Emek Partisi: Grev hakkını gasp eden maddeler kaldırılmalı

Emek Partisi: Grev hakkını gasp eden maddeler kaldırılmalı
Emek Partisi Eskişehir İl Başkanlığı, "Barajsız Sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli İş" kampanyasıyla işçilerin güvenceli çalışma, sendikal özgürlük ve grev hakları için mücadele çağrısı yapacaklarını duyurdu.

Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı Ceren Kökoğlu, parti olarak " Barajsız Sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli İş " sloganıyla yeni bir kampanya başlattıklarını duyurdu. Parti binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kökoğlu, işçi ve emekçilerin giderek kötüleşen çalışma koşullarına dikkat çekti.

Kökoğlu yaptığı açıklamada, "Her geçen gün işçi ve emekçilerin çalışma koşulları kötüleşiyor, güvencesiz çalışma, başta fabrikalar olmak üzere iş yerlerinin 'normali' haline geliyor. Ücretler baskılanıyor, yılın ilk ayında olmamıza karşın neredeyse açlık sınırında belirlenen asgari ücret, 2025 yılının; açlık ve sefalet yılı olacağını bizlere şimdiden gösteriyor. Tüm bu koşullarda sendikalarını eyleme, greve zorlayan; ek zam ve sendikal haklarının tanınması için direnişe geçen işçilerin karşısına ilk dikilen ise AK Parti hükümeti ve onun yasa tanımazlığı oluyor” dedi. Kökoğlu, ”İş kanunu ile sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu, ucuz emeğe dayalı üretim modelini desteklemekte, birçok esnek çalışma modelini içermekte ve sendikal örgütlenmeyi alabildiğince zorlaştırmaktadır” sözlerini ekledi.

İşçi, Yasal Hakları İçin Örgütlenmeli

Bu kampanya ile üç temel talep üzerine odaklanıldığını belirten Kökoğlu, "Biliyoruz ki işçilerin, yasal haklarına sahip çıkabilmesi ve örgütlenebilmesi için iş güvencesi temel bir gerekliliktir. İş güvencesi sisteminde, bu güvence ile bir işverene bağımlı çalışan, kendisinin ve ailesinin geçimini ancak aldığı ücretle karşılayan işçilerin çalışma hakkının gasp edilmemesi, işverenin işçiye yönelik haksız tasarruflarının engellenmesini sağlamaktadır. Bu sebeple diyoruz ki; işçilerin, işten çıkarılma kaygısı olmadan örgütlenebilmesi için güvenceli ve insanca çalışma hakkı acilen teminat altına alınmalıdır” diye vurguladı.

İşçi, Temsilcisini Seçme Hakkına Sahip Olmalı

“Türkiye’deki sendikal örgütlenmelerin önündeki en büyük engellerden birisi de sendikal barajlardır” diyen İl Başkanı Kökoğlu, “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile iş kolu barajı her ne kadar yüzde 3’e ardından 1’e düşürülse de, iş kollarının birleştirilmesiyle her bir iş kolundaki işçi sayısı yüksek gösterilmiştir. Bu nedenle de yüzde 1’e düşürülerek ‘iyileştirilmiş’ gibi görünen iş kolu barajını aşmak oldukça zorlaşmış, iş kolu barajının aşılması durumunda ise işletme ve barajları devreye girmektedir. İşçilerin iş yeri temsilcisini seçme hakkı yasalarla ellerinden alınmış ve sendika merkezlerinin atamasına bırakılmıştır. Oysa işçi tıpkı sendikasını özgürce seçme hakkı gibi, işyerinde toplu çıkarlarını savunacak temsilcisini de seçme hakkına sahip olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Grev Hakkını Gasp Eden Maddeler Kaldırılmalı

Kökoğlu, "Grev işçilerin en temel mücadele araçlarından biridir. Ancak ülkemizde grev ancak hükümetin izin verdiği kadar yapılabilir. Anayasada yer almasına rağmen ülkemizde fiili olarak grev hakkı gasp edilmiştir. AK Parti iktidarları 2003-2024 yılları arasında 22 grevi 'milli güvenliği bozduğu' gerekçesiyle yasaklamıştır. Grevin yapılamayacağı, grev kararı alınsa bile zaten yasaklanacağı fikri, neredeyse tüm iş kollarındaki toplu iş sözleşme süreçlerini ve hak alma mücadelelerini olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle diyoruz ki; yürütmeye grev yasaklama yetkisi veren ve işçilerin grev hakkını gasp eden maddeler Anayasadan kaldırılmalı, mevzuat buna uygun şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.

Etiketler :