Eti Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya devredilmesi Mecliste tartışıldı

Eti Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya devredilmesi Mecliste tartışıldı
Odunpazarı Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda ETİ Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya devredilmesi gündeme geldi.

Odunpazarı Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Başkan Kazım Kurt başkanlığında gerçekleşti. Bir diğer meclis toplantısı 8 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek.

19 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda; Çiftçi Malları Koruma Meclisine 5 Asil, 5 Yedek ve yine Murakabe Heyetine 5 Asil, 5 Yedek üye seçimi gerçekleşti. Gündemin diğer maddeleri ilgili komisyonlara gönderildi.

Çiftçi Malları Koruma Meclisine seçilen;

  • Asil üyeler: Ahmet Sabi, Burhan Turan, Hasan Uçak, İlyas Savaş, Osman Atan
  • Yedek üyeler: Hüseyin Altıntaş, Sezgin Yılmaz, İsmail Öncü, Ali Osman Oğuz, Mustafa Kemal Biçerer

Murakabe Heyetine seçilen;

  • Asil üyeler: Devir Edizgil, Halil İbrahim Özbek, İbrahim Özcan, Mustafa Fun, Enver Furtın
  • Yedek üyeler: Durmuş Akman, Tuncel Bozkurt, Muharrem Işıkel, Mubin Çıtak, Abdullah Mermer

“TÜRASAŞ’TA MİLYONLARCA LİRALIK HIRSIZLIK İDDİALARI DOĞRU MUDUR?”

TÜRASAŞ’ın isminin dolandırıcılık iddialarına karışması üzerine konuşan CHP’li meclis üyesi Cenk Sungur, “Kamuoyuna yansıyan iddialara göre TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü’nün hizmet aldığı bir taşeron şirket tarafından tesis içinde bulunan 20 tona yakın bakır hurda çalınmış, hatta benzer bir durum Sakarya’daki fabrika için de gündeme gelmiştir. Kamuoyunda sıkça yer bulan bu iddialarla ilgili TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü’nden ve yetkililerden herhangi bir açıklama bugüne kadar yapılmamıştır. Fabrikada çalışan dostlarımız da bu iddiaların TÜRASAŞ yönetimi tarafından bilindiği fakat sessiz kalındığı konusunda iddialarda bulunmaktadır. Bu konunun takipçisi olacağımızı belirterek yetkililere şu soruları yöneltmek istiyorum. TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü’nde meydana geldiği kamuoyuna yansıyan milyonlarca liralık hırsızlık iddiaları doğru mudur? İddia edilen bu hırsızlık olayıyla ilgili herhangi bir adli işlem, soruşturma, işten çıkarma olmuş mudur? Bahsi geçen taşeron firma TÜRASAŞ içerisinde hala hizmet vermekte midir? AK Parti Meclis üyelerini de konunun takipçisi olmaya davet ediyoruz” sorularını yöneltti.

Sorular üzerine AK Parti Grubu Başkan Vekili Mehmet Kepez, “Bu konuda çok bir bilgimiz yok fakat söylenen bu iddialar konusunda ilgililer ile görüşeceğiz” dedi.

ETİ Göç Müzesi olması gereken binanın TÜGVA’ya devredilmesini gündeme getiren CHP Grup Başkan Vekili Emre Genç, “Kamu kaynakları müze için kullanıldı fakat bir sabah öğrendik ki TÜGVA Vakfı’na devredilmiş. TÜGVA Vakfına neden devredildiği ile ilgili Valiliğin bir açıklama yapmasını bekliyoruz. TÜGVA Vakfı’nın kamu yararına bir kurum olmadığını biliyoruz. 9 yıldır açılmayı bekleyen bir binaydı. Birçok kişiden alınan bağışlarla o müzenin içi hazırlandı fakat bir gecede verilen kararla değişti. Eskişehir valiliğinin bu yanlıştan dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ETİ GÖÇ MÜZESİ TEKRAR KAMUNUN ELİNE BIRAKILMALI”

Son olarak konuşan Başkan Kazım Kurt, şunları söyledi:

“Sizden iki şey istiyoruz; Emek mahallesindeki liseyi takip etmenizi bekliyoruz. Bu lisenin yapılıp önümüzdeki dönemde eğitim-öğretime açılmasını bekliyoruz. Diğeri ise; ETİ Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya devredilmesi hukuka aykırıdır. Bu alan Türk Dünyası Kültür Vakfı’na aittir. ETİ’nin katkılarıyla göç müzesi yapıldı. Vakıf şimdi burayı TÜGVA’ya bıraktı. Yanlış anlaşılmasın, kendisi de alınmasın; TÜGVA da Nabi Avcı ya bıraksa ne olacak? Kamunun malı dolambaçlı yolla kişiselleştirilmiş oldu. Eskişehir’in kaynakları dolaylı bir biçimde o vakfa aktarılmış oldu. ETİ’nin bu duruma itiraz etmesi gerekir. ETİ aldatılmış, kandırılmıştır. Eskişehir’de göç hikayeleri var, bu hikayeler canlandırmalı, yaşatılmalı. Bu müze olur olmaz bilmiyorum ama özelleştirilmiş oldu. O vakıftan alınıp tekrar kamunun eline bırakılmalı. Kamunun neresi olduğu önemli değil, orası kamunun kaynağı. Müzenin Cumhurbaşkanın oğlunun yönetici olduğu bir kuruma aktarılması yanlıştır. Bence Cumhurbaşkanın bu durumdan haberi yoktur, ona da ayıptır. TÜGVA’nın merkezinin İstanbul’a taşınması da tüm bu olayların bir senaryoya dönüştüğünün göstergesidir. Buranın Eskişehir’de, Eskişehir yönetiminde kalması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ‘ben yaptım oldu’ demek size, AK Parti’ye, Cumhurbaşkanına zarar verir ama doğrusunu yapmak yararlı olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.