Eskişehir'de araç kiralama sektörü ekonomiye yenik düştü

Eskişehir'de araç kiralama sektörü ekonomiye yenik düştü
 Muhabir
Oto kiralamada bayram öncesi bir yoğunluk beklenirken sektör ekonomik şartlara yenik düştü.

Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanmasının ardından hareketlilik beklenen sektörlerden bir tanesi de araç kirala sektörüydü fakat günümüz ekonomik şartları, akaryakıttaki yükseliş ve uzun süreli araç kiralamanın pek çok vatandaşa yüksek bir maliyet olarak görünmesi sektördeki işleri ciddi oranda olumsuz etkiledi.

Şu anda Eskişehir’de ortalama bir araç kiralamanın günlük bedeli 900-1500 TL arasında değişmekte. 9 gün boyunca araç kiralayacak bir kişi akaryakıt giderleri hariç 8 bin 100-13 bin 500 TL aralığında bir ücreti gözden çıkarmak zorunda.

“300 ARAÇTA 100 REZERVASYON VAR”

İşlerdeki düşüş hakkında bilgi veren AKKON Araç Kiralamacılar Konfederasyonu Eskişehir ve İç Anadolu Bölge Temsilcisi Süreyya Öngel, şunları söyledi:

“Geçmiş yıllara nazaran yüzde 50 dahi aynı ortamı yakalayamadık. Şu andaki ekonomik şartlardan kaynaklı ciddi bir durgunluk, düşüş var. Aslında uzun tatiller oto kiralamayı revaçta tutan tatiller. Uzun dönemin bize olumlu yansımasını bekliyorduk ama ekonomik şartlar izin vermedi. Geçmiş yıllara göre de talep olarak yüzde 70 kayıptayız. Geçmiş bayramlarda araçlarımızın tamamını kiralardık. Şimdi 300 arabamızda 100 rezervasyonumuz var. Ekonomik zorunluluktan vatandaş ihtiyacı olsa dahi araç kiralayamıyor. Vatandaş aynı zamanda akaryakıt fiyatını da düşünüyor ve hesap yapmaya başlıyor.”

Mevcut kiralama fiyatlarının olması gereken bedelden daha az olduğuna da dikkat çeken Öngel, “900-1500 TL arasında günlük araç kiralama fiyatlara değişiyor fakat piyasayı her şeye yapılan zamma uyarlamaya kalkarsak bu araçların günlük kiralama değeri 3 bin-5 bin TL arasında olması lazım” ifadelerini kullandı.

ARAÇ KİRALARKEN DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Son olarak internet üzerinden sahte oto kiralamacılar konusunda vatandaşları uyaran Öngel, “Oto kiralama sektörünün en büyük sıkıntısı internet üzerinden kaparo alarak araba ayırttırma sistemi. Müşteri yurtdışından ya da şehir dışından için araba ayırttığını zannediyor fakat ark niyetli insanlar firmaların logolarını kopyalayarak vatandaşı dolandırıyorlar, ciddi oranda kaparo alıyorlar, sonra engelliyorlar. Vatandaşlar bildikleri yerlerden fiziki olarak araç kiralasınlar. İnternet üzerinde de güvenilir siteler var fakat dikkatli olsunlar, kaparo göndermesinler. Hiçbir dürüst, profesyonel firma kaparo istemez. Biz de araba teslim edilirken ücret alınır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum