Yayın ihalesi yapıldı

Yayın ihalesi yapıldı
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 futbol sezonları TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının devri için düzenlenen "Medya Hakları İhalesi" yapıldı. Turkcell Süper...

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 futbol sezonları TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının devri için düzenlenen "Medya Hakları İhalesi" yapıldı. Turkcell Süper Lig'in canlı yayın haklarını içeren A Paketi'ni, 321 milyon dolarlık teklifiyle Dijital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş kazandı. B Paketi 40 milyon 210 bin dolarlık teklifiyle TRT'nin, C Paketi ise 13.5 milyon dolarlık teklifiyle Türk Telekom A.Ş.'nin oldu.
Böylece, toplam muhammen bedeli 267 milyon 900 bin dolar olan üç paketin ihalesi, toplam 374 milyon 710 bin doları bulmuş oldu. Türkiye Futbol Federasyonu, bu ihaleden yüzde 10 TFF payı olarak 37 milyon 471 bin dolar elde etti. İhalenin yüzde 2'lik organizasyon payı 7 milyon 494 milyon doları buldu.
A Paketi'nin 4 yıllık toplamı 1 milyar 668 milyon 532 bin, B Paketi'nin 4 yıllık bedeli 209 milyon 8 bin 363, C Paketi'nin 4 yıllık bedeli de 70 milyon 171 bin 920 doları buldu. Üç paketin 4 yıllık toplam bedeli 1 milyar 974 milyon 712 bin 603 dolara ulaştı.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstinye'deki binasında yapılan ihale, tekliflerin kapalı zarf içerisinde TFF Medya Hakları İhale Komisyonu ve notere teslim edilmesinin ardından gerekli incelemelerin tamamlanması ile başladı. İhalenin açılış konuşmasını yapan TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan, şunları söyledi: "Önümüzdeki 4 sezon için gerçekleştirilecek TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig medya hakları ihalesine hoş geldiniz. Sizleri geçtiğimiz Nisan ayında taşındığımız ve kurumsallaşmamızda çok önemli yeri olduğunu düşündüğümüz Federasyonumuzun İstinye binasında ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Futbol tarihimizde önemli bir yere sahip olacağına inandığımız bu ihalenin, Türk futbolunun yönetim merkezinde yapılması gerektiğini düşündük.
Nasıl, Türk futbolunun özerkliğe kavuştuğu 1992 yılı, TFF Bağımsız Statüsü'nün kabul edildiği Haziran 2008 tarihi ya da TFF Kanunu'nun yasalaştığı Mayıs 2009 tarihi futbolumuza yön verdiyse 14 Ocak 2010 günü de en az o derecede önem arz ediyor. Bu önemli günde bizlerle birlikte olan ve şartname satın alarak ihalede temsil edilen kurumlara ve yöneticilere teşekkür ederiz.
Diğer yandan, 9 yıldır Süper Lig'in yayınlarını başarı ile gerçekleştiren ve Türk futboluna en önemli kaynağı yaratan Digitürk'e özel bir teşekkür etmek istiyorum.
Gerek bu dönemde Türkcell Süper Lig'in özet görüntüleri ile gerekse de geçmiş dönemlerdeki yayınları sayesinde maçların geniş kitlelere ulaşmasındaki hizmetinden dolayı TRT'ye de teşekkür ediyorum.
En popüler spor olan futbolun yönetimi ve ekonomisi artık uzmanlık isteyen bir konu haline geldi. Ülkemizde de futbolun endüstrileşme sürecine bakarsak 15 yılda nereden nereye gelindiğini görmüş oluruz. Havuz sisteminin uygulanmaya başlandığı 1994 yılında 7.2 milyon dolar değer yaratılan naklen yayın konusu, 2009-2010 sezonunda 160 milyon dolarlar mertebesine ulaşarak yüzde 2 bin 300'lük bir artış gerçekleştirmiş durumda.
Bu önemli yükselişte emeği geçen tüm federasyon başkanlarına, yöneticilerine ve televizyon kuruluşlarına da en içten dileklerimizle teşekkür ederiz.
Ancak bu tablo, Türk futbolunun marka değerini zirveye taşıma arzusunda olan Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi olarak bizlere yetmiyor. Bugün gelinen noktada, 1 yılı aşkın bir çalışma yatıyor.
Federasyonumuzun bünyesinde konunun uzmanı yönetici, iletişimci, pazarlamacı ve hukukçulardan oluşan ekipler kurduk. Yayın ihaleleri konusunda tecrübeli yerli ve yabancı firma ve uzmanlarla uzun mesailer harcadık.
Daha da önemlisi, en önemli paydaşımız olan Kulüpleri ve Kulüpler Birliği'ni daha önce görülmedik biçimde sürecin içerisinde bilgi sahibi yaptık. Kendilerinin değerli görüş ve önerilerini bu süreç içerisinde paylaştık. Hazırlanan şartname son tahlilde Rekabet Kurumu ile de paylaşıldı ve kendilerinin de olumlu geri dönüşünü aldık.
Bugünkü ihalenin alamet-i farikası olan ve devrim niteliğinde sayılabilecek 3'lü paket sistemi dünyadaki çağdaş modellerin ülkemize uyarlanmış şeklidir. Bu sistem çok önemli bir başlangıçtır ve bundan sonraki her ihalede geliştirilebilecek dinamik bir modelleme yöntemidir.
