğer bunu almayacaksak, belediye kendi kesesinden yapacaksa ‘almayalım’ denseydi, bu madde kaldırılsaydı. Açılan dava sonucunda Eskişehir’de kesinleşmiş mahkeme kararıyla ‘almak zorundasın’ diye bir hüküm çıktı. Yol harcamalarına aldığımız katılım payı da harcamanın tamamı değil. Biz yaptığımız harcamanın yüzde 2‘sini alıyoruz. Bunun çok popülizm yapılacak bir yanı yok. Emekliler ile ilgili gerçekten yararlı bir iş yapmak istiyorsak başka işler yapmamız lazım. 226 bin emekli yaşıyor. 226 bin emeklinin hangisinden alacağız, hangisinden almayacağız. Hiçbirinden almayacaksak kanun çıkarın. Parlamentoda 22 yıldır ezici çoğunluğunuz olacak ama bunu değiştirmeyi düşünmeyeceksiniz, 10 yıldır CHP’li belediyeleri eleştirmek için bahane olarak kullanacaksınız. Sen borcu olan bir belediye olarak ‘ben almıyorum katılım pay’ diyorsanız tasarruf genelgesine aykırı iş yapmış oluyorsunuz. Bu konuda sizin farklı bakmanız gerekir. AK Parti’den belediyecilik yapıp da yol harcamalarından katılım payı almıyorum diyen belediye gösterirseniz biz de bakarız” sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum