"Eskişehir’in suyuna hep birlikte sahip çıkalım"

"Eskişehir’in suyuna hep birlikte sahip çıkalım"
 Muhabir
Eskişehir’de son günlerde en çok tartışılan konuların başında susuzluk tehlikesi geliyor. Tedbirlerin alınmaması halinde yaşanabilecek su krizi için DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı Resul Ertürk tüm şehri mücadeleye çağırdı.

DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı Resul Ertürk Eskişehir’de yaşanması muhtemel su krizine dikkat çekti. Eskişehir’in çevresindeki illerde yaşanan su kesintilerini hatırlatan Ertürk, Eskişehir’de yapılması planlanan maden projelerin su kaynaklarına vereceği zarara vurgu yaptı.

Ertürk, “Komşu illerde yaşanan su tartışmaları hepimize ders olmalı. Bir madenin bir kentin yıllık tüketimine yaklaşan suyu kullandığına dair iddialar aylarca konuşuldu. şirket ise bunu reddetti. Bu tablo bize şunu söylüyor: Şeffaf veri olmadan sağlıklı karar veremeyiz. Her damlanın hesabı, kamuoyuna açık olmalıdır. Uşak’ta yaşanan bu tablo hepimize ders niteliğinde. İddialar vahim, gerçekten bir şirketin karı uğruna Uşaklı vatandaşlarımızdan daha fazla su tüketmesine izin veriliyorsa burada oturup düşünmemiz gerekir. Bu acı tabloyu her ortamda paylaşıp kamuoyu oluşturmalıyız. Doğa ve çevre yalnızca şu an bizim için değil gelecek nesillere miras bırakacağımız yegane unsurdur. Artık maddi kaygılarla ülkemizin, şehrimizin geleceğini sıkıntıya sokacak iş ve işlemler yapılmasın. Bugün aynı senaryonun Eskişehir için de hazırlanmakta olduğunu görüyoruz. Porsuk Çayı’nın debisinin yüzde 30’lara kadar düştüğü söyleniyor. Mihalgazi, Atalan ve Alpagut bölgelerinde planlanan altın madeni aramaları, Sakarya Nehri ve çevresindeki su kaynaklarının yok edilmesi, Sakarbaşı’ndaki kurumayla birleştiğinde Eskişehir’in geleceği için büyük bir felaketin kapıda olduğunu açıkça söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir’in Suyuna Hep Birlikte Sahip Çıkalım”

Eskişehir’de su sıkıntısı yaşanmaması için tedbir alınması gerektiğini kaydeden Ertürk, tedbirlerin alınmaması durumda şehrin susuzluk riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Ertürk, “Bizler vahşi sulamanın önlenmesini, suyun akıllı ve adil planlanmasını ve kaynakların korunmasını savunuyoruz. Bu, sadece bugünün değil; çocuklarımızın yarınlarının meselesidir. Her gecikilen gün, Eskişehir’i biraz daha kırılgan bir tabloya sürüklüyor. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ile Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Alpagut–Atalan Altın–Gümüş Madeni ve Cevher Zenginleştirme Tesisi’ne karşı bir imza kampanyası başlattı. Katılım yoğundu; imzalar Eskişehir Valiliği’ne ve İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne teslim edildi. Eskişehir’i riskli ve geri dönüşü zor kararların deneme alanı yapmayın. Bu şehir, çocuklarımızın emanetidir; kısa vadeli kazanç uğruna geleceğimiz tehlikeye atılamaz. Su hayatın ta kendisidir; tek bir damlası bile kıymetlidir. Tüm yetkilileri, bilim insanlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve en önemlisi Eskişehirlileri bu ortak mücadelede yanımızda olmaya davet ediyorum. Çünkü kaybettiğimiz her damla su, geri dönemeyecek bir geleceğin habercisidir. Gelin, Eskişehir’in suyuna hep birlikte sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

Etiketler :