Eskişehir'deki kaçak villaları kim kolluyor?

Odunpazarı Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının ilk oturumu yapıldı. Kazım Kurt başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında 17 konu gündeme geldi. 11 gündem maddesi görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edilirken, 6 konu ise meclis oturumunda karara bağlandı.
“ODUNPAZARI’NA 5 KARDEŞ”
Eşenkara, Aşağıçağlan, Kayapınar, Kalkanlı, Uçuçayır ve Akkaya mahallelerinde yapılacak olan kadastro güncelleme çalışmalarında görev yapmak üzere her mahalle için 6 bilirkişi seçildi. Öte yandan Tokat- Zile Belediyesi, Kütahya- Dumlupınar Belediyesi, Karabük- Safranbolu Belediyesi, Hatay- Defne Belediyesi, Bolu - Mengen - Gökçesu Belediyesi ile kardeş belediye olunmasına ilişkin kararlar oy birliğiyle meclisten geçti. Meclis maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı konulara geçildi.
“KÜLTÜR MERKEZİNİN İSKÂNI ÇIKTI”
Yenikent Kültür Merkezi ve Pazar yeri sorusunu da yanıtlayan Kurt, “Gereken ihalelerimizi yaptık. Kiracılar teslim aldı. Aldıkları yerleri de tadilat ediyorlar. Devam edecek. Pazar yeri ile ilgili de Pazarcılar Odası ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tahsislerle ilgili nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda şu an da bazı arkadaşlarımız biz gelmeyelim oraya diyormuş. Süreç içinde devam edecek. Kültür merkezinin iskânı geçen hafta çıktı. Artık orada hiçbir sorun kalmadı” ifadelerini kullandı.
“22 YILDA 10 MÜFREDAT DEĞİŞTİ”
Eğitim sistemiyle ilgili tartışmalara da değinen Kurt, “Sayın Kepez’in söylediklerinin dinlenecek tarafı yok. 22 yılda kaç tane Milli Eğitim Bakanı değişti? 10 bakan değişti, 10 müfredat değişti. Bir karar verin” diye konuştu.
“KOLLAYAN KOLLAMAKTAN VAZGEÇMELİ”
Karabayır’da hazine üzerine yapılan kaçak villalarla ilgili soruyu da yanıtlayan Kurt, “Çünkü arazi hazine arazisi. Siz kendi araziniz üzerine kaçak bir inşaat yapabilirsiniz. Ruhsata aykırı bir işlem yapabilirsiniz, biz o zaman tespitlerimizi yaparız. İnşaatı durdururuz. İnşaatı durdurmamız sizin mahkemede yürütmeyi durdurma kararı aldığınız zaman inşaata devam etme hakkını vermez. Özellikle mahkemelerinde hazine arazisi üzerine yapılan inşaatın ileride telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracak, yargının yürütmeyi durdurma kararı vermesi çok doğru ve hukuki bir şey değil. Ama burada zabıta arkadaşlarımıza, o arsa sahiplerinden söylenenleri dikkate alarak kim koruyor diyoruz. Onun bize söyledikleri biz burayı satın alacağız diyor. Biz anlaştık diyor. Siz ne karışıyorsunuz diyor. Hazinenin arazinin üzerine inşaat yapan kötü niyetlidir. Dolayısıyla burayı yıkmak için faaliyete geçen belediyeye de yürütmeyi durdurma kararı veriliyorsa belediyenin yapacağı bir şey yoktur. Biz o nedenle çaresizliğimizden bunu kamuoyuyla duyurmaya çalışıyoruz. İnşaat devam ediyor. Bizim elimizde silahlı kuvvetler yok. Gidip de yıkacağız. Çare arıyoruz. Kimse yetkili bunu durdurtun diyoruz. Çünkü bizi aştı. Açılan davada verilen ceza ertelenmiş. Dolayısıyla adam hem mahkûm olmuş hem hapse girmemiş. İnşaatına da devam ediyor. Sonra da ben burayı satın alacağım diyor. Ben anlaştım, size ne diyor. Dolayısıyla bunu imar kirliliği sadece Odunpazarı Belediyesi’nin sorumluluğunda bir iş değil. Çevre Şehircilik Müdürlüğünü, Vilayeti, Emniyeti ilgilendirir. Herkesi ilgilendirir. Bizim elimizde bir güç yok ki inşaatı durdurma şansına sahip olalım. Biz sadece mühürleriz. O da mührü bozar. Bozduktan sonra biz savcılığa şikayet ederiz. Savcılıkta ceza verir. Ahlaki bir şeydir. Kamuoyu baskısı üzerine birisi yaptığını yıkmıştır. Birisi ısrarla yıkmamakta direnmektedir. Diğeri de inşallah kendiliğinden çözülür. Ama bunu koruyan, kollayan kimse siz buna ceza veremezsiniz diyor. Israrla. Kollayan kollamaktan vazgeçmeli” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi