İsmail Candemir: Belediyelerin vizyonu şehrin geleceğini belirler

İsmail Candemir: Belediyelerin vizyonu şehrin geleceğini belirler
MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, “Eskişehir, hem sanayi şehri, hem öğrenci şehri, hem de turizm şehri kimliğine sahip. Şehrin bu kimliğini güçlendirmek için belediyelerin ortaya koyacağı vizyon şehirlerin geleceğini belirler" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, Eskişehir’in gelişmesi için yerel yöneticilerin ne yönde etkili olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Şehrin gelişiminde ana aktörler belediyeler olduğunu aktaran Candemir, şehrin sanayi, turizm, öğrenci ya da tarım kenti olmasında yerel yönetimlerin, belediyelerin etkili olduğunu kaydetti.

Candemir, “ Belediyeler fabrika açıp insanları doğrudan istihdam eden kurumlar değildir. Ancak şehirlerin vizyonunu belirlerler. Eskişehir çok yönlü bir şehir; havacılık, demiryolları ve sanayi açısından önemli bir geçmişe sahip. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın ilk lokomotifi olan Karakurt, Eskişehir’de üretilmiştir. Havacılık sektöründe de büyük yatırımlar var. Bu nedenle Eskişehir, hem sanayi şehri, hem öğrenci şehri, hem de turizm şehri kimliğine sahip. Şehrin bu kimliğini güçlendirmek için belediyelerin ortaya koyacağı vizyon şehirlerin geleceğini belirler. Kurumsal firmalar bir bölgeye yatırım yaptığında, çalışanların maaşları yükselir ve kimseyi asgari ücretle çalıştıramazsınız. Çünkü büyük firmalar, çalışanlarına daha iyi maaşlar ve sosyal haklar sunar. Örneğin, geçmişte Eskişehir’e bir otomobil fabrikası kurulması gündeme gelmişti. Ancak bu girişimler çeşitli nedenlerle engellendi. “Eskişehir butik şehir olsun, büyümesin” gibi bir anlayış hakimdi. Küçük olsun, benim olsun düşüncesiyle hareket edildi” diye konuştu.

“Fırsatı Kaçırdık”

Havacılık alanında da önemli projelerin geçmişte gündeme geldiğini aktaran Candemir, Özellikle F-35 savaş uçaklarıyla ilgili bakım projelerinin bir kısmının Eskişehir’de yapılması planlandığını hatırlattı. Candemir, “Hava İkmal Bakım Merkezi’ne büyük yatırımlar yapıldı. Ancak F-35 projesi iptal edilince bu fırsatı kaçırdık. Bunun yerine Eurofighter uçaklarının bakımının Eskişehir’de yapılması gibi yeni projelerin gündeme gelmesini bekliyoruz. Eğer bu yatırımlar gerçekleşirse, Eskişehir havacılık ve demiryolu sektörlerinde çok daha iyi bir noktaya gelecek” ifadeleri kullandı.

“Ara Eleman Sıkıntısı Yaşıyoruz”

Eskişehir’de işsizlik probleminin özellikle üniversite mezunları için söz konusu olduğunu ifade eden Candemir, iki yıllık meslek yüksekokulu, lise, ortaokul ve ilkokul mezunları için böyle bir durum yaşanmadığını savundu. Candemir, “Yaklaşık üç yıldır bize yoğun bir şekilde iş talebi geliyor ve bu talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Ancak üniversite mezunları için durum farklı. Sadece Eskişehir’de değil, Türkiye’nin genelinde de üniversite mezunu işsizlerin sayısı giderek artıyor. Bu durumun temelinde eğitim planlamasındaki eksiklikler yatıyor. Konuyu daha iyi anlamak için biraz geriye gitmemiz gerekiyor. 28 Şubat sürecinde meslek liselerinin önü kesildi ve eğitim sisteminde değişiklik yapılarak zorunlu eğitim süresi uzatıldı. Bu durum, sanayide çırak yetişmesini zorlaştırdı ve meslek liseleri yeterli kalite öğrenci alamıyor. Ben de bir meslek lisesi mezunuyum. Benim eğitim aldığım dönemde fen liseleri yoktu, en yüksek puanlı okullar Anadolu liseleri ve meslek liseleriydi. Meslek lisesini kazanmak oldukça zordu. Oradan mezun olduğunuzda ise hayat size farklı fırsatlar sunuyordu. Üniversite sınavlarında başarılı olmak mümkündü. Ancak 28 Şubat sürecinde yapılan düzenlemeler nedeniyle meslek liselerinin önü kesildi. Büyük bir ara eleman sıkıntısını Türkiye’de yaşıyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki sanayici arkadaşlarımız artık emekli olmuş kişileri tekrar çalışmaya çağırıyor. Sanayi sektöründe kalifiye eleman eksikliği büyük bir sorun haline geldi” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :