Eskişehir’den madene karşı tek ses: 'Birlikte mücadele edelim'

‘Sakarya Vadisi Yok Olmasın’ isimli panel Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çevre illerden milletvekilleri ve Belediye Başkanları’nın, Eskişehir’in Belediye Başkanları ve CHP Eskişehir Milletvekillerinin katılımı ile gerçekleşen panelde maden projelerinin Türkiye’ye ve Eskişehir’e vereceği zararlar vurgu yapıldı. Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde maden projelerine karşı birlikte mücadele verilmesi gerektiği ve hep birlikte verilen mücadelenin kazanılabileceğinin altı çizildi.
“Eskişehir Suyun 4’te 1’ni Bu Madene Verecek”
Panelde açılış konuşmasını TEMA Başkanı Deniz Ataç, yaptı. Maden projelerinin Eskişehir’e özellikle su açısından vereceği zararlara dikkat çeken Ataç, “Eskişehir’in etrafında 9 lokasyon görüyorsunuz. Bir tanesi ilk başlayan Kaymaz. Son günlerde gündeme gelenler Sarıcakaya, Alpagut, Atalan, Tepebaşı Habeşi, coğrafyada sınır yok. Bozüyük, söğüt var. Onun da üstünde Yakacık var, Pazaryeri altın madeni var. Söğüt Türkiye’nin en büyük altın madeni durumdadır. Mikro klimanın olduğu inanılmaz tarım üretimin gerçekleştirildiği, böyle bir alanda 9 tane lokasyon yer alıyor. Burası maden bölgesi olacak demektir. Coğrafi yapı tamamen maden bölgesi haline gelecek. Porsuk gidiyorsa Sakarya gidiyorsa tarım nereden su alacak şehirler nereden su alacak. En büyük sorun budur. Alpagut Atalan CED alanı 509 hektar. Ruhsat alanı bin 836 hektar, bu iş burada 10-15 senelerde bitmeyecek. 30-40-50 yıl mi sürer. Burada altın madeni her aşaması ile gerçekleşecek. Riski de çok büyük. Saniyede 300 litre su tüketecek Alpagut Atalan projesi. Bu yılda 9.4 milyon ton demektir. Eskişehir’in toplam kullanımın önemli bir miktarı bu madene gidecek. Eskişehir suyun 4’te 1’ni bu madene verecek. İklim krizi gibi yağış ve suyun her zaman azalacağı dönemde konuşuyoruz. Bu iş burada başladığında burada bitmeyecek” diye konuştu.
“Yeşile Maviye Sahip Çıkmalıyız”
Panelde protokolün tamamı sahneye çıkıp konuşma gerçekleştirdi. İlk konuşmayı Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur tepe yaptı. Tepe, “Yeşile ve maviye sahip çıkmamız lazım ama yeşil uğruna yeşil ve mavi gidiyor. Seyitgazi’nin yüzde 90’ı maden ruhsatı ile çevrilmiş durumda. Sakarya Vadisi yok olmasın. Sakarya Nehri’nin kolu olan seydi suyundan akan sulara bağlı olarak Polatlı, Ankara çok büyük tehlike altında. Bütün Eskişehir’e bütün Türkiye’ye sahip çıkmak lazımdır” diye konuştu. Tepe’nin sonrasında Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, doğaya sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı. Atmaca, “Doğa yoksa yaşamda yok. Bir elitin daha çok para kazanması adına hem doğa hem de insanımız göz ardı ediliyor. Bu anlayışın değişmesi lazımdır. Daha şeffaf daha hesap verir bir hale getirilmeli. Bir avuç elitin daha çok para kazanması adına doğamız heba ediliyor” şeklinde konuştu.
“Mücadeleyi Omuz Omuza Vereceğiz”
Sonrasında CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan maden projelerine karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Arslan, “Bize düşen görev arkadaşlarımızı yalnızlaştırmamak, hepimiz adına yürüttüğü mücadeleyi daha da etkin, daha da anlamlı hale getirmek olmalıdır. İşin öznesi ve sloganı şudur; Onlar ki işimize düşman, aşımıza düşman, düşüncemizi ifade etmemize düşman. Onlar ki havamıza toprağımıza suyumuza düşman, o zaman bu düşmandan bu ülkeyi kurtarmalıyız. Bu mücadeleyi sizlerle birlikte omuz omuza onur ve gururla vereceğiz. Mutlak ama mutlak biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.
“Biz Haklıyız Biz Kazanacağız”
Hemen ardından CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü konuştu. Süllü, “Biz Eskişehirliler çok endişeliyiz. Doğayı çevreyi ağaçlardan ibaret gören bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Maden sahalarını yeniden ağaçlandırıyoruz, eski haline kavuşturuyoruz, diyorlar. Birleşmiş Milletler raporlarında diyor ki; Maden sahasıyla yok edilen çevre, doğa bir daha asla geri getirilemez deniliyor. Oradaki yaban hayatı mahvolacak. Hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Çok güçlü firmalar ama biz herkesten güçlüyüz. Biz haklıyız, biz kazanacağız” sözlerini kaydetti.
