Eskişehir pazarında tane hesabı: İşte tek tek fiyatlar...

Eskişehir pazarında tane hesabı: İşte tek tek fiyatlar...
Eskişehir'de alım gücü düşük, emekli, öğrenci ya da tek kişi yaşayan vatandaşlar tane üzerinden semt pazarlarından alışveriş yapıyor.

Pahalılığın birer belgesi olan fiyat tabelaları pazarlarda sürekli değişiyor. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte pek çok üründe fiyatlar düşerken çeşitli ürünlerin fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda Pazar alışverişlerinde çuvalla, kilo kilo satılan ürünlerin tane hesabı yapılmaya başladı.

Nisan sonuna yaklaştığımız bu günlerde Eskişehir pazarlarındaki sezonun sebze-meyve fiyatları yılın en düşük fiyatlarında satışa çıkıyor. Pazardaki ürünlerin kilo ve tane fiyatına bakacak olursak karşımıza çıkan tablo ise şu şekilde:

ÜRÜN
KİLO FİYATI
TANE FİYATI (ORTALAMA)
Dolmalık biber
50 TL
(8-10 adet) 5 TL
Kapya biber
40-50 TL
(8-10 adet) 5 TL
Domates
50 TL
(8 adet) 6 TL
Patlıcan
15-20 TL
(6 adet) 3 TL
Kabak
20-30 TL
(6 adet) 3-5 TL
Limon (yeni sezon)
40 TL
(5-8 adet) 5-8 TL
Muz
50 TL
(6 adet) 8 TL
Nektar
80 TL
(10-15 adet) 5 TL
Elma
20-35 TL
(5-6 adet) 4-7 TL
Kayısı
100 TL
(25-30 adet) 4 TL
Yeni dünya (küçük)
60 TL
(30 adet) 2 TL
Portakal
35 TL
(4 adet) 9 TL
Armut
25-40 TL
(4-6 adet) 5-8 TL
Sarımsak
200 TL
(bir baş sarımsak) 10-20 TL

Yukarıdaki fiyatlar hariç Eskişehir pazarında; yaklaşık bir buçuk kilogram gelen kavun 40 TL, 3 kilogramlık karpuz dilimi kilosu 50 TL’den 150 TL, enginarın tanesi 30 TL, demet yeşillikler ise ortalama 10 TL’den satılıyor. Pazarda da satışı olan yumurta ise tanesi 5 TL’den tezgahlarda satışa çıkıyor.

“ZAMANLA MAYDANOZU DA YARIM DEMET SATACAĞIZ”

Geçmiş yıllara göre taneyle alımın arttığını belirten pazarcı esnafı Mehmet Teke, “Eskiden pazardan alışveriş yaparken taneyle talep etmiyordu. Hep kilogram, çuval ya da gram üzerinden alışveriş yapılırdı. Biz şu an maydanozu demet satıyoruz ama zamanla dal dal, yarım demet satmaya başlayacağız. Gün geçtikçe şartlar zorlaşıyor. Alt taban ile üst taban arasındaki fark açılıyor. Gündelik tüketim olduğu için taneyle alım da artıyor. Süreç böyle devam ederse zamanla tane portakal, elma da satılmaya başlayacak” diye konuştu.

Mevsim normallerinin yıl boyunca olağandışı seyretmesinin de fiyatları etkilediğini vurgulayan esnaf Bülent Erdengil ise, “Yazın ürünü kışın, kışın ürününü yazın satarsan fiyatlar pahalıya düşer, tane fiyatı da artar. Kışın karpuz yenir mi? Yenmez. Son yıllarda hava şartları mevsim normallerinin dışında ilerledi. Bu da meyve ve sebze fiyatlarını yıl boyunca etkiledi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum