Eğitim İş Eskişehir: Köy Enstitüleri döneme damga vurmuştur

Eğitim İş Eskişehir: Köy Enstitüleri döneme damga vurmuştur
Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, Köy Enstitüleri’nin 84. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Köy Enstitüleri’nin 84. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, Köy Enstitüleri’nin önemine ve bu ruhun yeniden canlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Yurtman, “17 Nisan 1940 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri, dünyada eşi benzeri olmayan, Türkiye’nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün eğitim projelerinden biri olarak döneme damgasını vurmuştur. Bu proje ile birlikte eğitim ve kültür alanında gerçekleştirilen yenilikler, yüzyıllardır kul zihniyetiyle yetiştirilmiş olan halkın özgürleştirilmesi temeline dayandırılmıştır” diye konuştu.

Bir süre sonra Köy Enstitüleri’nin tepki almaya başladığını ve projenin ortadan kaldırıldığını hatırlatan Yurtman, “Ülkenin toplumsallaşma sürecini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Köy Enstitüleri girişimi, kazandığı onca olumlu sonuca karşın dinsel değerlerin çöküşüne neden olduğu gerekçesiyle tamamlanamadı. Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı” dedi.

“BUGÜN EĞİTİMİ ÇOK KUTUPLU HALE GETİRMEK HATADIR”

Eğitim-İş olarak amaçlarının Köy Enstitüleri felsefesini ve ruhunu okullarda yaşatmak olduğunu belirten Yurtman, şöyle devam etti:

“Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken, demokratik, bilimsel ve laik eğitim yöntemini, eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman Atatürk’ün ve cumhuriyetin öğretmenlerden istediği ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesilleri yetiştirebiliriz. O gün Köy Enstitülerini kapatmak ne kadar vahim bir hata ise bugün eğitim sistemimizi yeniden çok kutuplu hale getirecek uygulamalar ve yasal düzenlemeler de o kadar büyük hatadır. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.