“Çaresi Yok Usta Biz Kazanacağız”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, doğayı canlandırmak için verdikleri mücadeleye dikkat çekti. Ünlüce, “Bugün bu konuyla ilgili daha da güçlendiğimizi hissediyorum. Bu filmi kaymaz da termik santralde izledik. Aynısı Sakarya Vadisi’nde izliyoruz. Bir tane değil 3 tane tehdit ile beraber. Konu partiler üstü ve her partiden güzel bir katılım var. Bugün bizim için güç toplama günü. İDK süreciyle başlıyor. Biz belediyelerimiz ile birlikte hukuki mücadelenin hep içindeyiz. Sarıcakaya, Mihalgazi bizim göz bebeğimiz uzun zamandır orada ipek böcekliğini, zeytinyağını, canlandırmaya çalışıyoruz. Onlar bir taraftan bölgeyi öldürmeye çalışırken, biz de can suyuyla can katmaya devam edeceğiz. Çaresi yok usta biz kazanacağız” dedi. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da maden projelerine karşı birlikte mücadele verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Aklınızı Başınıza Alın”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ise iktidara yüklendi. Çakırözer, “Biz mücadeleyi sürdüreceğiz. Umarız, sizlerin direncinden kararlılığından birleri ders alır. Bunlar, bu şehrin bir milyon insanına, diğer komşu illerdeki insanımızın sağlığına, onların havasına suyuna toprağına bizim havamıza suyumuza toprağımıza zarar projeler. Bir kez daha iktidara bu işin arkasındaki rant odaklarına aklınızı başınıza alın diyoruz. Biz Eskişehirliler, Kütahyalılar, Bilecikliler, Bursalılar toprağımıza havamıza suyumuza sonuna kadar sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.
“Birlikte Mücadeleye Varım”
Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de birlikte mücadele çağrısı yaptı. Kahveci, “Birlikte mücadele vermezsek, birlikte yenileceğiz. Bugün havama suyuma toprağıma dokunma, bunun arkasında gizli üç tane daha özne var. İnsan, hayvan, bitki var. Bütün ekoloji eko sistem var. Bunu korumak birlikte mücadeleye etmeye varım” ifadelerini kullandı.
“Bu Altını İstemiyoruz”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da altının karın doyurmadığına vurgu yaptı. Kurt “Bugün Türkiye’de yaşayan insanlarımızın yüzde 50’si açlık sınırının altında gelir elde ediyor ve aç. Ne ile doyuyoruz, domatesle, biberle, fasulye ile doyuyoruz. Altın karın doyurmuyor. Yaşamsal bir özelliği olmayan bu altın ile ilgili, hepimiz politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. Zorunlu mu değil mi? Fayda ve zarar karşılaştırmasını yaparak hareket etmeliyiz. Yoksa yeraltı madenlerini bu haliyle kullanmanızı istemiyoruz. Bize faydası yoksa altın toprağın altında kalsın. Eğer Türkiye’deki yüzde 50’nin karnını doğrudan doğruya doyurmuyorsa biz bu altını istemiyoruz” sözlerini kaydetti.
“Siyasi Münazaraları Kenara Bırakalım”
Eskişehir ve Türkiye için konun siyaset üstü olduğuna dikkat çeken Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, “Ekonomiden ekolojiye tarladan sanayiye adaletten hukuka savurulan bir ülke var. Seçimli otokrasiye yönelen bir süreçte, çalışmalarınızın çok kıymetli olduğunu ifade etmek istiyorum. Siyasi münazaraları bir kenara bırakarak, bu sorunları ilgili nasıl bir yol alacağımız ile ilgili birliktelik oluşturmamız lazım. Türkiye’nin içinde bulunduğu tablo hiçbirimizi mutlu etmiyor. Burada sesimizi yükseltmemiz lazım. Bu yönetim sistemine karşı bir duruş ortaya koymamız gerekiyor” dedi.
“Verilecek Mücadele Politik Olmalı”
Doğaya zarar veren bu durumun politik olduğunun altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Talat Yalaz, “Burada kolektif olarak toplumun yarına bir şey yapılmıyor. Bir çetenin maddi menfaati uğruna toprağımızın çevremizin katledilmesini engellemeye yönelik bir mücadele icra ediyoruz. Birkaç kişinin maddi menfaati uğruna doğamızı, çevremizi, hatta yaşamı sermayeye teslim eden bu anlayış politiktir. Verilecek mücadelede politik olmalıdır. Bu iktidarı değiştirmeden ne türlü mücadele edersek edelim sonuca tam olarak muvaffak olmamız mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.
İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer ise yaptığı konuşmada birlik mesajı verdi. Yer, “ Atalan’da vardık, Alpagut’ta vardık. Sarıcakaya vardık bundan sonra hep beraber var olacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne demişti, hattı müdafaa yoktur sattı müdafaa vardır. O sattı bütün vatandır. Hepimiz hep beraberiz, bu mücadeleyi hep beraber vereceğiz” sözlerini kaydetti.
Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat da mücadelenin birlikte olunca sonuç vereceğini aktardı. Talat“Biz dünya üzerindeki yaşamın küçük bir diliminde yaşayan, bir andayız. Acaba bu dünyanın yer altı zenginlikleri bizim kuşaklar mı? Gelecek yüzyıldakiler mi? Çıkarmalı bu gözle hiç bakılmıyor. Bu madenler çıkarılacak yurt dışına gidecek işlenmiş madenler gelecek. Doğaya zarar vermeden teknolojilere ulaştığında gelecek kuşaklar yapmalı değil mi? Bu gözle hiç bakılmıyor. Bu mücadelemizi verdik. Bu mücadeleler hep birlikte oldukça sonuca ulaşacaktır” diye konuştu. Tüm salon konuşmaların ardından havaya suyuma toprağıma dokunma şeklinde slogan attı. Panel soru cevap bölümü ile sona erdi.
Kaynak: Haber Merkezi