Bu sistem, rekabeti en üst düzeyde tutarak kaynak yaratmayı maksimize ederken, en üst 2 ligimiz arasında dayanışmayı da sağlamaktadır. Diğer taraftan bu kaynağı yaratan kurumların yatırımlarının karşılığını almalarının yanı sıra tüketicilere kaliteli yayınlarla futbol müsabakaları izlettirmeyi hedeflenmektedir.
Göreve başladığımız 14 Şubat 2008'den bu yana, 'Naklen yayın gelirlerinin yükseltilip, adaletli dağıtılması' ana prensiplerimizden biri olmuştur. Bugün bu prensip doğrultusunda devrim niteliğinde aşamalar kaydetmiş olmamız bizleri memnun ediyor. Ancak elde ettiğimiz başarılar bizlere yeterli gelmiyor.
Avrupa'nın 6. en değerli ligine ve sponsorluk gelirlerine sahip olan Türkiye Futbol Federasyonu olarak çağın gerisinde kalamazdık. Bu sebeple, dünyadaki örnekleri ve gelinen noktayı da inceleyerek, Süper Lig ve TFF 1.Lig'in farklı paketlerde pazarlanarak güncel teknolojik alternatifleri kapsamasını amaç edindik.
Özet olarak söylemek gerekirse, bu modelde A Paketi; Süper Lig'in farklı teknolojilerle canlı yayınlarını şifreli olarak,
B Paketi; Süper Lig'in geniş ve kısa özetleri ile TFF 1. Lig'in canlı yayınını şifresiz olarak, C Paketi de Süper Lig ve TFF 1. Lig'in mobil haklarını içeriyor. Türk futbolunu uluslararası arenada daha fazla söz sahibi yapacağına inandığımız bu ihalenin futbol ailemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."
Süper Lig'in canlı yayın hakkı 321 milyon dolara Dijital Platform'un
Lutfi Arıboğan'ın bu konuşmasının ardından üç paket için teklifler alındı. A paketi için 2, B ve C paketleri için de 1'er teklif verildi. TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan başkanlığında, TFF Başkanvekili Servet Yardımcı, TFF Yönetim Kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, TFF Baş Hukuk Müşaviri Prof, Dr. İlhan Helvacı, TFF Mali İşler Direktörü Özkan Kılık, Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ve Beşiktaş 9. Noteri Erkan Vardar'dan oluşan İhale Komisyonu önce A Paketi için verilen iki teklifi değerlendirmeye aldı.
214 milyon 300 bin ABD doları muhammen bedelle başlayan A Paketi ihalesinde Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi 215, Dijital Platform İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi 220 milyon ABD doları teklif verdi. Bunun ardından açık artırma şeklinde gerçekleşen ikinci tura geçildi. Açık artırma, Dijital Platform İletişim Hizmetleri'nin 220 milyon dolarlık teklifi üzerinden başladı ve 3.5 saat sürdü. Kıran kırana geçen ihaleyi, 321 milyon dolarlık teklifle Dijital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. kazandı.
A Paketi'nin kapsamı
Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF Süper Lig müsabakalarından her hafta en az 4 (dört) adedini yurtiçine şifreli ve canlı olarak yayınlamak zorunda. Yayın Hakkı Sahibi'nin bu hakkı münhasır. Yayın Hakkı Sahibi, bu hakkı kullanırken gerçekleştireceği görsel ve işitsel yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV / Internet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Yayın Hakkı Sahibi bu hakkın kullanımı açısından herhangi bir coğrafi sınırlamaya tabi değil. Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF Süper Lig'e ait "İsim Sponsorluk Hakkı"nı ve bu hak kapsamında bulunan sair hakları kendisi kullanabilir veya 3. şahıslara devredebilir.
B Paketi TRT'nin
Süper Lig'in geniş ve kısa özetleri ile TFF 1. Lig'in canlı yayınını şifresiz olarak içeren B Paketi için sadece 1 teklif verildi. TRT, 40 milyon 210 bin dolarlık teklifiyle B Paketi ihalesini kazandı. B Paketi'nin kapsamı şöyle:
Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF 1. Lig müsabakalarından her hafta en az 3 (üç) adedini yurtiçine canlı, şifreli veya şifresiz olarak yayınlamak zorunda. Yayın Hakkı Sahibi'nin bu hakkı münhasır. Yayın Hakkı Sahibi, bu hakkı kullanırken gerçekleştireceği görsel ve işitsel yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV / Internet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Yayın Hakkı Sahibi bu hakkın kullanımı açısından herhangi bir coğrafi sınırlamaya tabi değildir. Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF 1. Lig'e ait "İsim Sponsorluk Hakkı"nı ve bu hak kapsamında bulunan sair hakları kendisi kullanabilir veya 3. şahıslara devredebilir.
C Paketi Türk Telekom'un
Süper Lig ve TFF 1. Lig'in mobil haklarını içeren C Paketi için de tek teklif verildi. İhaleyi, 13 milyon 500 bin dolarlık teklifiyle Türk Telekomünikasyon A.Ş kazandı. C Paketi'nin kapsamında şu hükümler bulunuyor:
Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince tüm TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakalarının Haber Amaçlı Görüntülerini 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden münhasıran yayınlayabilecek veya yayınlatabilecek. Söz konusu Haber Amaçlı Görüntüler herhangi bir sayı sınırlamasına tabi olmaksızın ve canlı yayınlanan müsabakaların tamamlanmasının üzerinden 45 (kırkbeş) dakika geçtikten sonra yayınlanabilir. Haber Amaçlı Görüntülerin mobil iletişim operatörleri dışındaki üçüncü kişilere devri mümkün değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.