Eskişehir'de büyük marketlerin pazar oyunu

Eskişehir'de büyük marketlerin pazar oyunu
 Muhabir
Eskişehir’de pazarcı esnafı, pazar kurulan mahallelerde pazarın kurulduğu gün marketlerin fiyatlarını düşürdüğünü ve işlerinin olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

Eskişehir’de pazarcı esnafı, pazar kurulan mahallelerde pazarın kurulduğu gün marketlerin dükkan önlerine stant açarak sebze-meyve fiyatlarını alış fiyatından, Pazar fiyatlarından daha uyguna satarak müşterileri kendilerine çektiklerini iddia etti. Bu durumun işlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren pazarcı esnafları konuya çözüm üretilmesini bekliyor.

“MARKETLER PAZAR İLE REKABET İÇİNE GİRİYORLAR”

30 senedir esnaflık yapan Uğur Diker, “Pazar sektörünü marketler çok etkiliyor. Marketler konusunda bir önlem alınsın istiyoruz ama ne yapılır bilmiyoruz. Örneğin; Vadişehir pazarının kurulduğu semtte marketler dükkan önlerine stant kurarak Pazar ile rekabet içine giriyorlar. Pazarda domates 20 liraysa 17 liraya koyuyorlar, marul 25 liraysa 20 liraya satıyorlar ve bunun sadece pazarın kurulduğu gün yapıyorlar ve sadece bu bölgede de değil. Bu rekabet için adil olmayan bir yol, rekabetin tadını kaçırdılar. Onlar nasıl bu fiyata satabiliyorlar? Market dışında kasap bile meyve sebze satıyor, biz herkes kendi işini yapsın diyoruz ama yapmıyorlar” diye konuştu.

pazar2.jpg

Giderlerinin yüksekliği dolayısıyla marketler gibi alış fiyatına ürün satamayacaklarını ifade eden Diker, “25 liraya satılan marulun yerinden alımı 17 liradır. Bunun nakliyesi var, çalıştırdığınız elamanın günlük ücreti, yemek ücreti, poşet masrafı var. Biz güne eksi 6 bin lirayla başlıyoruz. Bu gideri çıkartmak için mala yansıtmak zorundayız, her şey gider” dedi.

“MÜŞTERİYİ ÇALMAYA YÖNELİK HAREKETLERİ VAR”

Marketlerin sadece pazarların kurulduğu günler fiyatları aşağı çekerek müşteriyi çalma eylemleri olduğunu dile getiren Emre Terzioğlu ise, “Meyvelerde özellikle karpuz adeta bir yemdir. Esnaflarımız içinde sadece karpuz satıp geçimini sağlayan insanlarımız var. Marketler bin çeşit ürün satıyorlar ama karpuzu alıyorlar vatandaşı adeta yemlercesine bizim aldığımız fiyat kaçsa, aldığı fiyattan kapı önüne çıkarıp ‘karpuz uygun’ diyerek müşteriyi çalmaya yönelik hareketleri var. Aslında buna bir düzenleme olması gerek. Bu konuda pazarcı esnafı huzursuz. Bu olayı sadece karpuzda yapmıyorlar her üründe yapıyorlar ve özellikle pazarın kurulduğu gün yapıyorlar. Örneğin; Büyükdere Mahallesinde pazarın başına yakın bir market yapıyor ama her yerde yapıyorlar. Büyük balık küçük balığı yiyor” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK MARKETLERLE PAZARCILAR REKABET EDEMEZ”

Marketlerin bu uygulamalarından kaynaklı işlerinin neredeyse yarı yarıya azaldığını belirten Tuncay Çakıroğlu da, “Pazara yakın olan marketler Pazar kurulduğu gün her zaman fiyatlarını yarı etikete düşürürler. Sırf halk pazara gitmesin onlardan alsınlar diye. Halkın pek çoğu da böyle olunca marketlere gidiyor. Bu da işlerimizi ciddi anlamda etkiliyor, işlerimizi yarı yarıya düşürdü. Hala daha da yayılmaya devam ediyorlar. Örneğin; ben Cumartesi günleri Sultandere pazarına çıkıyorum. Orada 20 bin nüfusa hükmeden bir tane market vardı, son bir ay içinde dip dibe diğer zincir marketler de açıldı. Hem bu zincir marketler diğer marketi hem de bizim işlerimize etki etti. Ben etiketlere bizzat baktım. Bizde domates 30 lirayken adamlar 20 liraya satıyor. Marketler pazarı kendi ellerine almak istiyorlar. Büyük marketlerle pazarcılar rekabet edemez” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
56 Yorum