Eskişehir'de 'askıda ekmek' bekleyenlerin sayısı artıyor

Eskişehir'de 'askıda ekmek' bekleyenlerin sayısı artıyor
 Muhabir
İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Kazım Mülazımoğlu, Eskişehir'de ‘askıda ekmek’ için gelen vatandaşların sayısının günden güne arttığını söyledi.

Eskişehir’de fırın dükkanlarının camlarına asılı “askıda ekmek”, “bir ekmek de komşuna alır mısın?” yazıları dikkat çekti. Ekonomik krizin etkilerinin devam ettiği bu günlerde insanlar bir ekmeği alamaz hale geldi.

Eskişehir’de ekmek fiyatı 2023 yılında geçerli olmak üzere 200 gramı 5 TL olarak belirlenmiş ara zam ile de 7 TL’ye çıkmıştı. Son gelen zam ile birlikte 2024 yılında ekmeğin satış fiyatı 200 gramı 8 TL olarak belirlenmişti.

1 yıl içinde ekmek fiyatı yüzde 60 oranında yükselirken, temel tüm giderler de fahiş zamlardan etkilendi. Artan hayat pahalılığına, zamlara yetişemeyen vatandaşların alım gücü ise günden güne düştü.

“AKŞAMA KADAR ASKIDA EKMEK BEKLEYEN ÇOK”

Askıda ekmek uygulamasının her zaman olduğunu fakat ekonomik sıkıntıların artmasıyla beraber ihtiyaç sahiplerinin arttığını ifade eden İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Kazım Mülazımoğlu, “İhtiyaç sahibi vatandaşlar çok arttı. Askıda ekmek uygulaması hemen hemen her fırında var, daha önce de bu uygulama fırınlarımızda vardı ama talep günden güne arttı, artmaması için de bir sebep yok. Akşama kadar askıda ekmek bekleyen çok insan var. Bir vatandaş geliyor bakıyor, var mı yok. Biraz zaman geçiyor yine geliyor, yine yok. İşletme sahibi askıda ekmek yoksa bile var demek durumunda kalıyor. Çoğu fırın sattığı ekmek kadar askıda ekmek asıyor. Gönüllü vatandaşlarımız da var, diyor ‘300-500 tane ekmek as’. Esnafımız da gün içinde dağıtıyor. Bir yerde para bulsak inanın oraya ekmek asıyoruz” diye konuştu.

“ESNAF SATAMAYACAK VATANDAŞ ALAMAYACAK DURUMA GELECEK”

Vatandaşların alım gücünün düştüğünü vurgulayan Mülazımoğlu, “Vatandaş geçinemiyor, bir ekmek 8 TL. 3-5 ekmek yiyen aile var. Aylığa vurduğunuz zaman çok para tutuyor. 8 TL bizi kurtarmıyor, bizim de para kazanmamız gerekiyor. Belediye değiliz ki maliyetine satalım ama maalesef vatandaşımız bu durumda. Biz fırıncılar da kendimizden feragat ediyoruz. Süreç böyle devam ederse esnaf satamayacak, vatandaş alamayacak duruma gelecek. Düzelecek deniliyor ama nasıl düzelecek bilmiyoruz. Temennimiz bu sıkıntıların ortadan kalkması, ekonominin düzelmesi. Biz partici değiliz, sadece ekmeğimizin peşindeyiz” sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.