Çarşı esnafı bayramdan ümidi kesti

Çarşı esnafı bayramdan ümidi kesti
 Muhabir
Eskişehir Ayakkabı ve Çantacılar Odası Başkanı Akın Yüksel Ramazan ayının geçmişe göre durgun geçtiğini ve önümüzdeki süreçten de umutlu olmadıklarını kaydetti.

Ramazan ayının ortalarına gelindiğinde Eskişehir’deki pek çok esnaf Ramazan ayında işlerinin durgunlaştığını ve sıkıntılı süreçlerden geçtiğini dile getiriyor. Eskişehir Ayakkabı ve Çantacılar Odası Başkanı Akın Yüksel de çarşıda çeşitli kampanya ve indirim olmasına rağmen vatandaşlardan talep görmediğini söyledi. Yüksel, önümüzdeki bayram alışverişi sürecinden de umutlu olmadıklarını belirtti.

Yüksel, “Bizde Ramazan ayı genellikle durgun geçer ama bu Ramazan daha da bir durgunluk vardı, artan fiyatlardan dolayı. Eskiden gıdacılar, şarküteri esnafı iş yapardı bizim sektörümüz ayakkabı-çanta, giyimde 15-20 gün durgun olur son 10 gün işlerimizde açılma olurdu. Bu sene son günlük açılmayı da hissetmiyoruz. Eskiden hissederdik iş olacağını” sözlerine yer verdi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTEN UMUDUMUZ YOK”

Çarşı esnafının ürünlerini çok uygun fiyatlara, kampanyalı satışlarla müşteriye sunduğunu fakat vatandaşlar tarafından karşılık bulmadığını söyleyen Yüksel, “Şu an çarşıda esnafımız inanılmaz uygun fiyatlara ürün satıyor, örneğin biz bir alana bir bedava çanta satıyoruz 400 TL’ye, arkadaşlarımız bir çift spor ayakkabıyı 350 TL’den satıyor ama rağbet yok. Ramazan’ın ilk 15 gününü sancılı bir şekilde atlattık. Çoğu arkadaşımız kampanya yaptı, ürünlerini aldığı fiyatın altına sattı nakite çevirebilmek adına ama onu da yapamadılar. Biz önceden gelecek adına yorum yapabiliyorduk önümüz bayram, yaz diye; şu an önümüz kapalı. Bütün esnafımız sıkıntılı, önümüzdeki süreçten de umudumuz yok” diye konuştu.

“İNDİRİME RAĞMEN ALIŞVERİŞ DURGUNLUĞU VAR”

Havaların güzel gitmesiyle beraber çarşıda insan kalabalığı oluşuyor fakat bu esnafın işlerine etki etmiyor. İnsan kalabalığına rağmen alışveriş hareketliliği olmadığının altını çizen Yüksel, “Çarşıda ciddi bir alışveriş durgunluğu var. Bu indirime bu durgunluk varsa biz gerçek fiyatlarla satmaya kalkarsak, stoklu çalışmasak herhalde siftahsız dükkan kapatırız, çünkü bu fiyatlara pahalı diyorlar. Aslında vatandaşlarımız böyle indirimleri sever, kaçırmaz ama vatandaşımızın da cebinde para olmadığı için alışveriş yapamıyor. Eski bayramlarda kıyafetinden, çantasına, ayakkabısına alınırdı. Şimdi soruyoruz; boyatacağım, tamir ettireceğim deniliyor. İnsanlarımız da haklı” ifadelerini kullandı.

Son olarak bayram tatillerinde valiz satışlarının arttığını fakat bu sene valizde de yoğun bir talep oluşmadığını ifade eden Yüksel, “Umre, okulların açılma ve tatil dönemleri valiz satışını etkiler ama şu anda valiz vatandaşa pahalı geliyor. Eski valiz fiyatları yok. Geçen sene 300-400 TL’ye valiz satardık bu sene orta boy valizler 500- 2 bin TL arasında. Böyle dönemlerde valiz hareketliliği olurdu ama şu anda onunda bir talebi yok” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum